Nordatlanten På den här kartan kan vi ses densiteten på våra vanligaste matfiskar i Nordatlanten för hundra år sedan. Den visar väldigt mycket fisk runt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

CE-märkning av byggprodukter
Att finna rätt lokaler för vattenbruk! Jens Andersson Regionförbundet Jämtlands län.
Varför är det viktigt att mäta?
Välkommen till Forskarhjälpen 2014!
HAVEN BEHÖVER DIN HJÄLP! Ni kan stödja WWF:s
Aktivering och Mobilisering inför Arbetslivsintroduktion
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Nationella strokekampanjen Ett initativ från Sveriges landsting och regioner Norrbottens Läns Landsting.
Vår vision “Haven ska sjuda av marint liv och fiskebestånden skyddas för denna och kommande generationer”.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Olika vägar mot samma mål
Värdsbutiken ”Världen” Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika.
Produkter, hälsa och miljö
Svensk konsumtion och global miljöpåverkan Hur fortsätter arbetet ?
Ekomatsligan Olle Eriksson Säljpartner Häll & Co.
Kort om | Skydd. Skyddens uppgift är att minimera effekten den anslags energi som uppstår vid en omkullkörning. Dvs. absorbera så mycket energi som möjligt.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
Hur hantera komplexa frågor?
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
22 augusti 2014 Slide N° 1 8 april 2009 Bild nr 1 Urbact-sekretariatet URBACT II 2007–2013 EU-program för territoriellt samarbete om integrerad och hållbar.
Z-klubbar och Golden Z-klubbar Vad är det? Varför är de viktiga? Vi reder ut begreppen.
Mervärden av internationellt samarbete Vär(l)den i Västerbotten 24 januari 2013 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio.
Klimatpåverkan från livsmedel
Söderhamnsmodellen inflytande barn & unga
Hur använder Wihlborgs miljöklassning? Vad är Sweden Green Building Council? Hanna Claesson, Miljöchef.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Effektstyrning® av IT Vad är det? Varför då? Hur gör man?
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Harry Robertsson, Teknisk Direktör, Stena Rederi AB
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
Vår satsning på MSC och KRAV. Vår strategi för framtiden Domstein Foods AB, Ulrica Wahlund.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika
Konsumenter om Svanen och EU Ecolabel Om undersökningen Utförd av: Response Analys, Oslo i dec 2010 Cirka personer från respektive land Totalt.
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Xylem och Hållbar utveckling
Förbättringsresan Hur kan vi använda det vi vet för att skapa ett lite bättre liv för de äldre?
Startade 1997 med ideellt valda miljökommittéer 2005 – Alla klubbar I Hallandsdistriktet har tilldelats SGF:s miljödiplom Arbetet har bestått i framtagande.
En guide för effektutvärdering
Tillsammans räddar vi liv
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
Internationalisering EU-frågor Internationell strategi.
© Cat Holloway / WWF-Canon 21 March Ekomatsligan med tema Den goda fisken WWFs fiskguide och effekter Inger Näslund Världsnaturfonden WWF 12 november.
Sugen på fulfisk till lunch?
“Bättre vård med facebook” Katrin Moeschlin Charlotta Wolgast Wallman Nov 2011.
”ECO-Innovation-Pilot and market replication projects” Total budget: 30 milj. EUR Drygt 40 projekt får finansiering ECO-Innovation.
Vi har bildat ett internationellt nätverk med andra Östersjökommuner för Östersjöns gemensamma miljö.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Kommunens Kvalitet i Korthet - utveckling och syfte.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Medvetna skolmåltider
Deliveries by train All photos: Jonas Jernberg. In our ambition to find the best solutions for the enviroment We are certified by ISO and FSC. We.
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Märkning och symboler.
”Ett ledningssystem är ett verktyg för företaget att nå framgång”
Martin & Servera Vårt arbete för hållbart fiske
Atlassian Roadshow Karlstad Introduktion 1.Om oss 2.Om Atlassian 2.Nästa generations kundtjänst 3.Kortfilm – Agil utveckling 4.Confluence.
Ditt kompletta kontorsvaruhus. Grundat 1978 som Sveriges första kompletta kontorsvaruhus. Vår affärsidé är att till ortens företag, industri och institutioner.
Lärande utvärdering genom följeforskning
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Statsrådsberedningen EU:s strategi för Östersjöregionen - en EU-politik för Östersjöområdet.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
TR90 Omvandla ditt liv på 90 dagar. När det handlar om att utveckla en VÄLBALANSERAD SUND LIVSSTIL, finns det MÅNGA HINDER som miljoner av oss försöker.
Detta är havsplanering
Detta är havsplanering
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Produktion, handel och transport
Vi tar ansvar i skogen SVENSKA PEFC.
Presentationens avskrift:

