Krafter som bygger upp vår jord

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
Advertisements

Ett undervisningsmaterial för grundskolans
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Jorden Uppbyggande och nedbrytande krafter
En planet föds..
ENDOGENA KRAFTER.
Inre kraft: Jordbävning
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
Jordens och livets utveckling
Jordens processer som formar jordytan
De tre aggregationsformerna
Inledning och avslutning, texten skall vara lätt att följa
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
Jorden fem miljarder år Här är jorden bara ”ett år”
Jorden - fem miljarder år
Jorden - fem miljarder år på ett år
Jorden och livets skapelse
Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Solsystemet Sid
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Jordens klimat.
Om Jordklotets historia
Jordens inre och yttre krafter
Om Jordklotets historia
Jorden.
Jordens gradnät (nollängdgraden, breddgrader, längdgrader)
Jorden, landformer och landskap
Vulkaner Jordens ventiler.
Jordens och universums uppkomst
Vattnets kretslopp.
Geografi Om Jordklotet.
David Christensson Rymden.
Rymden Kajsa.
Fysik Materia Del 2.
Jorden - Tellus En planet Rör sig i en bana runt solen
Universum Högstadiet Mellanstadiet
Och utvecklingsteorier
Tema Rymden EvaBritt Hammarlund, Vikbolandsskolan, Vikbolandet –
Rymden Av Kristian Ottosson.
Av Emmyjansson Planet fakta.
Rymden Chaninat.
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Jorden o gamla grejer.
RYMDEN Elin Wester.
Planeten Jorden.
Plattor och konvektionsströmmar
Jordens, djurens och människans utveckling
Viktiga ord och begrepp
Livets utveckling Livets uppkomst.
Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
Värme Vad är egentligen värme, när blir du varm? Allting runt omkring oss består av molekyler som hänger ihop. Molekylerna i ett material står aldrig helt.
Jorden bildas! Jordens dramatiska barndom med massor av vulkaner, meteoriter och klimatförändringar. 46 meter kvar till nutid miljoner år sedan.
Det geologiska kretsloppet Jordens inre krafter Endogena krafter.
Jordytan formas Inre krafter Yttre krafter Anna Samuelsson, Södra skolan, Katrineholm –
Vår jord John Östh. Hur är jorden uppbyggd? Jordskorpan ”äppleskalet” längst ut –Avkylt stelnat material (litosfär) Manteln (astenosfären) inre och.
Livets utveckling.
Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss.
Jorden Och Livets utveckling
Veckans fördjupning handlar om ett speciellt djur. Vet du vilket
Geografi - att studera helheten
Natrresurser; Berggrunden
Syns inte men finns ändå
Vår jord Geografi åk 4.
Bergarter och mineraler Ett naturlig förkommande, icke-organisk substans med specifik kemisk sammanställning och struktur. De flesta har en kristallstruktur.
Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter?
Vår jord Jordens uppbyggnad Assad Yazdani 2008.
Jordens inre.
Jordens processer som formar jordytan
Presentationens avskrift:

Krafter som bygger upp vår jord Endogena processer Krafter som bygger upp vår jord

Jordens uppbyggnad Jorden bildades för 4,6 miljarder år sedan. I Hur ser jorden ut inuti? 6300 km radie. Kärnan- inre och yttre del Inre- fast form. Yttre flytande. Ca 3000 grader varm. Innehåller järn och nickel. Tunga grundämnen. Värmen alstras genom radioaktivt sönderfall och det höga trycket. Manteln- Inre och yttre. Mellan 1800-2800 grader. under jordskorpan finns litosfären som är av fastare material. 100km. Astenosfären är delvis flytande(plastisk). Här rör sig magman i konvektionsströmmar som antagligen är de krafter som flyttar på kontinentalplattorna. 100-350km.

Hur vet man detta? Borra- men man har endast borrat ca 13 km djupt. Strukturen. Genom seismik- sprängladdning vid ytan- mätningar hur tryckvågorna reflekteras och bryts i olika skikt. Kemiska sammansättningen. Studie av meteoriter. Studie av bergarter.

Jordskorpan Består av oceanskorpa och kontinentalskorpa. Oceanskorpan är tunn men tung. Ca 5-10 km. Består av kisel(Si) och magnesium (Ma) och kallas därför sima. Kontinentalskorpan är tjockare ända upp till 70 km. Den består överst av (Si) och aluminium (Al) vilka är lättare ämnen. Kallas sial.

Den geologiska tidsskalan Det kan vara svårt att få grepp om när saker och ting faktiskt skett i jordens utveckling. Vissa bergskedjor kallar vi för unga, fast att de är hundra miljoner år gamla!! Detta är för att de relativt sett är unga. Alltså om man jämför med äldre bergskedjor som är 450 miljoner år gamla. Tror ni den svenska bergskedjan är ung eller gammal och varför?

Indelning av jordens historia som ett kalenderår Prekambrium sträcker sig fram till ungefär mitten av november. De äldsta bergarterna på Jorden bildades omkring mitten av februari och de första cellerna dök upp i mars. Början av september dök mer komplexa celler upp. Den 7:e december bildades Pangea. Dinosaurierna dök upp runt den 15:e december tillsammans med de första däggdjuren och fåglarna. Dinosaurierna dog ut på juldagen. Den sista veckan i december representerar de senaste 65 miljoner åren av Jordens historia, och täcker in hela däggdjurens tid. De första människolika förfäderna gick på Jordens yta den 31:a december kl. 16.00 och vår art, homo sapiens, dök upp en timme före midnatt. (150 000 år sedan) Hela människans historia utspelar sig under de sista 30 sekunderna och år noll enligt vår tideräkning inträffar ca 14 sekunder före midnatt.

Kontinentaldriften Teorin kom från Alfred Wegener under första halvan av 1900-talet. Han menade att alla kontinenter en gång hängt ihop i en jättekontinent, Pangea. 200 miljoner år sedan. Sedan splittrades kontinenterna då plattorna som kontinenterna vilar på, på nytt gled isär. Hur kan man då veta detta?

Stöd för Wegeners teori. Konturerna på kontinenterna, Afrika och Sydamerika ser ut att ha suttit ihop. Fossil samt berggrund ser likadana ut på olika kontinenter. I oceanbottnarna finns magnetit. Kristallerna i denna mineral ställer in sig som kompassnålar när de stelnar efter vart den magnetiska polen på jorden befinner sig. Denna har en tendens att ändras ca vart miljonte år. Idag kan vi göra mätningar som visar att plattorna rör sig med ett par cm per år.

Pangea

Tektonisk karta

Varför rör sig plattorna? Strömmar i Astenosfären. Dessa kallas konvektionsströmmar. De uppstår på grund av radioaktivt alstrad värme i jorden inre. Värmen gör att massan stiger upp mot jordens skal där den kyls ned och sedan sjunker tillbaka mot jordens mitt igen. Som ett kretslopp eller som kokande vatten i en kastrull. Detta är den ledande teorin men man har inte helt kunnat bevisa den.