Offentlig kontroll av livsmedel

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Advertisements

Säkerställd intern styrning och kontroll
Mattias Gustafsson, SGU
Tvärvillkor Vanligaste bristerna 2009 Larm i stallar m.m. om djurskydd Nya tvärvillkor 2011 Livsmedelssäkerhet Bevattningsregler.
Direktiv 2010/32/EU EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården Ramavtal som ingåtts av arbetsmarknadens parter. Nationellt.
Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Rent Vatten.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Hälsoskydd Tillsyn för bättre hälsa
Allmänna hänsynsregler
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Miljö och Hälsa Översikt om viktig lagstiftning för företag
Information om det nya kravet på yrkesförarkompetens
Små vattenverk Bilderna tagna av Uppsala Miljökontor samt av Christer Johansson. Checklistan för dricksvattenanläggningar kan till stora delar.
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
BENÄMNA lätta ord SPRÅKTRÄNING VID AFASIKg VIII
Vatten Östersund -Info om va-verksamheten -Info om gällande lagstiftning och regelverk -Info om analys av processen (genomlysning) -Info om pågående.
Kulturmiljöfrågor i PBL
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Vanliga fel vid riskbedömning
Eddie Arnold - Make The World Go Away Images colorées de par le monde Déroulement automatique ou manuel à votre choix 1 för dig.
Varuinformationsblad
LANDSTINGSDIREKTÖRENS STAB Regional utveckling BILD 1 Resultat av enkät till landstingspolitiker
Vårdhygienisk standard i kommunerna
§ 41 Räddningstjänstlagen
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Kommunpussel Din uppgift är att sortera de organisatoriska delar på nästa sida på ett sådant sätt att det överensstämmer med hur din kommun är organiserad.
V E R S I O N N R 2. 0 T A V E L I D É E R I M I L J Ö.
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
Landstingets miljöarbete
Hygienrutiner i förskolan
(2) Avvikelse från std. kostnad (5) Andel inv 65+ med insats (4) Andel 80+ i befolkningen (1) Kronor/ invånare (65+) (3) Kronor/ brukare (6) Ytterfall.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
1 Joomla © 2009 Stefan Andersson 1. 2 MÅL 2 3 Begrepp Aktör: en användare som interagerar med webbplatsen. I diagrammet till höger finns två aktörer:
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
Enkätresultat för Fritidshem Elever 2014 Skola:Fritidselever, Gillberga skola.
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
Nya föreskrifter och allmänna råd
1 Anneli Juhlin FP
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
Egenkontroll enligt Miljöbalken
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Exempel från MKB 2012 Sökande: ”Emil Svenssons trä och skrot”.
Vad gör polisen i miljöbrottsutredningen?
Mälarlänsutbildningen 28 sept
Riskkartor Hur har arbetet gått till?. Krav på innehåll enligt förordningen Av kartorna ska det framgå 1. hur många invånare som riskerar att drabbas,
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Bild 1 Prognos för länets arbetsmarknad Stefan Tjb.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
1 Jan Lundström OV’s Hemsida Utbildning Ledare. 2 Jan Lundström OV’s Hemsida Standard Lagrum.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Tillfälliga, externa boenden Information till verksamhetsutövare Foto: Jenny Nordén.
Gäller miljöbalken alltid?. De nationella miljökvalitetsmålen.
En trygg dricksvattenförsörjning En trygg dricksvattenförsörjning SOU 2016:32 Särskilde utredaren Gunnar Holmgren Sekretariat: Folke K Larsson, Ulrika.
Information till ansvariga politiker Bild: energikontornorr.se.
Fastighetsägare och egenkontroll - med fokus på hälsoskyddet
Guide till kontroll av dricksvattenanläggningar framtagen 2015, uppdaterad Användarhänvisning Detta material är tänkt att fungera som guide.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Miljöbalken SFS 1998:808.
Målsättning anl 12 Leverera dricksvatten till samtliga anslutna (83 st) med godkänd kvalité och acceptabelt tryck och flöde.
Presentationens avskrift:

