Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skyddsombuds- utbildning
Advertisements

LSO på skadeplatsen.
FMS gör människor Fysiskt Mentalt Socialt starka
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
UNDERLAG FÖR BEDÖMNING AV APU ETT FÖRSTA FÖRSLAG.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Att införa LCP – LCP-ansvariges roll Marie-Louise Ekeström
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsgivarens ansvar regleras i lag & föreskrifter
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Förhandla för bättre arbetsmiljö
Systematiskt arbetsmiljöarbete för god psykosocial arbetsmiljö
Barn och ungas delaktighet utifrån ett normkritiskt perspektiv •Mer än bara en bemötande fråga?
Vinster med förebyggande företagshälsovård
OL108A Distanskurs samhällsentreprenörskap Glokala Folkhögskolan
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Processorienterat förbättringsarbete
ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering.
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
2§ Tillämpningsområde ”Föreskrifterna gäller också i tillämpliga delar under utbildning och vid övning av rök- och kemdykning”
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Steg 1 - Mötet VÅR VISION FÖR ARBETSMILJÖN OCH HUR VI KOMMER DIT
Arbetsmiljölagen Våld och hot Statligt anställda
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Arbetsanpassning och rehabilitering
Arbetsmiljöverkets vision
Arbetsmiljöns regelverk – låg hippfaktor eller…
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
En säker arbetsplats Lars Björkeström Medlemsträff Skaraborg
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Ansvarsroller för arbetsmiljön
Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Välkommen till arbetsmiljöutbildning!
Landstinget som arbetsgivare
Skyddsombudet uppgifter
Delegering Vem får delegera?
Arbetsmiljöverkets SAM - Status.
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Arbetsmiljöverkets erfarenheter
Politikerna har dessa uppgifter. Politikerna har dessa uppgifter Se till att verksamheten drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för.
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Målsättningen – En tillfredsställande arbetsmiljö!
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Handlingsprogram – enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Välkomna!. Aktuellt just nu Ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft 31 mars 2016 Sanktionsavgifter istället för böter Arbetsolyckorna.
Informationsmöte 19 maj 2016 Kunskapskrav enligt föreskrifterna om sprängarbete respektive berg-och gruvarbete Arbetsmiljöverket Informationsmöte1.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Information/utbildning i arbetsmiljö Regionstyrelsen Eva Johansson Per Djurberg.
Riskbedömningar Ett favorituttryck som många slänger sig med.... som krävs från alla håll och kanter… men som få egentligen begriper…… Inklusive undertecknad…….
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
RUTIN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE (SAM)  RISKBEDÖMNING MED HANDLINGSPLAN SAMVERKAN  AVTAL  APT - ARBETSPLATSTRÄFFAR  SAMVERKANSGRUPPER.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Arbetsmiljö Människa Arbetsplats Arbets- miljö.
Samverkan.
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grunden för ett hållbart arbetsliv
ArbetsmilJö Här kan det stå en övertitel, typ Samhällsmarknadsdagen
Information om nya föreskrifter FTF Arbetsmiljö – 22/3 2007
Tillämpningsområde och definitioner
Information om arbetsmiljö Ombudsträff Vision, Skövde
Partsorganisationerna som står bakom Suntarbetsliv.
Cyklisk = beror på för svag efterfrågan
Arbetsmiljö - golfbanearbete
Presentationens avskrift:

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt Kan ett befäl från en annan kommun vara arbetsledare åt mina gubbar? Behöver räddningstjänsten ha en samordningsansvarig? Vilka AFS:er gäller egentligen oss? Är det räddningsledaren som är arbetsmiljöansvarig? Vem dokumenterar riskbedömningen vid en rökdykning med folk från flera kårer?

På skadeplats Började med att försöka hitta vad som gäller kring arbetsmiljöansvar på skadeplats. Kan det påminna om en byggarbetsplats? Tillfällig arbetsplats? Projektorganisation? Samordningsansvarig? Tillbaka till grunden. Vilka regler gäller?

På skadeplats En egen organisation som lever parallellt med den vanliga linjeorganisationen Bedrivs på ett tillfälligt arbetsställe Bedrivs ofta i samverkan med andra organisationer Kan vara olika personer/funktioner beroende på händelse. Byggs upp i nivåer och över tiden.

Delegera ansvar – Fördela uppgift Arbetsmiljölagen tillsammans med AFS 2001:1 ger: Arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret Arbetsmiljöuppgifter ska fördelas skriftligt Observera skillnaden mellan att delegera och fördela.

Arbetsmiljöuppgifter Arbetsuppgifter är uppgifter som behöver lösas för att uppfylla: Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöförordningen AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete Samtliga AFS:er De åtgärder som krävs för att minska risker som blivit identifierade i riskbedömningar enligt AFS 2001:1 och andra AFS:er

Uppgiftens grund ger dess viktighet? Arbetsmiljöuppgifter - Riskbedömning före rökdykning Uppgifter enligt LSO Dokumentera ingrepp i annans rätt Bedriva effektiv räddningsinsats Övriga uppgifter - Rotation av personal på grund av beredskapsskäl.

Arbetsmiljöuppgifter Kan fördelas utanför egen organisation. Skall finnas ett behov av att fördela. Kan fördelas i flera led Ska finnas tillräcklig kompetens, mandat att fatta beslut, tillräckligt med tid och resurser för att lösa uppgifterna. Kan lämnas tillbaka om man inte kan utföra dem.

Skriftlig dokumentation Kan vara i form av instruktioner, reglemente, policys, utbildningsunderlag etc Då man samlar arbetsmiljöuppgifter tillsammans med andra uppgifter som fördelas i många olika dokument är det svårt för en person att se exakt vilka arbetsuppgifter man har fått tilldelade.