Världens bästa skola Linda Norberg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Den nya skollagen.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Center för Skolutveckling
Skolområde Tuna läsåret 2012/2013 Tillbakablick Fortbildning/kompetensutveckling för våra pedagoger på Skolområde Tuna.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Välkommen till Vikenskolan
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Välkomna till Östra skolan hösten 2010
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
På gång 2010 ….
17 december Dolda kunskaper 17 december
Läroplansträff Välkomna!.
En hållbar lärarutbildning 3 december 2008 Sigbrit Franke.
Hej och välkomna!.
Nya samlade läroplaner
Lärarlyftet II Haparanda Lärarlyftet Lärarlyftet LärarfortbildningenVALForskarskolor.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Lärandet i Nacka – mot nya höjder!. (Nya) Visioner och mål…… Vision - öppenhet o mångfald Värdering - människor kan o vill Världens bästa skola – för.
Statsrådsberedningen Utbildningsdepartementet Tid för varje elev i en jämlik skola Reformer för att vända utvecklingen i skolan.
Hälsa, lärande och trygghet
F-6 och fritidshem/fritidsklubb 2013/14
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Inkluderande intensivundervisning matematik åk 1
Förslag till fortsatt arbete med kunskapsuppdraget Rektorsträff
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Ann-Britt Åsebol Riksdagsledamot sedan 2010 Bakgrund som lärare, skolledare, lärarutbildare Startat frigymnasium Arbetar i socialförsäkringsutskottet.
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Utmaningar inom utbildningsområdet i Stockholms län Stockholmsregionen ur ett OECD – perspektiv Ett antal problembilder och utmaningar KSL:s roll och uppdrag.
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
/X Regelbunden tillsyn höstterminen 2009 Skolinspektionen bedömer att det kvalitetsarbete som bedrivs har en god struktur och är kopplat till.
Christian Olsson, projektchef Emma Anderberg, förstelärare
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Finns det en nyckel till Finlands framgång i matematik?
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
URsmart Innehåll och tankar Attila Szabo Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Digitala akademin 12 maj.
Varför läsa ett språk till i åk 8 och 9?
Val till högre årskurs på webben !. Framtid  Ett avslut med glädje….
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Källängsråd Dagordning 1. Föregående protokoll 2. Ekonomi och organisation Budget 2014 Arbetslagsorganisation 14/15 3. Skolans verksamhet Beslutat.
Erfarenheter och effekter av satsningar på lärare i skolor med låga elevresultat Anahita Assadi, Caroline Hall, Martin Lundin och Kristina Sibbmark.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
Framtidens skola Maria Stockhaus.
Klagshamns rektorsområde
Varför just ämnet fysik?
Kunskap genom engagemang och kompetens
Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Förslag till förstärkning i Ma inför ht 2017.
Olika mycket pengar till olika skolor – vilka effekter ger det
Valfråga: Skolan.
Digitalisering med fokus på språk, kommunikation och programmering
Personen från Skolverket
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Världens bästa skola Linda Norberg

Våra värderingar ”Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt och möjlighet till egen försörjning medan bildning bär hela civilisationen.” - Ur moderaternas idéprogram 2011 Hänger intimt ihop med jobbfrågan. Individens egen försörjning minskar bidragsberoendet och ger skatteintäkter att satsa på välfärd. Skolan är givetvis viktig för eleven och familjen Alla har gått i skolan och intresset för skolfrågor är stort För ett samhälle med högt välstånd, höga löner och låg arbetslöshet är ett välfungerande utbildningssystem avgörande Skolor som inte håller måttet ökar risken för fler personer i utanförskap och kriminalitet. Särskilt avhopp från grundskolan men även gymnasiet får negativa konsekvenser. Alliansen har genomfört ett stort antal reformer i kunskapsvänlig riktning och socialdemokraterna har motsatt sig de flesta Folkpartiet och Moderaterna har högre förtroendesiffror i skolfrågan än i andra välfärdsfrågor De flesta reformerna har trätt i kraft nyligen vilket gör att resultaten inte syns ännu

Skolan är också en lokal fråga Förutsättningarna för skolorna i länets olika kommuner är olika För att få reda på mer om hur situationen ser ut i din kommun – kontakta din partiförening. Diskussion om förstatligande. 290 kommuner med olika förutsättningar viktigt med lokal förankring Ingen forskning eller studier av andra skolsystem i världen ger stöd för att förstatligande löser något av skolans problem Tydlig statlig styrning och uppföljning viktigt för likvärdigheten men olika förutsättningar måste tillåta olika lösningar. Största skillnaden är mellan klassrum i samma skola, det är väldigt lite i resultatvariationerna som förklaras i skillnad mellan kommunernas resultat Ta gärna upp att det även gäller i kommunen skolor har olika förutsättningar – vi måste lite på professionen men ha tydliga mål och följa upp.

Hur kan man tänka? Finansiering Mål Uppföljning Enkla saker, räkna huvuden Lite svårare saker, ställa krav Riktigt svåra saker, höja resultat Keep it simple - make it real.