Offentlig kontroll av livsmedel LIVSMEDELSVERKET Kontrollerar större livsmedelsindustrier t ex Melkers och Milko LÄNSSTYRELSEN Länsveterinären utför viss kontroll åt SLV KOMMUNEN - miljökontor eller motsvarande Kontrollerar bryggerier, restauranger, skolkök, butiker och vattenverk mm 1

Lagstiftningens uppbyggnad EU – förordningar t ex EU-förordning nr 178/2002 - innehåller grundläggande krav för all livsmedelshantering Livsmedelslagen (LL) (SFS 2006.804) Livsmedelsförordningen (SFS 2006:813) kompletterar EU –förordningarna Föreskrifter Vissa EU-regler samlas i föreskrifter t ex Dricksvattenföreskrifterna 2001:30 2

Syftet med lagstiftningen Helhetssyn inom kontrollarbetet Hela livsmedelskedjan ”Från jord till bord”, ”Från brunn till mun” Risk Livsmedelsföretagaren ansvarar för säkra livsmedel Konsumentens rätt till säkra livsmedel och inte bli lurad 3

Vad använder vi vatten till? Varje dygn använder varje person i genomsnitt 180 liter vatten, fördelat på följande sätt: ·  10 liter för dryck och mat ·   35 liter för WC-spolning ·   35 liter för disk ·   25 liter för tvätt ·   65 liter för personlig hygien ·   10 liter för övrig användning 4

Varmt kranvatten är räknas inte som dricksvatten Vad är dricksvatten? 1 § Dricksvatten - vatten som är avsett för dryck, till matlagning och till beredning av livsmedel. Även vatten som används för vissa andra ändamål på livsmedelsproducerande företag är dricksvatten Varmt kranvatten är räknas inte som dricksvatten 5

Dricksvattenföreskrifterna 2001:30 Dricksvattenföreskrifterna innehåller bl a: - Krav på egenkontroll, provtagning, åtgärder vid kvalitetsbrister - 4 bilagor (processkemikalier, gränsvärden, kontroll och analyser) Vägledning till dricksvattenföreskrifterna Hjälp för tolkning och användning av föreskrifterna Riktar sig till producenter, tillhandahållare och användare av dricksvatten och kontrollmyndigheter d v s miljökontor eller motsvarande 6

Vilka omfattas av föreskrifterna? 2 § Föreskrifterna omfattar Vattenverk som producerar över 10m3/dygn eller förser fler än 50 personer med dricksvatten (sk 50/10 – regeln) eller Dricksvatten som används i kommersiell och offentlig verksamhet, t ex restauranger och gruppboenden omfattas av föreskrifterna om de har eget vatten OBS! Mindre vattenledningsföreningar och privatpersoner med egen brunn omfattas inte. De bör följa Socialstyrelsens råd och riktlinjer 7

Godkännande och registrering Alla vattenverk som uppfyller 50/10 – regeln eller är offentliga eller kommersiella ska godkännas eller registreras Krav på godkännande: Vattenverk med beredning av dricksvatten som utgår från ytvatten, från ytvattenpåverkat grundvatten eller från grundvatten som pH-justeras och/eller desinfekteras Övriga registreras pga små hygieniska risker 8

Beredning (behandling) och distribution 3 § Vid beredning av dricksvatten ska särskild hänsyn tas till: - råvattnets egenskaper - risken för kvalitetsförändringar under distributionen Beredningsprocessen bör vara så enkel som möjligt Syfte med beredning: - hälsomässigt säkert och estetiskt tilltalande dricksvatten tekniskt lämpligt för distribution och användning - motverka mikrobiologisk tillväxt och korrosion 9

4 § Krav på larm och dokumentation Syftet med larm är att varna med marginal. Gör det möjligt att hinna åtgärda problemen i tid Larm vid pH-justering (nedre och övre gränsvärde) Larm UV-ljus (strömavbrott, trasig lampa) Larm vid förhöjd turbiditet (grumlighet) Beskrivning av vattenverket och driftsinstruktion 10

Exempel på vad som bör ingå i driftsinstruktioner Arbets- och beslutsordning med ansvarsfördelning Arbetsbeskrivningar för ansvarig person Doseringsanvisningar av ev processkemikalier Larmgränser Rutiner för åtgärder vid driftsstörningar och utlöst larm - Funktionskontroll av utrustning som är avgörande för beredningens säkerhet t ex pumpar, doserings-utrustning 11

