Landstingsstyrelsens förvaltning Måltidsfrågan Produktionsutskottet 17 november 2011.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Advertisements

Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Egenkontroll vid livsmedelshantering !
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Bättre mat och hälsa för äldre
Restauranger och service Våren 2005 T SHR: Leif Holmström Temo: Arne Modig, David Ahlin Datum:
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
FRONESIS-projektet, univ. ledningens prefektmöte den 16 november 2010 LUNDS UNIVERSITE T.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Västtrafik Trafikslag: Tåg Sträcka: Göteborg - Nässjö.
…en del av vård och behandling
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Östra Göinge 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Kungsör 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Emmaboda 2012 Lokalt företagsklimat.
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Blackebergs Gruppboende Bromma.
1.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
i kommuner, landsting/regioner
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
Novus Opinion Föräldrar om skolan Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger.
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Arbetsuppgift LS1 – LS2 Förbättringsteam Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister 2013.
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Bromma.
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
Matlagning i hemmet.
Modell för Utveckling av ledningssystem
Tillsammans för världens säkraste vård
Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom äldreomsorgen 2013
Normering, tillsyn, kunskap
Detta är God Vård.
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Åtvidaberg 2012 Lokalt företagsklimat.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2008 April 2008 Project #:
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Landstingets kansli Resultat säkerhetskulturenkät 2009.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Katrineholm 2012 Lokalt företagsklimat.
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Vem som svarat på enkäten Fig 1. Män =75 år Boende Fig 2 Eget boende, ej hemtjänst Eget boende med hemtjänst.
1 Anneli Juhlin FP
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Nordiska Undersökningsgruppen /2005 års brukarundersökning Hemtjänsten och Äldreboendet Nacka kommun
Patientsäkerhetsronder ”Executive Walk Rounds” – EWR.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Vård utan omvägar - en del av programmet för ökad patientsäkerhet
Lokala miljömål och nationellt stöd Kerstin Blom Bokliden, Sveriges Kommuner och Landsting Nobelmötet 2013.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Detta är God Vård
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Presentationens avskrift:

Landstingsstyrelsens förvaltning Måltidsfrågan Produktionsutskottet 17 november 2011

Landstingsstyrelsens förvaltning Patienten och måltiden Sjukhus Entreprenad A) Eget tillagningskök B) Mottagnings- kök Avdelning Patient Avdelnings- kök Matsal Vårdpersonal § Lagar Kostcontroller Köks- ansvarig? 2

Landstingsstyrelsens förvaltning Styrande dokument inom livsmedelsområdet  Från 1 jan 2006 gäller gemensamma livsmedelsregler inom EU  Reglerna finns i s.k EG – förordningar  Enligt förordning 852/2004 ska finnas branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP- principerna HACCP=Hazard Analysis and Critical Control Point 3

Landstingsstyrelsens förvaltning 2009 tog SKL och Livsmedelsverket tillsammans fram branschriktlinje: ”Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg” Fem grundpelare i riktlinjen: 1) Kommuner och landsting som livsmedelsföretag - ansvar, delegering 2) Livsmedelslokaler - utformning av lokaler, inredning, utrustning 3) Hantering av livsmedel - så hålls högsta hygienstandard) 4) Personal - hygien, utbildning 5) System för egenkontroll - själv kontrollera att maten och måltidsproduktionen är säker alla dagar. Inkluderar rutiner, dokumentation och arkivering God Hygienpraxis och HACCP för att gå igenom vilka ev. faror som kan finnas i verksamheten, hur de ska bekämpas, övervakas och vad som kan göras om något går fel 4

Landstingsstyrelsens förvaltning Styrande dokument inom nutritionsbehandlingsområdet WHO Mänsklig rättighet att få sitt energi- och näringsbehov tillfredsställt Europarådet 2003 Resolution on food and nutritional care in hospitals SOSFS 2005:12 - GOD VÅRD Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet inom vården (säker, kunskapsbaserad, patientfokuserad, effektiv, jämlik, ges i rimlig tid) Ny patientsäkerhetslag fr o m 1/1-11 Ökat ansvar att bidra till hög patientsäkerhet. Lagligt ålagda att rapportera avvikelser 5

Landstingsstyrelsens förvaltning Europarådet 2003 Resolution on food and nutritional care in hospitals  Måltidssystem bör vara anpassas efter patienternas behov (olika system behövs).  Alla patienter bör ha möjlighet att välja miljö att äta i.  Alla patienter bör ha möjlighet att sitta vid ett bord när de äter.  Alla patienter bör få mat som lagrats, tillagats och transporterats hygieniskt, säkert, smakligt, gastronomiskt och ha högt näringsinnehåll.  Menyer bör målgruppsanpassas (barn, vuxna, …..)  Alla patienter bör ha möjlighet att beställa mat oavsett tid på dygnet.

