Effektstyrning® av IT Vad är det? Varför då? Hur gör man?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Verksamhetsarkitektur (EA) Löser alla problem, eller hur..!?
inUse AB Vi gör IT enkelt: Effektstyrning® & Användbarhet
Swot - analys.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Nyttorealisering på 10 min
Kopplingen mellan utredning och behandling – vad är det?
Roller för ledning och styrning av verksamhetsövergripande processer
Värdeskapande användning av MAXIMO
Utvärdering av projekt
Om att nå fram med sina budskap Susanna Uppling Gullers Grupp
Beredningen för integration och mångfald
Liten introduktion till Wiki’n som KunskapsDatabas
Hur går det till att rapportera in betyg idag?
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
Struktur för självförbättrande system
Intranät – inte för alla?
Acando föreläsning Uppsala caseakademi
Del 1: Från idé till nytta Del 2: Användbarhet året runt
Som man frågar får man svar. Vad är intressant? Varför?
22 augusti 2014 Slide N° 1 8 april 2009 Bild nr 1 Urbact-sekretariatet URBACT II 2007–2013 EU-program för territoriellt samarbete om integrerad och hållbar.
Kjerstin Larsson Forskningsledare
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Grundbult 1 Offentlig upphandling syftar till att förse statliga myndigheter, kommuner och landsting med varor och tjänster så att de kan fullgöra sina.
När och var blir något ett behov? Annelie Ekelin
Mål- och resultatstyrning
Välkommen till ESF:s seminarium
”Att väcka intresse” distanskurs she 31 januari 2011 Fredrik Björk.
VÄLKOMNA till seminarium om Business Health – ett modernt synsätt på hälsa som utgår från affären
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Obs! Följande bilder är ett stöd då förstudien ska redovisas på ett överskådligt sätt för beslutsfattare. Som komplement till detta måste en mer omfattande.
Delaktighet.
Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö
Lönesamtalet.
Roller för ledning och styrning av verksamhetsövergripande processer
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
NEA Seminarium 7 december 2004
5. Mål och syfte.
Kartläggning av inköpsprocessen
Kort om Projektplanering
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Ekonomi och användbarhet? Finns det något samband ? Vivian Vimarlund.
Dålig kvalitet - isberget
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Nyttoanalys av dokumentuppladdning och färgskanning
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Johan Sjödin & Anna Åhnberg Uppsala
Kemikaliesmarta förskolor. Kemikaliebanta för en giftfri förskola Under genomfördes projektet ”Kemikaliebanta för en giftfri vardag” Två olika.
Utvärdering 1 Fredrik Björk Urbana Studier, Malmö högskola.
Stresshantering och säljplanering
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Coacher för energi och klimat
Coaching.
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Fokus Yrkesutbildning VO
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Ett ”lyckat” projekt som misslyckades
Introduktion till processen för balanserad styrning
Nulägesanalys 3in Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av morgondagens transportsystem.
Infomationsdag ladok3-projektet
Presentationens avskrift:

Effektstyrning® av IT Vad är det? Varför då? Hur gör man? Mikael Carlsson Know IT Stockholm AB

Myter om IT-investeringar IT-projekt har hög träffsäkerhet Hälften av alla IT-projekt resulterar ej i förväntad verksamhetsnytta (Standish Group, Chaos reports) När investeringsbedömningen (t.ex. PENG-analys) är gjord, startas ett projekt Myten består i att beslutsfattare tror att IT-projekt har en ”inbyggd funktion” för att se till att förväntad nytta uppstår När projektet startar ändras fokus från förväntad verksamhetsnytta till tid och kostnad Att det ser ut som det gör idag betyder att beslut fattas utan en känsla för om beslutet leder till att den förväntade nyttan uppstår

Myter om IT-investeringar forts. IT-produkter (i sig) skapar nytta T.ex. införande av affärssystem i tron att systemet skapar bättre kontroll på ekonomin eftersom alla i verksamheten måste rapportera på samma sätt Dålig förankring gör att känslan av att man påtvingats något som inte gagnar ens syften uppstår Man glömmer att en produkt som inte är anpassad för användningen i verksamheten, kommer heller inte att skapa de förväntade effekterna för användarna och verksamheten.

Myter om IT-investeringar forts. Det är svårt att mäta effekterna av IT Befintliga verktyg är orienterade mot funktionell fullständighet och spårbarhet men beskriver inte, generellt, hur funktionskraven bidrar till förväntade effekter. Det som ofta är problemet är att projektet inte riktigt har klart för sig vad som bör mätas. Håller sig ofta på för hög nivå; istället bör man koncentrera sig på vilka effekter man vill åstadkomma i användningen.

Effektstyrning® - vad är det ? Beställarens metod att säkerställa att förväntad nytta uppstår (process, roller och artefakter) En ”plug-in” till projektstyrning och utvecklingsmetod Produktens användning sätts i fokus

Effektstyrning® - så gör man Beskriv de förväntade effekterna Definiera målgrupperna Fånga målgruppernas behov Skapa lösningsförslag baserat på förväntade effekter och behov Testa i användning Styr projektet mot effekterna

Investeringskalkyl (PENG)

Effektkarta®

Effektkarta® forts

”From business to buttons” Visar en resonemangskedja av vad man vill uppnå och hur Varje målgrupp har drivkrafter och behov som påverkar vilken lösning som kommer att fungera En åtgärd bör bidra till att ett användningsmål uppnås, annars skall den inte finnas med. Utgör en hypotes som tydliggör när man ändrar viktiga antaganden och prioriteringar All utveckling är hypotesdriven, viktigt att hantera detta Tvingar fram prioriteringar Designunderlag Prioriteringar blir tydliga Utgår från verklig användning

Ett kommunikationsverktyg Hela kravbilden blir överskådlig Enkel att ifrågasätta, hitta luckor Gör det möjligt att prioritera olika delar i systemet utifrån ett effektperspektiv

Process för Effektstyrning®

Erfarenheter av Effektstyrning® Ett strukturerat arbetssätt som: Underlättar dialog Gör att tyckande kan värderas sakligt Integrerar förankringsprocessen Skapar förväntade effekter Gör prioriteringar möjliga/enkla Exempel på var metoden använts: SOS Alarm Jordbruksverket IKEA En stor mobiltelefontillverkare (japansk-svensk)

Sammanfattning Nyttan uppstår i användning Beskriv de förväntade nyttoeffekterna För att uppnå nyttoeffekt måste man aktivt styra ditåt Testa i användning !

Vidare: Referenslitteratur Effektstyrning av IT, Ingrid Ottersten & Mijo Balic (inUse AB), Liber Ekonomi, ISBN 91-47-07450-7 Samarbete InUse AB och Know IT har startat ett samarbete Utbildning på bred front Certifiering av konsulter Samarbetsavtal Konferans ”From business to buttons” – designing for effect Malmö 14 -15 juni 2007, www.businesstobuttons.com Internationellt deltagande Arrangörer: inUse AB och Malmö Högskola