Nobelmuseet, 28 April, 2014 Minna Epps, Verksamhetschef, MSC Östersjöområdet

Nordatlanten På den här kartan kan vi ses densiteten på våra vanligaste matfiskar i Nordatlanten för hundra år sedan. Den visar väldigt mycket fisk runt Kanadas och USA:s östkust samt runt Europas kustlinjer. På nästa kartan kan vi se densiteten på våra vanligaste matfiskar i Nordatlanten för bara några år sedan. Vi kan alltså se en klar minskning av fiskbestånden i det här området. DET HÄR EXEMPLET ÄR REPRESENTATIVT FÖR ALLA VÄRLDSHAV Vår förmåga att hitta och fånga fisk har ökat dramatiskt sedan 1950-talet tack vare den tekniska utvecklingen av fiskefartyg och redskap, och att världens fiskeflottor är numera mindre begränsade än någonsin av djup, avstånd eller väder. Fish stocks are renewable but they can only withstand a certain level of pressure The higher the fishing pressure, the smaller the stock The higher the fishing pressure, the smaller the fish Innovations in fishing techniques can lead to extra pressure on stocks Failure to negotiate and adhere to sound management measures, can lead to really bad outcomes for the stock and those depending on it. TAKE HOME MESSAGE……

Vår vision “Haven ska sjuda av marint liv och fiskebestånden skyddas för denna och kommande generationer”.

Marine Stewardship Council Oberoende organisation Grundades 1997 i England Respons till överfiske i världshaven Konsumenten mer medveten om fiskets påverkan Frivilligt miljömärke för fiske av vild fisk Idag aktiv i många av väldens hav Results based on scores (performance indicators) not empirical data -Measuring the process rather than the outcome Changes to the standards over time effecting the performance indicators Missing data that we don’t have or can’t access Not connecting the indicators directly with individual fisheries

Varför MSC? Uppmuntra hållbara fisken – starka bestånd, minimera effekterna på ekosystem Upplysa, vägleda konsumenten hitta produkter från hållbara fisken Arbetar med/för hela marknaden fisk -> fiskdisk

Hur arbetar MSC? - Sätter standarder Utvecklat standarder för hållbart fiske och spårning av fiskprodukter - Vägleder yrkesfiskare och fisken Uppmuntrar hållbara fisken och skapar en marknad för deras produkter sporras även övriga fisken att bli mer hållbara - Upplysa försäljare och konsumenter MSC samarbetar med hela fiskeribranschen för att möta konsumenternas krav på produkter. MSC-märket ett lätt sätt att hitta rätt. - Skola och utbildning Vill visa unga hur viktigt det är med friska hav och att vi hanterar det varsamt - Arbete med utvecklingsländer Hälften av världens fisk fångas i utvecklingsländer och fisk är viktig mat för miljontals människor Efter att ha blivit MSC-certifierade har fisken uppvisat nästan 400 förbättringar som innefattar minskade bifångster, formalisering av fångststrategier och många fler är under utveckling. Independant adjucators- due to active stakeholder engagement i granskningsprocessen samt i policyutvecklingen

Hur fungerar märkningen? Fiskestandard Spårbarhetsstandard Granskning av oberoende experter Fiskbeståndets hållbarhet Fiskarternas ekosystem fungerar Bra och ansvarsfull förvaltning, långsiktighet

Hur uppnår vi vårt mål? Fiske Oberoende certifiering av fiske Spårbarhets-certifiering av handelskedjan Miljömärke licens Konsument Produkt

MSC-engagerade fisken världen över 8% av globalt kommersiellt fiske är MSC-certifierat Red = Certified Blue = In full assessment

