Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också."— Presentationens avskrift:

1 Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också novellsamlingar. En novellsamling är oftast en tryckt bok som innehåller flera noveller skrivna av samma författare. En samling av olika författares noveller kallas antologi. Ordet novell kommer av novella som betyder nyhet på italienska. På engelska betyder novel roman medan novell heter short story, kort berättelse. "Novellens skapare", Giovanni Boccaccio, , Florens, Italien Rudyard Kipling (1865–1936), Indien, Storbritannien, Djungelboken, (1894).

2 Vad är en novell? Enkelhet
Handlingen startar in medias res, d.v.s. direkt in, utan lång inledning Utspelas under kort tid Få personer Handlingen utspelas oftast bara på en plats Det finns en konflikt eller ett problem som trappas upp Det kommer en uppgörelse i konflikten. Precis före slutet når novellen sin höjdpunkt som ofta innehåller en oväntad vändning Slutet kan vara öppet eller vara överraskande, men binder samman början Koncentration Texten är kort Varje ord är viktigt Snabbt tempo Miljön beskrivs kortfattat

3 Novellkriterier Stildrag
Den är ofta berättad i tredje person. Någon som inte är med i novellen berättar vad som händer, inte “jag hoppade över bäcken”  utan  “han hoppade över bäcken”. Det är vanligt med s.k. inre monolog, d.v.s. läsaren får följa en persons tankar, det ger oss en klarare bild vem personen egentligen är. Singular (en) 1:a person Jag 2:a person Du 3:e person Han, hon, den, det Plural (flera) Vi Ni De, dem "Hon snubblade på skon och föll framlänges. Mannen med skägget skyndade fram och frågade om hon behövde hjälp. Hon såg jättegenerad ut och sa att det gick bra. Varför gör man ofta så, säger att det är bra fastän man egentligen skulle behöva tröst eller hjälp?"

4 Att binda samman slutet med början
Varför? Läsaren får en känsla av att allt hänger ihop Vi får en röd tråd "Om han ser en väska ståendes för sig själv i första delen av berättelsen så måste det hända något som har med väskan att göra senare i berättelsen." ”Om det hänger ett gevär på väggen i första delen av berättelsen så måste det till varje pris avfyras senare i berättelsen” (Antov Tjechov, )

5 Konflikten Något som inte riktigt stämmer.
Något som ska lösas eller få en förklaring. Ett problem av något slag. Konflikten berättar varför något händer och gör att vi vill läsa vidare. Spänningen byggs upp kring konflikten som får sin lösning först mot slutet av novellen. Ofta förkommer en slags vilopaus någonstans mitt i novellen och sedan trappas konflikten upp och det blir ännu mer spännande.

6 Slutet - minst lika viktigt
Slutet behöver hänga samman med början. Huvudkaraktären skall på något sätt ha gått igenom en förändring. Den kanske lärt sig något, ändrat uppfattning eller drabbats av något. T.ex: Huvudkaraktären når sitt mål Någon eller något som fanns med i början dyker plötsligt upp igen. En fråga får sitt svar. En karaktärs handlande får konsekvenser. Överraskande Öppet, då man inte exakt får reda på hur det slutar Tänk på att ett ”dåligt” slut kan förstöra en hel berättelse Novell Ensam i världen

7 Gestaltning Vardagsmetaforer avskärma sig stjärna (känd person)
soffpotatis blodad tand bakom flötet korkad träsmak badkruka gottegris kasta in handduken gamnacke åskmoln pudding, böna nöt tvillingsjäl smörig tvättbräda curlingföräldrar hänga upp sig på något Att beskriva något med bildspråk, metaforer och liknelser. Använd många verb. ”Han sprang snabbt som en blixt.” Ger en fylligare och intressantare text. Går att kombinera med inre monolog. ”Han knöt näven i byxfickan och bet ihop käkarna. Varför måste det alltid bli så här?” Jämför med beskrivningen ”Han var arg och undrade varför det alltid blev så här”

8

9 Uppgift: Att planera och skriva en egen novell
Använd mallen och planera med hjälp av frågorna nedan Vilken konflikt ska novellen kretsa kring? Vilka personer ska vara med? Vilket berättarperspektiv ska du använda? Hur ska den börja? När och hur kommer konflikten ändras? Hur ska den sluta? Vilken förändring ska huvudkaraktären genomgå?

