Sekretess i vården Lars-Olof Tobiasson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God man för ensamkommande barn
Advertisements

Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Tvångsvård - historik 1929 års Sinnessjuklag
Patientsäkerhetslagen
Lagstiftning – en översikt
LSO på skadeplatsen.
Yttrandefrihet, meddelarfrihet, efterforskningsförbud, repressalieförbud och källskydd Privat sektor,
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
Juridik och etik kring svenska biobanker
Vad kan du lämna ut till vem?
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Landstinget i Östergötland
Avlidens journal – vad gäller idag ?
Plötsligt var det ett vägarbete!
Offentlighetsprincipen
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Handläggning enligt SoL
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Barn som far illa Region Skåne
Socialtjänstlagen, SoL
Utlämnande av allmän handling
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) OSL
Orosanmälan - anmälningsplikt enligt kap 14 1 § Socialtjänstlagen
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Rättsregler för rättsintyg
Ändra till startrubrik
Patientlagen och information till patienter och närstående
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Offentlighets- och sekretesslag (OSL)
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Barnmisshandel. I samhället I sjukvården Barnmisshandel i samhället Allmänhet Socialtjänst Polis Åklagare Domstolar Sjukvård.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Delegering Vem får delegera?
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Tystnadsplikt och Sekretess för räddningstjänsten vid IVPA-larm
Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870)
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Riktlinjer för misskötsamhet
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
*Fatta beslut på delegation * Offentlighet- och sekretess
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Innehåll i föreläsningen
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Lex Maria.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Sekretess i nya Regionens Hus
E-tjänsten Journalen Att tänka på för att skydda utsatta personer
Presentationens avskrift:

Sekretess i vården Lars-Olof Tobiasson

Dessa bilder är ett utdrag med exempel ur en omfattande lagstiftning Dessa bilder är ett utdrag med exempel ur en omfattande lagstiftning. För mera data se ”Sekretess inom hälso- och sjukvården.” Region Skåne 2011 resp de hänvisningar till lagtexter som där görs.

Förbud att röja en uppgift Vad är sekretess? Förbud att röja en uppgift

Vilka omfattas av sekretessen? Alla som arbetar eller deltar i arbetet inom hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel

Hur länge gäller sekretess? Upp till 70 år.

Vad omfattas av sekretessreglerna? ”Enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.”

Vad innefattar detta? Sjukdom Sinnesbeskaffenhet Familjeförhållanden Arbetsförmåga Sociala förhållanden Uppgift att en person befinner sig på en vårdinrättning i egenskap av patient

Uppgift om att patient finns på vårdinrättning Patienten ska tillfrågas om uppgift får lämnas ut. Journalförs. Om patient inte kan tillfrågas – menprövning görs. Polisen har alltid rätt att på begäran få information Om sådan information begärs per telefon –återuppringning via polisväxeln krävs. Samma regler gäller för domstol, åklagarmyndighet, skatteverk och kronofogdemyndighet.

Att lida men Det är patientens eller närståendes uppfattning som gäller – inte sjukvårdens Frågor att ställa: Vem är det som frågar? Vad ska uppgifterna användas till? Om möjligt – få medgivande (samtycke) från berörd patient

Två delar av sekretessbegreppet Rätt att ta del av information Regler för att att röja information

Vem har rätt att ta del av sekretessbelagda handlingar? Den som har behörighet att läsa datorjournal Har fått en inloggningskod Och Den som behöver uppgiften för sitt arbete inom hälso- och sjukvården. Vårdrelation Uppdrag som kräver att man tar del av journaluppgifter, t ex avvikelsehantering

Behörighet och loggningsfunktioner Inloggningskoden öppnar hela eller delar av journalsystemet beroende på behörighetsnivå, men jag har bara rätt att läsa de uppgifter jag behöver för att kunna utföra mitt arbete. Slumpvis kontroll av inloggning ska ske regelbundet inom alla verksamheter Patienten har rätt att begära uppgift om vilka som loggat in i dess journal Otillåten inloggning = dataintrång.

Man får inte läsa en journal även om patient bett om eller gett tillstånd till detta om man inte behöver uppgiften för sitt arbete. Detta innebär att man inte får läsa journaler som berör närstående eller sig själv

Utbildning Utbildning som ändamål ger inte rätt att ta del av journaluppgifter

Tänk på Obevakade datorer. Logga alltid ut om du lämnar datorn! Lösa papper på skrivbordet Muntlig kommunikation – behöver den du talar med uppgifterna för sitt arbete?

När kan sekretessbelagda uppgifter lämnas ut ? Om samtycke finns från den som berörs av uppgifterna Om det inte är till men Lagstadgade undantag som ger skyldighet eller möjlighet att lämna uppgift.

Vad gäller för omyndig? Sekretesslagen har inga åldersgränser. Principen gäller därför även barn och gentemot vårdnadshavare. Prövning måste ske i varje enskilt fall Önskemål om sekretess gentemot vårdnadshavare ska bedömas mot barnets mognadsgrad Riktmärke enligt praxis när hänsyn ska tas till barnets synpunkter är kring 12 års ålder. Menprövning ska göras

Skyldighet att lämna ut uppgift Finns i ett stort antal fall ( Sekretess inom hälso- och sjukvården. Region Skåne 2011).