Fisken I MSC-programmet 200 MSC certified fishery - Newfoundland and labrador snow crab Certifierade ~ 7,800,000 ton 218 fisken Under granskning ~ 1,700,000 ton 98 fisken Totalt ~ 9,500,000 ton 316 engagerade

Marknad: Säljs färsk tillTyskland, Österrike, Frankrike och Schweiz Småskaligt fiske Hjälmarensgösfiske 25-35 yrkesfiskare Marknad: Säljs färsk tillTyskland, Österrike, Frankrike och Schweiz Pris: Icke-MSC €5,87 ochMSC €6.45 (+10%) Supplier info: ”Hjälmarfisk AB” (MML-C-1046) is (what the claim) the largest supplier/actor of fish from inland fisheries in northern Europe, focusing on pike-perch, perch/bass and pike. They also work with Lake Mälaren (non-MSC for now) and farmed salmon from Norway (ASC)..   Contact them directly, and they will assist with channels: Mr Sören Windstrup Jensen, Managing Director (speaks German) soren@hjalmarfisk.com +46-31853190 Pike Perch: Most (pretty much the whole lot) of the Hjälmaren Pike-Perch goes through “Hjälmarfisk AB” as they have an organized transport pick-up from shore etc. and are closely connected with the fishermen and are engaged in order to cover the costs for certification/annual audits.   Short-facts: Approx 30% of the volume of their Pike-Perch is currently exported. 25% of the pike-perch is sold as MSC to both domestic & European market (we need to work on CoC here…) For the Swiss market they are already connected with Migros and Coop who buys 80% of what they currently export to Switzerland Only interested in selling large quantities, this due to trade/tax implications as Switzerland is non-EU member and administrative work.. May/June is the prime season for the fishery, some ice-fishing going on right now. Product Form: CoC only covers whole fish, not fillets nor processed. Exported fresh Price difference as explain to me: Approx. 10%  add-on for the MSC-certified, i.e. sold for 6,45 Euro per kilo instead of 5,87 if non-MSC. This is to cover the costs for certification for the fishery units.  And as explained to me, the buyers that are really looking for MSC are willing to pay the extra 10% per kilo..

Increase in MSC-labelled products

Antal MSC-märkta produkter per land

Konsument kännedom av MSC:s miljömärke “Har du sett denna logotypen för?” “Vad betyder den för dig?” Germany the highest 30% average recognised 9% average describe what the MSC stands for

Restaurang och storkök

Första MSC-certifierade krogen i Stockholm! ”Det var inspirerande att se att vårt intresse för MSC certifieringen gav ringar på vattnet och att vi skapade en större efterfrågan på hållbara fisk och skaldjursprodukter.” Daniel Frick, Delägare, B.A.R.

MSC-certifierade fiskdiskar MSC-certifierade fiskar har hittat till ICA! Det kommer mera.. ICA Torgkassen blir först ut med MSC-certifierad fiskdisk i Uppsala. ”Vi har alltid jobbat aktivt med miljö och sedan vi fick Årets miljöpris 2010 har vi ännu mer att leva upp till. Därför känns det extra kul att fiskdisken nu blir MSC-certifierad”, säger Petra Flygare, ICA Torgkassen Genom att vi säljer mer miljömärkt fisk bidrar vi tillsammans med våra kunder till en utveckling för ett mer hållbart fiske”, säger Petra

Målsättning- 100% MSC

Stockholm, Göteborg, Malmö Utomhuskampanj 2014 Stockholm, Göteborg, Malmö

MSC Kampanj Mål Ingredienser Konsument medvetandegörande Öka kännedomen om MSC:s miljömärke och efterfrågan av MSC-märkta produkter Ingredienser En kokbok för havet- med recept framtagna av Svenska junior kocklandslaget Utomhusreklam On-line kampanj, sociala medier, tävlingar

Världshavsdagen

Fish and Kids- MSC:s skolprojekt Inga licensavgifter för skolor och dagis Stimulerande för ledning och personal Tema dag för barn Ca 70 % av den fisk som serveras i skolor kommer från en MSC-certifierad leverantör Varför är inte fler kommuner MSC-certifierade? Grasping the need for certification and the value of product integrity of the ecolabel Group CoC for the caterers – taking the final step Business relationships- the ecolabel as a additional value to the brand