- ha grundläggande utbildning i livsmedelshygien Driftsansvarig Driftsansvarig ska: - ha grundläggande utbildning i livsmedelshygien - vara insatt i egenkontrollen - vara väl insatt i hur anläggningen ska skötas - kunna rycka in snabbt vid driftsstörningar - ha befogenhet att vidta nödvändiga åtgärder 12

Distributionsanläggning 6 § Utformning, underhåll och skötsel ”En distributionsanläggning skall vara utformad, underhållas och skötas på sådant sätt att dricksvattnet uppfyller kvalitetskraven när det når användarna” Några förutsättningar för att uppfylla kraven är att: - vattenomsättningen är bra - rengöra reservoaren - planera för underhåll och förnyelse av ledningsnätet - motverka föroreningar pga korskoppling och återströmning - motverka korrosion och mikrobiologisk tillväxt 13

Kvalitetskrav 7 § Dricksvatten ska vara hälsosamt och rent Hälsosamt innebär att dricksvattnet inte orsakar sjukdom Rent innebär att dricksvattnet är estetiskt acceptabelt 14

Ansvarig för vattenverket ska utforma egenkontrollen som består av: Egenkontroll - system Ansvarig för vattenverket ska utforma egenkontrollen som består av: - Förebyggande åtgärder t ex upprättande av skyddsområde för vattentäkt, larm, underhåll - Kontroll i efterhand t ex provtagning 15

Provtagningspunkter och -frekvenser för regelbundna undersökningar Egenkontroll Grundförutsättningar: bl a krav på lokaler, utrustning, personlig hygien, skadedjurs- bekämpning, utbildning Provtagningspunkter och -frekvenser för regelbundna undersökningar Rutiner för övriga undersökningar av dricksvattnets kvalitet Rutiner för informationsutbyte 16

Egenkontroll Den som ansvarar för en vattenanläggning är skyldig att bedriva egenkontroll och därigenom se till att miljöbalkens bestämmelser följs. Viktiga punkter att dokumentera i egenkontrollen Analysera vattenkvaliteten. Bör göras minst en gång per år för enskilda anläggningar (mindre än 50 personer) Brunnens lokalisering. Pågår det någon verksamhet som kan påverka vattentillgång och kvalitet. Vattennivån i brunnen. Yttre påverkan på anläggningen. Förändring av konstruktionen Kontinuerligt underhåll av utrustningen. T ex skötsel av filter. Gör checklistor. Ansvarsfördelning och beskrivning av vattenanläggningen är viktigt att dokumentera. Detta måste uppdateras regelbundet. Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 17

Mindre anläggningar (max 50 pers) – miljöbalken Mindre vattenanläggningar omfattas av miljöbalken Tillsynsansvaret ligger hos den kommunala nämnd som utövar tillsyn över miljö- och hälsoskyddet. Allmänna hänsynsregler i miljöbalken som riktar sig till alla, verksamhetsutövare och enskilda människor. Bevisbörderegeln. Omvänd bevisbörda Kunskapskravet Försiktighetsåtgärder Lokaliseringsprincipen Hushållnings och kretsloppsprinciperna Produktvalsprincipen Skälighetsregeln Ett grundläggande begrepp i hälsoskydd är olägenhetsbegreppet. Människor skall skyddas mot störningar om innebär risk för hälsomässiga olägenheter. Detsamma gäller att risken för olägenheter för miljön skall minimeras . Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 18

Bedömning av vattnets tjänlighet PROVTAGNING Bedömning av vattnets tjänlighet Otjänligt: Begreppet är direkt eller indirekt hälsogrundat. Tex fekala (tarm) bakterier. Tjänligt med anmärkning: Bedömningen kan vara estetisk, teknisk eller hälsomässigt grundad. Hälsomässigt grundade anmärkningar kan bero på förekomst av mikroorganismer, förhöjda halter av ämnen som kan påverka hälsan negativt eller egenskaper som försämrar desinfektionen. Estetiska anmärkningar kan vara lukt, smak, grumlighet och färg. Tekniska anmärkningar kan bero på att vattnets egenskaper, t ex lågt pH, kan ge problem i samband med distributionen. Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 19