Skyldighet att lämna ut uppgift. Exempel Anmälan till socialnämnden om denna kan behöva ingripa för ett barns skydd. Misstanke tillräckligt för anmälan. man kan inte vara anonym när man vidtar åtgärder inom ramen för sin tjänst (jämför om man anmäler information som man fått som privatperson) Skyldighet att lämna de uppgifter som behövs för nämndens utredning. Kan vara grannlaga och svåra bedömningar.

Skyldighet att lämna ut uppgift. Exempel Skyldighet att lämna uppgift till försäkringskassan i frågor som rör tillämpningen av lagen om allmän försäkring (sjukpenning, pension och dylikt). Utlåtande till privata försäkringsbolag kräver skriftligt medgivande från patienten

Skyldighet att lämna ut uppgift. Exempel Skyldighet för verksamhetschef eller den som fått detta delegerat att ansvara för att (en) närstående omedelbart får information när patient avlidit eller vars tillstånd allvarligt försämrats Om närstående saknas görs anmälan till socialnämnden.

Skyldighet att lämna ut uppgift. Exempel Körkort. Skyldigheten är relativ och begränsad till om det sannolikt att berörd person inte kommer att följa läkarens tillsägelse att inte köra körkortspliktigt fordon. Innehav av vapen. Medicinska skäl för att personen är olämplig Sjukvårdpersonal som inte är lämplig att utöva sitt yrke på grund av sjukdom eller missbruk.

Skyldighet att lämna ut uppgift. Exempel Anmälan till SoS om allvarliga händelser enligt Lex Maria. Smittskyddslagen Någon som lämnar sjukhuset är farlig för annans säkerhet eller eget liv. Underrätta närstående och ev hotad person och polismyndighet.

Möjlighet att lämna uppgifter Ingen anmälningsskyldighet Skyldighet att svara på frågor

Möjlighet att lämna ut uppgift. Exempel Uppgiften behöver lämnas till annan (t ex socialtjänst, privat vårdgivare) för att patient som inte kan ge samtycke på grund av sjukdomens art ska kunna få nödvändig vård. Till polis/åklagarmyndighet vid misstanke om brott mot någon som inte fyllt 18 år

Möjlighet att lämna ut uppgift till polis/åklagare Möjlighet att lämna ut uppgift till polis/åklagare. Ettårsregel vid brott. Gäller misstanke om fullbordat brott för vilket stadgas minst ett års fängelse. Skyldighet att svara på frågor Exempel Grov misshandel Olaga frihetsberövande Grov utpressning Rån Mordbrand (mindre allvarlig)

Möjlighet att lämna ut uppgift till polis/åklagare Möjlighet att lämna ut uppgift till polis/åklagare. Tvåårsregel vid brott. Gäller misstanke om fullbordat eller planerat brott för vilket stadgas minst två års fängelse. Exempel: Mord,dråp Våldtäkt Grov mordbrand Grovt narkotikabrott Människorov/handel Sabotage

Möjlighet att lämna ut uppgift. Exempel Det är tillåtet att lämna ut uppgifter om det är nödvändigt för att den utlämnande myndigheten (Region Skåne) ska kunna fullgöra sin verksamhet. de som kräver in patientavgifter, till polisen för att få hjälp med att avhysa en bråkig patient.

Påföljder vid felaktigt förfarande med uppgifter Straffrätt (polisanmälan). Dataintrång, tjänstefel, brott mot tystnadsplikt. Anmälan till Socialstyrelsen Arbetsrättsliga åtgärder

Vem tar beslut om utlämnande av uppgifter? I sjukvården tar någon i chefsställning beslut om hur utlämnande av sekretessbelagda handlingar ska ske. Vid muntlig förfrågan måste var och en kunna ta ställning till vad man får meddela.

Avidentifiering Namn, adress och personnummer Allt annat som gör att personen kan identifieras indirekt, t ex ovanligt yrke, yttre kännetecken, vanor etc Undvik att beskriva möten med patienter i offentliga miljöer och internetmedia – även i ”avidentifierad” form. Någon kan tro sig känna igen din beskrivning.

”Blogga med försiktighet som läkare” Att blogga om sjukvårdens innersta väsen är riskabelt i ett svårtämjt medium, där uttalanden kan spinna i väg med en kraft som inte kan kontrolleras” Stefan Johansson, medicinsk redaktionschef. Läkatidningen 19, Maj 2011

E-post E-post får endast användas för sekretessbelagda uppgifter om den är säker (krypterad). Till sekretessbelagda uppgifter hör namn och personnummer Även om patienten själv önskar mailsvar kan detta inte lämnas eftersom det inte finns någon garanti för vem som tar del av uppgifterna vid översändandet.

Rätt att läsa sin journal Patienten har som regel rätt att läsa sin journal. Det finns sällsynta undantag ”om det med hänsyn till ändamålet med vården eller behandlingen är av synnerlig vikt att uppgiften inte kan lämnas till honom”. Du kan inte ställa villkor, till exempel att någon ska vara närvarande när patienten läser sin journalkopia. Däremot kan du erbjuda hjälp med tydning och förklaring av svåra medicinska termer.

Om man bedömer att journalhandlingar inte kan lämnas ut Motivera mot bakgrund av sekretesslagstiftningen Informera om rätten att få ett formellt överklagbart beslut och fråga om detta begärs Om ja – frågan går till förvaltningschefen som ger ett skriftligt avslag. Information om hur man överklagar Överklagande kan göras till Kammarrätten i Göteborg.