Produkt integritet Oberoende/tredjeparts verifikation av spårbarhet Bekräftar att produkten kommer från ett hållbart fiske Konsument trygghet Marknadsbaserade incentament fungerar bäst utan fusk! MSC DNA projekt MSC Chain of Custody program is there to ensure that any product found on shelf bearing the MSC ecolabel does indeed come from a MSC certified fishery. Your customers, and the end Consumers, need to believe that the claims made on pack are true, otherwise why should they buy in? The MSC COC program also protects the investment of those at the fishery level and within the supply chain that have investment in the MSC program

Varför behövs spårbarhet? MSC:s spårbarhetstandard – syfte: Global marknad– många aktörer inblandade Trovärdighet för miljömärket – alla produkter kan spåras tillbaka till ett MSC-fiske Extern kontroll av alla led – betryggad spårbarhet Minimera risken att icke-MSC blandas in någonstans i kedjan

Spårbarhet från båt till tallrik En MSC-certifiering är ett krav för att man ska kunna använda MSC:s miljömärke på produkt. Ett MSC-certifikat förutsätter en obruten kedja av certifikat hela vägen tillbaka till fisket.

Hur kontrolleras spårbarheten? Kontrollerna görs utav en oberoende tredje part – ett certifieringsföretag Certifikat för er gruppcertifiering giltigt tre år Utför årliga revisoner MSC kan även göra kontroller när vi får indikationer att det finns risker: Tracebacks, DNA-tester, stickprovskontroll, begära oväntade revisoner utförda av certifieringsföretagen Framförallt kontrollerar vi användningen av miljömärket Vad kan hända? – Avstängning och ansvar gentemot handelspartners

DNA-test MSC har testat konsumentförpackade produkter sedan 2009 Oberoende laboratorier analyserar insamlade prover för att fastställa art och ursprung Vi utvecklar hela tiden testen med nya arter, men krävs att det finns möjlighet att se genetiska skillnader. One validation method we use to test these products is DNA tests. Working with independent laboratories Trace wildlife forensics network to develop tests and test the samples. We have developed the following tests to investigate potential areas of risk….

Resultat från DNA-tester Omgång 1, utförd 2009 Arter: Alaskalax, Alaska pollock samt Patagonsk tandfisk Resultat: 100% samma art som angavs på förpackningen Omgång 2, utförd 2010/11 Utökade med ytterligare tre arter: Sydafrikansk, Stillahavstorsk och hoki. Testerna visade på att 192 av 196 utav de testade produkterna kom ifrån den fiskart som angavs på förpackningen De senaste testerna: Ytterligare arter: Europeisk rödspätta (Pleuronectes platessa) och Kolja (Melanogrammus aeglefinus). Samt fokus på regionala skillnader för Torsk, Atlantic Cod (Gadus morhua). Se EU FP7 FishPopTrace projektet. Arter: Alaskalax (Oncorhynchus sp.), Alaska pollock (Theragra chalcogramma) samt Patagonsk tandfisk (Dissostichus eleginoides). Utökade med ytterligare tre arter: Sydafrikansk kummel (Merluccius capensis & Merluccius paradoxus), Stillahavstorsk (Gadus macrocephalus) och hoki (Genus macruronus).

DNA-tester exempel 1: Identifiering av laxarter Vildfångad Odlad Salmon developed a test to check MSC certified fish is wild caught rather than farmed. All MSC certified is Wild. Identifying Atlantic Salmon which is 99% farmed from Pacific Salmon species where all the MSC certified fisheries are based. Additional notes for discussion… Atlantic Salmon is Oncorhynchus. Species of Salmon certified include Chum (O. keta), pink (O. gorbuscha), Coho (O. kisutch), Sockeye/red (O.nerka), Chinook (O. tshawytscha) Origin of images Farmed (Wikapedia) Wild (MSC Fishery report - SCS Annette Islands Reserve Salmon Fishery) Stillahavslax arter Oncorhynchus (Från MSC-certifierade fisken) Atlantlax Salmo Salar (99% odlad)

DNA-testning Exempel 2: Tandnoting– regionala skillnader Regionalt test för en art Referensprover som tas för att utveckla grundtestet och försäkra dess utbredning In the case of Toothfish a test to identify the fish by region was developed, this included Notes Picture from BBC website South Georgia Patagonian toothfish longline (MSC- certifirat fiske)

