Lahden Pohjola-Norden ry Lahden Pohjola-Nordenin nuoret

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kroksjön är en by sydväst om skellefteå.
Advertisements

Utflykt bland Sävsjös pärlor
NEW YORK En stor och känd stad som kallas The Big Apple. Har ca 10 miljoner invånare och är Usa:s största stat. Stadens yta = 1214 kvadrat kilometer och.
Grekerna.
Resa till isfestivalen i Harbin januari 2012.
Dubai "En annan värld".
Syfte och upplägg Syftet med undersökningen är att få information om svenskarnas kunskap och inställning till samarbete mellan våra grannländer utifrån.
Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006
Vem ska jag tro på?.
I begynnelsen var grus…. Grus som Nettan jämnade till.
Tekniken inom musiken.
Tematräff 4 vid distriktsträffen 2012 Micke Melander.
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Japan.
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Resa till Nice. Vandrarhemmet i Cap d´Ail ingår i organisationen CLAJ - jeunesse camping.
Uppgifterna 1-5 Sidorna Den enväldiga kungen Uppgifterna 1-5 Sidorna
Hej Jag heter Rasul Saadati och är färdigt utbildad Systemkonsult på QD- System AB. Jag är bäst på installationer, administration och klientsupport. Mina.
Vision Östra Göteborg Med sikte på år 2021
Välkommen till föreläsning om hur man kan söka sommarjobb
Jenny Nyström.
VÄLKOMMEN TILL SVERIGE
Turismen växer fram kapitel 2
Sandgraven Här finns Mörrums märkligaste gravplats
Tryck på datorns piltangenter för att gå fram och tillbaka i presentationen.
Det va en gång en katt och hund del 1
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Effektiva samhällsbyggnadsprocesser 9 juni 2014
Bestämd och obestämd form i adjektiv och substantiv
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Veronica Maggio Veronica Maggio.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Byggsats Happy Birthday
DAGENS DIKT I dag är det torsdag och det är mulet - men inte så kallt.
2014April.   I Indien har vi ett eget hus, som vi har byggt själv. Huset blev klar år I slutet av år 2012 bestämde vi oss att lägga till 2 våningar.
VÄLKOMNA TILL HALMSTAD! Nu ska vi berätta om när vi var i Halmstad.
Krigen om Östersjön !.
NyföretagarCentrums resultat 2013 NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT 2013.
 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Vi åkte från Helsingfors. Vi delade upp gruppen i två delar dom ena åkte till Åbo och Mariehamn och dom andra till Jyväsylä.
En av de första städerna var Ur
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Turismens historia kapitel 2.
Planfrågor med anknytning till 3D-fastighetsbildning
Berättelser Sommarforum 2012  Årets tema på Sommarforum skall ju vara att vi får delge varandra lite om vad man har lyckats bra med i sin verksamhet.
Sveriges Kommun Det här är vår presentation om Sveriges kommun.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
CHRISTOPHER MAURICE BROWN Chris Brown. BAKGRUND  Christopher ”Chris” är född 5 maj 1989  Chris är uppvuxen i Tappahannock, Virginia  Son till Joyce.
Johan III.
Valencia april 2011.
Min Stockholmresa ..
Vad är gatukonst/graffiti?
Denmark :).
Niagarafallen ett av världens mest berömda och välbesökta vattenfall.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
Grekerna.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Källmaterial och källkritik
Där världarna möts invånare 86 sjöar 707 öar 23 naturreservat Nordens största sluss Enhörna Södertälje Järna Hölö Mölnbo.
Tammerfors. I 1800-talet Tammerfors var bara en lilla by. Ny Tammerfors är en stor stad. Mitt i Tammerfors hittar man Tammerkoski.
Lahden Pohjola-Norden ry Lahden Pohjola-Nordenin nuoret
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Veckans fördjupning handlar om något som syns ordentligt. Vet du vad
Bollnäs historia
Medeltiden –den mörka tiden?
Karolina Olivia Widerström, Hotellet är döpt efter henne.
Bubblan i Bibblan Bibliotopia 2019 Robert Hagström Enhetschef Bibliotek och Bubblan samt Folkhälsostrateg.
Välkommen till Forsviks Bruk!
Välkommen till Forsviks bruk!
Presentationens avskrift:

Lahden Pohjola-Norden ry Lahden Pohjola-Nordenin nuoret Västerås och Novu 2013 Lahden Pohjola-Norden ry Lahden Pohjola-Nordenin nuoret

Vår vänort Västerås 1. Domkyrkan. Västerås Domkyrka invigdes år 1277 och var från början en katolsk Vårfrukyrka. Genom århundraden har kyrkan byggts om och på flera gånger. Den mest berömda biskopen var Johannes Rudbeckius, som lät bygga Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, år 1623. Senare blev staden en betydande skolstad. www.flickr.com

2. Vackra vyer Gamla stan i Västerås. Svartån går genom stadens centrum, och på båda sidorna ser man pittoreska, gamla trähus.

3. Fint och dyrt Stadshuset, som bland folket kallas för Skrytpalatset, eftersom det på sin tid var den dyraste byggnaden som nånsin byggts i Västerås. Huset har också blivit ett populärt turistmål med sina unika konstverk.

4. Vi träffas på torget Västerås stora torg har alltid varit centrum för handel och umgänge. Det omges av intressanta affärer, restauranger och kaféer.

5. Cykelstad Skulpturen ASEA-strömmen från 1989 är gjord av Bengt- Göran Broström. Den föreställer cyklande arbetare som åkte till och från Västerås stora industri Asea (numera ABB).

6. Att öva för framtiden Under NOVU-dagarna år 2013 hade de nordiska gymnasistgrupperna sin slutsession i Stadshusets plenisal, där de spelade politiker i sina egna grupper och demokratiskt försökte lösa politiska och ekonomiska problem.

7. Bekanta vapen NOVU-gruppens deltagare från Lahtis beundrar stadens eget vapen. Bredvid Västerås stadshus kan man se alla vänskapsstädernas vapen målade på stenarna vid en gammal källa.

8. Vikingagravarna Det nya och det gamla möts på många ställen i Västerås, som grundades för över 1000 år sen. År 1990 firades stadens 1000-årsjubileum. Redan vikingarna bosatte sig i närheten och lämnade fina gravfält efter sig.

9. Mot skyarna Skyskrapa är ett höghus i centrala Västerås. Byggnaden blev färdig 1990. Den är 81 meter hög och är idag Västerås fjärde högsta byggnad. Den rymmer hotell, restauranger, matbutik, kontor och parkeringshus. Sky-bar på våning 24 är välbesökt tack vare de fina vyerna.

10. Kultur och fritid Växhuset är ett kulturhus i centrala Västerås. I huset ryms det många olika verksamheter, kommunala och ideella föreningar och studieförbund. Ett omtyckt ställe bland invånarna.

11.Här förenas gammalt och nytt

Källmaterial www.vasteras.se, internet-dokument www.vasterasportalen.se, internet-dokument Bilderna av Leevi Kotilainen, Pirjo Boman, Riitta Cederqvist och hela Novu-gruppen 2013 från Lahtis Texterna av arbetsgruppen Raija Lehto, Riitta Cederqvist och Leevi Kotilainen Vi tackar också vår samarbetspartner i Västerås, Alice Widlund för hjälpen