Landstingsstyrelsens förvaltning Styrande dokument inom nutritionsbehandlingsområdet Socialstyrelsen sept Näring för god vård och omsorg- en vägledning för att förebygga och behandla undernäring. Nutritionsbehandling jämställs med all annan medicinsk behandling. Rätt mat till rätt patient = patientsäkerhetsfråga - Diagnostik, utredning, behandling (olika koster) - Ansvar, kvalitet, säkerhet - Måltidsmiljö – FAMM - Välj det mathanteringssystem som är lämpligast för målgruppen - Anpassa portionsstorlek och innehåll efter patientens behov - Minimiutrustning för vårdavdelningskök - Förråd av torrvaror och kylvaror för mellanmål och alternativ - Patienter ska informeras om utbud av rätter mm - Tillgång till mat på mottagningar och dagvårdsavdelningar - 7

Landstingsstyrelsens förvaltning Hur ska SLL styra?  Decentralisering  Tydliggöra ledningens ansvar  Lyfta frågan  Följa upp  Inspirera

Landstingsstyrelsens förvaltning Vision för måltidssituationen Ett första utkast: År 2017 serveras alla patienter inom Stockholms läns landsting smaklig näringsberäknad mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser för en positiv måltidsupplevelse. Maten serveras i en aptitstimulerande miljö och patienter har möjlighet att äta tillsammans med sina anhöriga.

Landstingsstyrelsens förvaltning Strategier för hur man ska nå dit –Alla verksamheter har ett strategisk nutritionsarbete på ledningsnivå. –Alla patientmåltider inom SLL utformas utifrån FAMM. –Alla patienter ska ges möjlighet att välja mat och dryck. –Anhöriga till patienter ska kunna köpa mat dygnet runt.

Landstingsstyrelsens förvaltning Strategier för hur man ska nå dit –Vid ny- eller ombyggnation av vårdlokaler ska tillagningskök alltid utredas som ett alternativ. –Vid ny- och ombyggnation av vårdlokaler ska de utformas för att skapa förutsättningar för en optimal nutritionsbehandling och aptitstimulerande miljö. –Alla verksamheter har fokus på kompetenshöjning av relevanta yrkesgrupper gällande näringens betydelse för patientens tillfrisknande och rehabilitering. –SLL ska verka för att FoU-medel riktas särskilt till patientnära forskning avseende nutritionsbehandling och måltidssituationen.

Landstingsstyrelsens förvaltning Förslag till fortsatt arbete  Nätverk för kunskapsutbyte  Inspirationsföreläsningar  Utbildningsmaterial  Årlig uppföljning av arbetet ute i verksamheterna  Årligt pris för att uppmärksamma goda exempel  Kontinuerlig rapportering till Produktionsutskottet

Landstingsstyrelsens förvaltning Patientenkäten Oktober 2011

Landstingsstyrelsens förvaltning Svarsfrekvens  1565 (1259 i mars) utdelade enkäter  1168 ( 951 i mars) besvarade enkäter  Svarsfrekvensen 74,6 procent (75,5 % i mars)  Trenden är att måltiden och maten upplevs som mer positiv nu än när mätningarna började.

Landstingsstyrelsens förvaltning 15 Hur väl instämmer du i följande påståenden?

Landstingsstyrelsens förvaltning 16 Hur väl instämmer du i följande påstående? Maten ser tilltalande ut

Landstingsstyrelsens förvaltning 17 Hur väl instämmer du i följande påstående? Maten doftar bra

Landstingsstyrelsens förvaltning 18 Hur väl instämmer du i följande påstående? Maten smakar bra

Landstingsstyrelsens förvaltning 19 Hur väl instämmer du i följande påstående? Matens konsistens är bra

Landstingsstyrelsens förvaltning 20 Hur väl instämmer du i följande påstående? Glas, bestick, porslin och brickor är rena och fräscha

Landstingsstyrelsens förvaltning 21 Hur väl instämmer du i följande påstående? Jag upplever måltidens helhet som positiv

Landstingsstyrelsens förvaltning 22 Hur väl instämmer du i följande påstående? Det finns alltid någon rätt som tilltalar mig

Landstingsstyrelsens förvaltning Servicenivå och nöjdhet  Högre servicenivå ger nöjdare patienter  Vid hög service: –67 procent tycker att maten smakar bra –73 procent upplever måltiden som helhet positiv  Vid låg service: –44 procent tycker att maten smakar bra –50 procent upplever måltiden som helhet positiv

Landstingsstyrelsens förvaltning Verksamheter med bäst resultat  Maten smakar bra: –Danderyds sjukhus60 % –SLSO Danderyd59 % –Södertälje sjukhus57 %  Måltiden som helhet upplevs som positiv: –Danderyds sjukhus68 % –Karolinska Solna68 % –SLSO Danderyd66 %