DNA tests Exempel 3: Kummel-arter hos ett Sydafrikanskt fiske Många arter runt om I världen som delar handelskedja Endast 2 arter som kommer från certifierade fisken DNA-tester för att indienfiera just dessa och skilja från andra Nya fisken som blir certifierade – utöka tester Merluccius Worldwide In the case of Hake we wanted to test that the Hake labelled with the MSC ecolabel was of the species caught by the South African Fishery and not another species of Hake (genus Merluccius). There are 15 species of Merluccius many of which go through the same processors but only 2 species are caught by the MSC certified South African fishery. The DNA test identifies these two and differentiates from other.. Notes on the image of Merluccius Worldwide: this shows where different datasets have been recorded on Merluccius from http://www.discoverlife.org/mp/20m?kind=Merluccius M capensis M paradoxus Sydafrikanskt kummel -trålfiske(MSC-certifierat fiske)

DNA-ester exempel 4: Fall när olika vitfisk kan ersättas/ bytas ut Pollock artindetifikation Hoki - klassidentifikation Stillahavstorsk artidentifikation Tests have been developed for species identification of Pollock, Pacific Cod and genus identification of Hoki. Each of these has potential for substitution with other white fish species which may not easily be distinguishable by the conusmer. These may be of different values. References for images: Pollock image: New Hampshire Fish and Game http://www.wildlife.state.nh.us/marine/saltwater_fish.html#Pollock Pacific Cod: http://www.uv.es/~pardomv/pe/2001_2/fish/fig20_07.htm Konsumenter har inte alltid möjligheten att skilja dessa vitfiskar åt, speciellt när vi tittar på produkter som är bearbetade på något sätt.

Torsk – regionala skillnader Regionala genetiska skillnader för torsk (Gadus morhua) MSC- certifierade bestånd Isländska vatten Nordsjön Östra Östersjön MSC are now going to use the work done as part of the international fish pop trace project to determine genetic differences between different populations of Atlantic Cod to determine if Atlantic Cod with the MSC ecolabel is from on the stocks where there is a certified fishery i.e. Icelandic, North Sea, East Baltic. Notes from Fish pop trace site: FishPopTrace is an international project aiming at the construction of a Pan-European framework, built on advanced technologies, for product traceability and policy related monitoring, control and surveillance (MCS) in the fisheries sector.
Pursuing a holistic approach, FishPopTrace can contribute to fisheries management and conservation measures in line with the global attempt to move towards sustainable fisheries. Utvecklar metoden för avgöra genetiska skillnader på olika populationer Populationer där det finns certifierade fisken

Summering från 2013 års testomgång Totalt testade 320 MSC-märkta produkter. Ett mindre antal av icke-märkta produkter testades också (38 st). I det senare fallet var 2 felmärkta (5%). Mindre än 1% av MSC-produkterna var felmärkta.

Fungerar märkningen? Ungt miljömärke Forskning, dialog används för att utvecklas Effekterna av certifiering är tydliga och mätbara MSC arbetar för kontinuerlig utvärdering för ett välskött fiske Stämmer fiskeinformationen?

Skillnader på vattnet Minskat utkast och bifångst Skapandet av marina skyddade områden Insamling av data och forskning www.msc.org/documents/environmental -benefits/measuring-environmental- impacts-report-2011

Kontinuerlig utvärdering Öka förståelsen för de miljömässiga och organisatoriska effekterna av MSC-programmet Ge en vetenskaplig grund för en transparent, opartisk och konsekvent utvärdering av hur effektivt MSC:s arbete är Följa MSC:s miljöpåverkan för att kontrollera att intressenters deltagande bidrar till att förbättra den marina miljön http://www.msc.org/documents/environmental-benefits/global-impacts/msc-global-impacts-report-2013

MSC Team Baltic Minna Epps Program Manager Linda Sörnäs Communications Manager Susanna Blomqvist Commercial Manager Cecilia Lenbäck Commercial Officer Programme Assistant Vivien Schröder Fisheries Outreach Tine Due-Hansen Manager Denmark Project Manager Poland Project Manager Finland

Tack för uppmärksamheten! Följ oss på Facebook.com/blafisk