Vad kännetecknar en novell?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Boken ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” skriven av Emmy Abrahamson är en humoristisk ungdomsroman som behandlar kulturskillnader och bygger.
Nulägesanalys genom frågor
En kortfattad historia
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Härnöstudier.
FÖRELÄSNING OM TEXTERS UPPBYGGNAD OCH ANALYS
Alla har inneboende.
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
NOVELL.
- källförteckning och referat
= att visa istället för att berätta
Begrepp och terminologi
Bestämd och obestämd form i adjektiv och substantiv
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Vägen till en bra novell
Att skapa världar och leda rollspel
Kortseminarium Radical Collaboration, 30 min Presentation av Mixed Minds Presentation av värden Presentation av deltagarna (om de inte är.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Texttyper.
Novell & Krönika.
Vad är du för typ av person?
Sökstrategier. Skaffa dig en överblick över din upptäckare/upptäckt (Lektion 2)
Föredragsteknik.
Fantastisk litteratur: skräck och den gotiska berättelsen
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
Etik Moral Filosofi.
PRESENTATIONER: SVENSKA FÖRFATTARE Info om arbetet & redovisningen + lista på författare.
NÄSTA UPPGIFT I JAG-TEMAT!! “ Din favoritmijö”. GESTALTA  Det luktar bensin. Solen skiner från en klarblå himmel och maskrosorna vid vägkanten är utslagna…
Berätta spännande.
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
Att inleda och avsluta en berättelse
- att läsa & skriva noveller
Skriva noveller.
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Stilgrepp.
Anställningsintervjun
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Nycklar till litteraturen
Sagoanalys 1. Läs din saga.
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
NOVELL Typiska kännetecken.
Bäst uppfinningarna!. Teknik och fysikaliska begrepp ha kunskaper om användning av naturvetenskap och teknik i samhället kunna beskriva några vardagliga.
Litteratur i tiden! tal – påbörjas i England 1700-tal – påbörjas i England 1800-tal – sprids i västvärlden 1800-tal – sprids i västvärlden Sociala,
Att Skapa Serier.
SKRIVA NOVELL Genre: Berättande text – den kan vara påhittad eller sann Syfte: Underhålla eller roa läsaren/lyssnaren.
Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.
Att referera och ange källa!
Essäprov = uppsats.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Vad blir bedömt? Läsa Läsa Visa läsförståelse, göra sammanfattningar, diskutera budskap och se kopplingar till samtid. Skriva Skriva Skriva olika texter.
Berättande text.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Olika texter du behöver känna till
Vad kännetecknar en novell?
DRAMATIK Begrepp och terminologi. En av de tre klassiska genrerna EPIK LYRIK DRAMATIK NOVELL ROMAN EPISK DIKT DIKTER SKÅDESPEL.
- Innehåll - Form - (Svenska Impulser från s 198) Analys av roman.
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
Novellens uppbyggnad och innehåll
Skriven utifrån en enda händelse Få personer Utspelar sig under kort tid Beskriver en förändring mellan början och slut Ofta slut med överraskningar,
Du ska inom arbetsområdet lära dig att Tolka och förenkla uttryck med bokstäver Lösa enkla ekvationer Upptäcka och använda mönster och samband Skriva och.
Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också.
Muntlig presentation Svenska 1.
Novellanalys.
Vecka 43 Tisdag den 24:e oktober 2017 Dagens namnsdag Eilert Evert  
Berättande text.
Geografi Geo (jord) grafi (att beskriva)
Presentationens avskrift:

Vad kännetecknar en novell? Texten är kort Den är koncentrerad till en händelse – ofta med tillbakablickar för att ge perspektiv Få antal personer Miljön beskrivs kortfattat Den utspelas under kort tid Det förekommer ofta parallellhandling och s.k. klipp inspirerade från filmen Det är vanligt med inre monolog, dvs. läsaren får följa en persons tankar Handlingen börjar direkt utan någon lång inledning – en replik, en tanke, en fråga eller med att beskriva en person eller miljön. En konflikt – t ex en yttre händelse (punktering på sin bil på en öde landsväg) eller en inre konflikt (t ex man våndas inför ett svårt val). Slutet innehåller ofta en poäng, men det förekommer också öppna slut där l läsaren själv får räkna ut hur det går

Några författares förklaringar till vad en novell är: ”Novellen bör verka överraskande som en nyhet. Den ska överrumpla läsaren med ett problem och söka lösa det i handling.” Ivar Lo-Johansson ”I en novell är det bättre att inte säga tillräckligt än att säga för mycket” Anton Tjechov ”Noveller ska vara som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den uppehåller intresset.” Okänd ”En novell är en sammanhållen koncentrerad berättelse, kortare än romanen. Ett avsnitt av livet eller ett påhitt om tänkbart eller otänkbart liv. Siv Widerberg

Använd liknelser Ett sätt att få läsaren att se en scen snabbt framför sig är att använda en liknelse. Några exempel: Havet glimmade som guld. Huset kändes livlöst som en grav. En kvinna, stor som en björn och insvept i sjalar som en mumie.

Välj dina ord Försök att använda ord som tydligare beskriver vad som händer. Skriver du ”Hon gick ut ur rummet”, undrar läsaren hur hon gick. Stapplade hon eller gick hon med bestämda steg, smög hon eller rusade hon? Använd dina adjektiv och adverb!

Några bra novellförfattare: Lars Andersson Gerda Antti Karen Blixen Pär Lagerkvist Roald Dahl Jan Fridegård Ernest Hemingway Selma Lagerlöf Pär Sahlin Fritiof Nilsson Piraten Edgar Allan Poe Hjalmar Söderberg Anton Tjechov

Novellanalys Läs novellen ”Maskrosen” av Margit Bethlen (Magasinet aktiviteter 2, sid. 97-98) Gör en novellanalys 2 och 2. Gemensam diskussion i helklass.