Nolltoleransgruppen S:t Olofsskolan Läråret 12/13

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
Advertisements

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Så här jobbar vi på smaragden
1.Tar ansvar för skolans inredning och material så vi får en trivsam skola utan klotter, skadegörelse och nedskräpning. 2.Använder inte snus, tobak eller.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
som underlag för skolutveckling och eget lärande
för Kyrktåsjö skola och fritidshem Läsåret
Lokal arbetsplan Hedlunda Skola 2007/2008.
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Haga rektorsområde Vision och verksamhet. Vision Haga En trygg händelserik hållplats för hållbar utveckling.
Våra barns skolmiljö: Omfattar allt ifrån trafikmiljö till miljön i klassrummen. Det kan gälla alltifrån övergångsställen till hur stora elevgrupperna.
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Välkommen till Förskolan Ekorren
Redovisning av uppdrag ang
LIKABEHANDLINGSPLAN elever Rudboda skola
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Hej och välkomna!.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Musik- och kulturskola
Barns rätt till en trygg skola
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Hur arbetar vi och vad har vi gjort hittills?
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Askersunds kommun
Föräldramöte Ht
Ljusdal.se Arbete med Plan mot kränkande behandling för Enkät genomfördes i december Svarsfrekvensen var 53% av eleverna. Av hela Slottegymnasiets.
VÄLKOMMEN TILL KASTANJENS FRITIDSHEM
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
Nätverksträffen i Sundsvall 2008
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Elevenkät Volgsjö skola År Höstterminen 2008.
Rektorsområdet 800 barn/elever mellan 1-16 år 150 vuxna Vi talar 42 språk 25% av eleverna bor sitt första år i Sverige.
Föräldraenkät Volgsjö skola
Trivselsundersökning 2014 Brukarundersökning höst 2014 (utdrag) Skolor som blev kontaktade Alla 882 trivselskolorna som var aktiva hösten Besvarde.
Av: Ninni Byrestam. Eleverna (faddrarna) i klass 3A fick ett uppdrag… Välj en bok som du tror att ditt fadderbarn tycker om. Öva på att läsa boken med.
Resultat för utvalda frågor från LIV OCH HÄLSA UNG 2013 Uppsala län.
Välkomna till föräldramöte Skarpnäcksskolan år 5
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Likabehandlingsplanen klar – vad händer nu? n Genomgång med elever på lektionstid n Rastvaktsschema upprättas lagvis n Regelbunden kartläggning av trygghet.
En liten plan för likabehandling
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Skola F-3 Intraprenad 20 anställda 130 barn.
Välkommen! Föräldramöte HT B.
Tema: Vänskap och relationer Att känna sig trygg och att trivas på förskolan är en grundläggande rättighet. Hur kan man som förälder hjälpa sitt barn.
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
MAKTLEKAR.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
1 Välkomna HFSU-nätverk 10 december 2010 Hällefors kommun.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
En storstadsskolas drogförebyggande arbete VÅGA VÄGRA DROGERÄGRA DROGER.
Skolan elever yngre 2016.
Eleverna i klass 1-6 har svarat på enkäten
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Samverkansråd
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Presentationens avskrift:

Nolltoleransgruppen S:t Olofsskolan Läråret 12/13 Lärgruppens deltagare: Caroline Blomstedt (gruppens lärledare, pedagog) Maria Svansdottir-Sundberg (pedagog) Åsa Hallberg (pedagog) Siw Nygren (pedagog)

Bakgrund till Nolltoleransgruppen ny diskrimineringslag (2009) nolltolerans mot kränkning, diskriminering och trakasserier (2010) handlingsplikt och skyldighet att utreda och vidta åtgärder nolltoleransarbetet ska omfatta all personal på skolan och vara en angelägenhet för alla Skolans KRAM-grupp blev lärgruppen Nolltolerans

Hur kan vi bidra till att göra S:t Olofsskolan till en skola där alla trivs? Hur delger vi lärdomar och utvecklar nolltoleransarbetet tillsammans med övrig personal, elever och föräldrar så att alla elever känner sig trygga på S:t Olofsskolan? Hur kan likabehandlingsplanen utformas och presenteras så att den blir ett ”levande dokument” hos pedagoger, elever och vårdnadshavare? Hur kan vi tillsammans utforma ett faddersystem som gör att eleverna lär känna varandra och blir tryggare? Hur kan vi bidra till att minska diskrepansen mellan elever och personal i fråga om insatser för att elever ska känna sig trygga och sedda?

Problem Hur kan vi bidra till att göra S:t Olofsskolan till en skola där alla trivs? Skolgårdsundersökning Många elever framför på bl.a. elevråd och klassråd att vi vuxna inte lyssnar på dem när problem uppstår. En lättläst version av likabehandlingsplanen skulle kunna göra att tillgängligheten ökade bland elever och vårdnadshavare.

Lärområde Hur delger vi lärdomar och utvecklar nolltoleransarbetet tillsammans med övrig personal, elever och föräldrar så att alla elever känner sig trygga på S:t Olofsskolan?

Forskningsfrågor Hur kan vi tillsammans utforma ett faddersystem som gör att eleverna lär känna varandra och blir tryggare? Hur kan vi bidra till att minska diskrepansen mellan elever och personal i fråga om insatser för att elever ska känna sig trygga och sedda? Hur kan likabehandlingsplanen utformas och presenteras så att den blir ett ”levande dokument” hos pedagoger, elever och vårdnadshavare?

Faddersystem Hur kan vi tillsammans utforma ett faddersystem som gör att eleverna lär känna varandra och bli tryggare? Gemensamt faddersystem, f-3, 1-4, 2-5 Träffar en gång/månad Gemensamma aktiviteter t.ex. kick-off, Nobellunch Egna aktiviteter

Utvärdering Eleverna: 91% av eleverna (167 av 182) tycker att det är jättebra att träffa sin fadder/fadderbarn ”Min fadder är snäll” ”Jag leker med min fadder” ”Man får leka äta och prata” Förslag från eleverna: ”Jag vill leka ute med min fadder” ”Jag vill måla med min fadder” ”Jag skulle vilja hälsa på i min fadders klassrum och rita tillsammans”

Utvärdering Pedagoger: ”Barnen har haft roligt och blivit trygga med varandra” ”De har tränat ansvar och skaffat sig ett större kontaktnät” ”De äldre eleverna har blivit mer medvetna om sitt ansvar som förebilder” ”Bra med fasta ramar, att nolltoleransgruppen har övergripande ansvar” Utvecklingsförslag: Hitta tid för gemensam planering Fadderplan som ingår i årshjulet Mer elevmedverkan i planering

Upplevd trygghet Hur kan vi bidra till att minska diskrepansen mellan elever och personal i fråga om insatser för att elever ska känna sig trygga och sedda? Medarbetarenkät Viktning Elevsamtal Hjärtat!

Likabehandlingsplan Hur kan likabehandlingsplanen utformas och presenteras så att den blir ett ”levande dokument” hos pedagoger, elever och vårdnadshavare? Rektor ansvarar för uppförande av likabehandlingsplanen Elevrådet tar fram en lättläst variant Likabehandlingsplanen behöver lyftas vid klassråd, samlingar, APT, skolråd och vårdnadshavarmöten

Fortsatt arbete Skolgårdskartläggning Hur kommer vi tillrätta med diskrepansen mellan pedagogernas och elevernas upplevelser? Vad vill eleverna att vi ska göra? Hur nyttjar vi APT för att trygga all personals delaktighet i nolltoleransarbetet?