Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Advertisements

Patientsäkerhetslagen
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Mottagningsgruppen / Familjeavdelningen
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Kartläggning av mas m.fl Åsa Borén enheten för uppföljning avdelningen för statistik och utvärdering.
Socialstyrelsens tillsyn
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Agenda Utbildning för verksamhetschef
Distriktet i Stockholm
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Samverkan mot våld Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Länssamordnare Marianne.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Patientmaktsutredningen
LÄNSLEDNING VÄLFÄRD Presentationen ger en bild av:
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt information i vård och omsorg Patrik Sundström, huvudsekreterare.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Modell för Utveckling av ledningssystem
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Dagar om lagar 4 november 2014 Kristina Bramstång.
Disposition och utgångspunkter
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Spångas EHT-plan en elevhälsoplan efter de nya Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Söderhamnsmodellen.
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Patientsäkerhetsutredningen
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Arbetsmiljöverkets erfarenheter
Samverkan barn- och unga Syfte nå en effektiv samverkan i frågor som berör samtliga parter Generellt uppdrag Samverkansgruppen ska stimulera, bevaka och.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Korta fakta om IVO IVO lyder under Socialdepartementet Verksamheten finansieras genom anslag och den årliga budgeten är cirka 650 miljoner kronor IVO har.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Principer för utredningar av oegentligheter
Patientsäkerhet och god tandvård - var är riskerna störst att misslyckas? Iakttagelser och betraktelser från IVO. Svensk förening för vårdhygien 20 april.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Lag utan genomslag Utvärdering av patientlagen 2014–2017
Lex Maria.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Kvalitetsarbete.
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Framtidens elevhälsa Stockholm september
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
När det värsta har hänt - Fallbeskrivning av en lex Maria
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Enheten för uppföljning och utvärdering
Presentationens avskrift:

Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS samt viss tillståndsprövning. Samma lagstiftning som tidigare gäller IVO lyder under Socialdepartementet IVO har omkring 650 medarbetare

Varför IVO? Regeringens önskan att tillsynen ska bli starkare, tydligare och effektivare. Större mångfald och hög förändringstakt i vård och omsorg ställer ökade krav Tillsynen behöver vara skild från normering och kunskapsutveckling Statskontorets kritik mot bland annat bristande system för styrning och uppföljning kräver åtgärder Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att till i mars 2015 utvärdera att syftet med att bilda IVO har nåtts.

IVO:s uppdrag Tillsyn av hälso- och sjukvård och hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänst och LSS-verksamhet. Tillsynsuppdraget omfattar även fortsättningsvis handläggningen av anmälningar, till exempel lex Maria, lex Sarah och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut.

Analys Tillsynsåterföring Riskbaserad tillsyn Vägledning Prioriterade områden

Om vägledningen IVO ger vägledning genom att: Sprida erfarenheter och goda exempel Förmedla förslag på kontakter för att kunna ta del av liknande verksamheters erfarenheter Upplysa om gällande rätt och informera om var det finns vägledning i föreskrifter m.m. Ge råd med utgångspunkt från tidigare tillsynsinsatser och beslut Ge muntlig återföring av genomförd tillsyn till verksamheter Ge råd till allmänheten om hur lagar och föreskrifter ska tolkas IVO:s medarbetare kan inte ge råd och vägledning när det gäller ett konkret ärende om hur vård- eller omsorgsgivare ska handla. ”IVO ska inom ramen för sin tillsyn lämna råd och ge vägledning till verksamheterna i vård och omsorg.”

Generaldirektören Avdelning nordAvdelning mittAvdelning östAvdelning sydöstAvdelning sydvästAvdelning syd Avdelningen för verksamhetsstöd och –styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys och utveckling InternrevisionInsynsråd En regionaliserad verksamhet

Avd. nord, Luleå Avd. öst, Stockholm Avd. mitt, Örebro Avd. Sydöst, Jönköping Avd. Sydväst, Göteborg Avd. Syd, Malmö IVO:s tillsynsavdelningar

Avdelning mitt - Örebro D ALARNA G ÄVLEBORG S ÖRMLAND U PPSALA V ÄSTMANLAND V ÄRMLAND Ö REBRO

TILLSYN All hälso- och sjukvård utom försvaret VERKSAMHETSTILLSYN ENSKILT KLAGOMÅL LEX MARIA OLIKA SIGNALER ANMÄLAN AVSEENDE LEGITIMERAD HS- PERSONAL

TILLSYN AV ELEVHÄLSAN I 7 LÄN SYFTE FÖRANMÄLDA INSPEKTIONER INHÄMTA MATERIAL DIALOG MED VERKSAMHETSFÖRETRÄDARE

GRANSKNINGSOMRÅDEN ANSVAR SAMVERKAN REMISSHANTERING PERSONAL/KOMPETENS JOURNALFÖRING/DOKUMENTATION SEKRETESS AVVIKELSEHANTERING/RISKINVENTERING EGENKONTROLL LÄKEMEDELSHANTERING

AVSLUTANDE GRANSKNING TILLSYNSPROTOKOLL BESLUT KRAV PÅ ÅTGÄRDER SLUTRAPPORT UPPFÖLJNING

FRÅGOR Skolan XX har länge haft organisatoriska problem och många elever har flyttat till skolan Y. Skolan Y upptäcker att ett stort antal elevjournaler saknas och dessa kan inte återfinnas. Dessutom har ett antal elever inte vaccinerats i tid. Skall verksamhetschefen på skolan Y anmäla till IVO?

Skolan XX har länge haft ekonomiska problem och rektorns åtstramning har även drabbat elevhälsan. Skolsköterskan säger upp sig pga. för hög arbetsbelastning och då upptäcker verksamhetschefen att de obligatoriska hälsobesöken inte har blivit gjorda och att dokumentation på många åtgärder saknas. Ska man anmäla till IVO - eller kontakta IVO?

Skolan XX har tillgång till psykolog men denne arbetar endast konsultativt dvs ger råd till pedagogerna men tar inga enskilda elevärenden. Eftersom BUP kräver en psykologbedömning innan man kan ta emot en remiss kommer elever med exempelvis misstanke om ADHD el autism inte kunna utredas. Kan skolläkaren som inte är verksamhetschef och som hamnar i kläm när utredningar inte är gjorda göra anmälan?

Tack!