Alliansens reformer Nytt betygssystem med fler steg Ny skollag med fokus på kunskap Tidigare betyg Uppstramning så att det krävs utbildning i de ämnen man undervisar och sätter betyg i Skolinspektion Nationella prov från årskurs 3 Allmän förskola från tre års ålder Ny speciallärarutbildning Karriärtjänster Mycket vår politik även om vi har en utbildningsminister som är folkpartist Största reformpaketet någonsin – tar tid att se resultat men vi ska vara beredda på att alliansen hålls ansvarig ändå. Fredrik sa det klokt i debatten i aktuellt det handlar inte om 7 år av sjunkande resultat utan 20 år - mycket handlar om socialdemokraternas misslyckade skolpolitik som mer var baserad på ”ta hand om och tycka synd om ” än att ha höga förväntningar på alla barn.

Tar lång tid att förändra Resultaten varierar Många skolor är väldigt bra Samtidigt finns många skolor som behöver ändra arbetssätt Har man gått sju eller åtta år i den gamla skolan är det förståeligt att våra reformer de senaste 3-4 åren inte fått fullt genomslag Den nya lärarutbildningen har inte examinerat de första lärarna ännu Viktigt att vi inte hänger på trenden att alltid svartmåla svensk skola. Det finns mycket som är bra. Lärare som är bra, skolor som är bra och kommuner som sköter skolan bra. Resultaten i internationella mätningar är naturligtvis inte bra men inte hela sanningen. Lärarna börjar tröttna på svartmålningen – svårt att locka lärare – vi bör prata positivt om skolan

Det finns ljus i tunneln Andelen behöriga lärare ökar Antal som söker till lärarutbildningen ökar Andelen elever som vårterminen 2012 uppnådde målen och fått minst betyget Godkänt i alla ämnen i åk 9 var den högsta andelen på tio år

Allianskommuner är bättre på skola Bättre resultat Högre lärarlöner

Fritt skolval Det är moderaterna som de senaste 20 åren drivit på för och infört fritt skolval För oss är det självklart att man ska få välja en annan skola än den närmast hemmet Konkurrens mellan skolor ökar kunskapsresultaten Vi har skärpt tillsynen av skolorna för att de ska sätta korrekta betyg I Sverige är boendet segregerat och har man talang och pluggar ska man kunna söka sig till en annan skola om man vill Vi måste stå upp för valfriheten Friskolor är positivt men viktigt att regelverket ses över enligt förslag från friskolekommitteéns förslag för att säkerställa seriösa huvudmän och minska risker för att vinster plockas ut på bekostnad av kvaliteten (ovanligt).

Utmaningar Utmaning 1: Resultaten och likvärdigheten Utmaning 2: Kopplingen mellan utbildning och arbete Utmaning 3: Behovet av en modern kunskapsskola Utmaning 4: Lärarnas möjligheter att utvecklas Utmaning 5: Elevernas trygghet, hälsa och studiero

Viktigast för att skolan ska bli bättre Lärarna och kvaliteten på undervisningen Hattie – McKinsey

Våra förslag framåt Lärarhandledare för svaga skolor Obligatorisk förskoleklass Behovsbedömning i förskoleklassen Fler speciallärare Betyg från årskurs 3 Ny modell för särskilt stöd Mer undervisningstid med fokus på matematik Stärkt Skolinspektion Sommarskola Stöd till läxhjälpsorganisationer Mer formativ bedömning Lär@rlyftet 3.0 – stötta digitalisering av skolan

Tidig uppföljning med extra stöd För att inte elever ska riskera att halka efter och kunskapsklyftor uppstår bör man tidigt följa upp elevernas kunskaper Ett vanligt sätt att göra detta på är att varje termin från när barnet går sista året i förskolan systematiskt bedöma barnets kunskaper i att läsa, skriva och räkna Genom att säkerställa att barnen är redo för nästa skolår och vid behov sätta in extra stöd ökar likvärdigheten och kunskapsklyftorna kan minska Handlar också om att möta elever som ligger långt fram

Satsning på lärarna och undervisningen Utveckla karriärtjänster Formativ bedömning Fortsatt kompetensutveckling för obehöriga lärare Digitalisera de nationella proven Minska administration nationellt och lokalt Skickliga lärare ska ha bra betalt Fristående lärarutbildning Lär@rlyftet 3.0

Våra viktigaste budskap Likvärdiga möjligheter Modern kunskapsskola Vi vill satsa mer på Sveriges duktiga och kompetenta lärare (lärarlöner, fortbildning) Moderaterna står för rätten till fritt skolval Likvärdiga möjigheter – det viktiga är vart du är på väg inte vart du kommer ifrån. Likvärdiga möjligheter för elever med olika förutsättningar innebär lokala anpassningar ända in i klassrummet. Likvärdighet är inte samma sak som likadant överallt. Modern kunskapsskola – Fortsatt fokus på kunskapsuppdraget, tidig uppföljning och stöd utveckling av undervisningsmetoder. Modern teknik och nya arbetsmetoder för att nå längre – viktigt med kompetensutveckling för lärare. Nu satsar många på IT men skolverket visar att lärarna inte vet hur tekniken ska användas Fritt skolval och friskolor är positivt för svenska elever och svensk skola. Skärpning av regler behövs men det innebär inte att lösningen är begräsning av valfriheten och att strypa friskolornas möjligheter att etablera sig och växa.

Tack för mig! Linda.norberg@nacka.se