10 Tips! Personerna vad heter de? hur ser de ut vilka egenskaper har de?
hur brukar de klä sig hur bor de? Miljön hur ser det ut? hur luktar det? vilka ljud hör man? vad är typiskt för just din plats? Tänk på att allt detta inte måste vara med i själva texten. Ibland räcker det med ett litet ord för att ge mycket information om något eller någon. ”Parken var mörk och det luktade höst. Kalle borstade sanden från sina svarta jeans och muttrade surt innan han reste sig och gick vidare.”

11 Tips! Början Får inte vara för lång, du måste fånga din läsare snabbt.
Konflikten Vad ska hända och varför? Avslöja inte för tidigt varför något händer. Berättarperspektiv Vem ska berätta din historia? Han/hon eller jag? Eller en allvetande, utomstående berättare. Vändpunkt Någonstans i mitten av novellen bör en vändpunkt, något ”nytt”, komma. Dialoger Berättar mycket om karaktärerna och deras relation till varandra. För berättelsen framåt. Tänk på att inte bara skriva vad dina personer säger till varandra utan även hur. Men använd dig sparsamt av dialoger. Slutet Bör till viss del återkopplas till början så att allt hänger ihop. Låt huvudpersonen genomgå någon slags förändring. Någon lärdom.

12 Jonas Karlsson Svensk skådespelare som också skriver noveller.
Har skrivit två novellsamlingar Det andra målet (2007) och Den perfekte vännen (2009)

13 Jonas skrivtips Han började skriva när han gick på gymnasiet. Mest dagbok och anteckningsböcker, men även dikter. Skrev mest när han var arg eller ledsen Får sin inspiration från en händelse eller tanke. Någonting som någon säger eller ett roligt ord. Det är viktigt att det känns roligt eller spännande för en själv, att man kan lära sig något av historien. Man skriver inte för att tillfredsställa någon annan.

14 Cilla Naumann Skriver både för vuxna och ungdomar.
Hösten 2009 blev boken Kulor i hjärtat nominerad till Augustpriset. Den består av 8 korta noveller om Tom som går på högstadiet. Den handlar om knäppa föräldrar, första kyssen, saker som är farliga och otäcka.

15 Cillas skrivtips Hämtade inspiration från sina dagböcker som hon skrev som ung och från böcker hon läst. Novellen kan också utgå från en bild eller något hon sett. Språket är viktigt, hur man vill att texten ska låta. Vem handlar det om? Är personen ung eller gammal, man eller kvinna? Språket får inte bli för tillgjort eller konstigt, inte heller för talspråkligt.

16 Stig Dagerman Levde 1923-1954 Jobbade som journalist
Hans första roman var Ormen Skrev romaner, noveller dikter och tidningsartiklar Att döda ett barn skrevs 1948 som en del i en trafiksäkerhetskampanj

17 Edgar Allan Poe Amerikansk författare och poet Levde 1809-1849
Skräckens mästare som skrev berättelser om mystiska händelser, mord och deckargåtor. Känd för bland annat Korpen, Den svarta katten och Morden på Rue Morgue

18 Tage Danielsson Levde mellan 1928 och 1985
Samarbetade ofta med Hasse Alfredsson Sysslade med film, teater och skrev berättelser och texter av olika slag Var även politiskt engagerad inom socialdemokratin Skrev Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton som blev tecknad film 1975

19 Att analysera en novell
Frågor som du kan ha i minnet Vad får vi veta i inledningen? Vilken är konflikten? Hur trappas konflikten upp? Finns det någon oväntad händelse, vilken? Vad få vi veta i slutet? Vilken är textens tema? Vad vill författaren säga om det? Vad tycker du om texten? Varför? För den som vill komma längre; Hur är texten skriven? Vad tänker du om det?

20

21


Ladda ner ppt "Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också."

Liknande presentationer


Google-annonser