Systematisk dokumentation inom socialtjänsten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Myndighets-presentation
Advertisements

Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Samordningsprojekt att utveckla en strukturerad samverkan mellan socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Mål: Utveckla en effektivare och mer.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2010 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Landstinget i Östergötland
Struktur för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete
Samordnad individuell plan
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så vådligt att.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Handläggning enligt SoL
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Socialtjänstlagen, SoL
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Modell för Utveckling av ledningssystem
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
SOCIAL DOKUMENTATION Övergripande rutiner för dokumentation enligt SoL, LSS och HSL Handläggning av ärenden enligt SoL och LSS Genomförandet av insatser.
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
RÄTTSSÄKERHET JURIDISKT
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
Överenskommelse om samordning kring barn
Nya föreskrifter och allmänna råd
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET Stockholm, torsdag 24 januari 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
DOK i går, i dag, i morgon Bert Gren IKMDOK.
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID Östersund, tisdag 24 september 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
HANDLÄGGNING AV EKONOMISKT BISTÅND
HANDLÄGGARDAG OM DOKUMENTATION
ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Socialstyrelsens arbete på äldreområdet Lars-Erik Holm SPF-konferens, Stockholm, 25 april 2012.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Molndal.se Varför dokumentera För att brukaren ska få den hjälp och det stöd som han/hon har rätt till. Så brukaren vet och kan vara delaktig. Arbetsredskap.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
ASI (Addiction Severity Index) Beslut på bättre grunder En systematisk intervjumetod för vuxna personer med missbruks- och beroendeproblematik.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
PROCESS GENOMFÖRANDEPLAN
Material för socialtjänsten
Patientsäker vårddokumentation
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Presentationens avskrift:

Systematisk dokumentation inom socialtjänsten Dokumentationens syfte Innehåll och omfattning (SoL och SOSFS 2006:5) Dokumentationsstruktur

Dokumentationens syfte Säkerställa den enskildes rättssäkerhet Arbetsredskap för personalen Underlag för uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av verksamheten Underlag för statlig tillsyn, officiell statistik och forskning Underlag för kunskapsutveckling (evidensbaserad praktik)

Vad ska dokumenteras? (11 kap. 5 § SoL) Dokumentationsskyldigheten gäller handläggning av ärenden som rör enskilda genomförande av beslut om stödinsatser, vård och behandling Dokumentationen ska utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet faktiska omständigheter och händelser av betydelse

Krav på utformning (11 kap. 6 § SoL) Dokumentationen ska utformas med respekt för den enskildes integritet. Den enskilde bör hållas underrättad om de journalanteckningar och andra anteckningar som förs om honom eller henne. Om den enskilde anser att någon uppgift i dokumentationen är oriktig ska detta antecknas.

Generella krav (4 kap. 1-2 §§ SOSFS 2006:5) Handlingar som upprättas ska innehålla tillräckliga, väsentliga och ändamålsenliga uppgifter vara väl strukturerade och tydligt utformade Vidare ska det framgå varifrån uppgifterna kommer vad som är faktiska omständigheter och vad som är bedömningar vem som har upprättat handlingen och när det gjordes

Generella krav (4 kap. 4-6 §§ SOSFS 2006:5) Inga ovidkommande värdeomdömen av allmänt nedsättande eller kränkande karaktär Förvara handlingarna så att endast den som behöver ta del av handlingarna för att fullgöra sina arbetsuppgifter får tillgång till dem. Handlingarna ska hållas ordnade på ett sådant sätt att det enkelt och överskådligt går att följa och granska handläggningen av ett ärende och genomförandet av en insats.

Dokumentation under handläggningen av ett ärende (5 kap. SOSFS 2006:5) Dokumentera fortlöpande! (1 §) Dokumentera vad som planeras tillsammans med den enskilde! (2 §) Dokumentera vad som beslutas! (4 §) Dokumentera vilka uppgifter som har lämnats till den som ska genomföra den beslutade insatsen! (5 §) Mer detaljerade skrivningar i allmänna råd om vad som bör dokumenteras i journalen och i beslutsunderlaget.

Dokumentation under genomförandet av en insats (6 kap. SOSFS 2006:5) Dokumentera fortlöpande! (2 §) Mer detaljerade skrivningar i allmänna råd om genomförandeplaner och journalföring i personakter hos den som genomför insatsen och i den journal som förts under handläggningen av ärendet.

Dokumentationsstruktur idag Personakt för varje individ Bedömningsinstrument för mätningar före och efter insats (t.ex. ASI och ADAD) Behandlingsplan/vårdplan innan beslut Genomförandeplan efter beslut Journal för fortlöpande dokumentation om beslut och åtgärder samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse

Dokumentationsstruktur i morgon Anpassa strukturen till arbetsprocessen så att uppgifter kan spåras och sammanställas i anslutning till olika arbetsmoment (BBIC, DOK) Utveckla enhetliga termer och begrepp Ersätt/komplettera fritext i journalform med fasta svarsalternativ som gör att man enkelt och överskådligt kan följa, granska och sammanställa uppgifter av betydelse för den enskildes rättssäkerhet och en evidensbaserad praktik.