PROVTAGNING PROVTAGNING AV VATTEN SKALL SKE OM vattentäkten omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten SLV FS 2001:30 9 § Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 20

- Vattnet används i kommersiell eller offentlig verksamhet PROVTAGNING Man omfattas av föreskriften om någon av följande villkor uppfylls: - Försörjer mer än 50 personer eller tillhandahåller mer än 10 m3 per dygn - Vattnet används i kommersiell eller offentlig verksamhet 2 § Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 21

VILKA PROVER PROVTAGNING - Anges i klartext i föreskriften - Normalprover, bakt + kem - Utökade prover, bakt + kem - Utgående vatten, bakt + kem - Undersökningar som ingår i driftsinstruktion - Undersökningar underhåll och skötsel 9 § , BILAGA 3 Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 22

NORMALPROVER, hos användare PROVTAGNING NORMALPROVER, hos användare MIKROBIOLOGISKA KEMISKA Antal mikroorganismer Ammonium Antal långsamväxande Färg E.Coli Järn Koliforma bakterier Konduktivitet Lukt pH (pH-justering) Smak Turbiditet BILAGA 3 AVSNITT A Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 23

Samtliga parametrar i bilaga 2 med gränsvärde PROVTAGNING UTÖKADE PROVER Samtliga parametrar i bilaga 2 med gränsvärde BILAGA 3 AVSNITT B Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 24

4 mikrobiologiska 1 kemisk per år PROVTAGNING UTGÅENDE VATTEN 4 mikrobiologiska 1 kemisk per år BILAGA 3 AVSNITT C Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 25

Tjänligt med anmärkning PROVTAGNING BEDÖMNING Tjänligt Tjänligt med anmärkning Otjänligt 14 § Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 26

Utses av verksamhetsutövaren - Några fast - Några extra PROVTAGNING PROVTAGNINGSPUNKTER Utses av verksamhetsutövaren - Några fast - Några extra Fastställs av kontrollmyndigheten 10-11 §§ Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 27

PROVTAGNING PROVTAGNINGSMETODIK Hos användare: - ta bort sil, filter etc - desinfektera - spola som brukligt Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 28

VIKTIGT MED KORTA TRANSPORTTIDER Bakteriologiska analyser inom 12 TIM PROVTAGNING TRANSPORTER KYLA VIKTIGT MED KORTA TRANSPORTTIDER Bakteriologiska analyser inom 12 TIM Kemiska analyser inom 24 TIM Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 29

Skicka till dom ert provtagningsprogram LABORATORIER ALCONTROL EUROFINS (Analysen) Ta hjälp av dom Skicka till dom ert provtagningsprogram Beställ provtagningspaket Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 30

EUs ramdirektiv för vatten (vattendirektivet) Skydd av vattentäkt EUs ramdirektiv för vatten (vattendirektivet) anger att alla vattentäkter som används för större uttag än 10 m3/dygn eller som försörjer fler än 50 personer med dricksvatten ges nödvändigt skydd senast år 2015 Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 31

Exempel på större vattenskyddsområde efter en grusås Skydd av vattentäkt Exempel på större vattenskyddsområde efter en grusås Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 32

Myndigheten skickar förslaget på remiss till berörda markägare 3 Skydd av vattentäkt VATTENSKYDDSOMRÅDE 1 Huvudmannen för vattentäkten ansöker om fastställelse för vattenskyddsområde hos länsstyrelse eller kommun. Ett förslag lämnas in med avgränsning och förslag till skyddsbestämmelser 2 Myndigheten skickar förslaget på remiss till berörda markägare 3 Myndigheten fattar beslut och vattenskyddsområdet fastställs Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 33

Skydd av vattentäkt Exempel på mindre vattenskyddsområde för enskild vattentäkt (källa) Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 34

Skydd av vattentäkt Skyddsområden för bergborrad brunn blir ofta mindre än skyddsområden för vattentäkt i grusås Exempel på mindre vattenskyddsområde för bergborrad brunn Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 35

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa Skydd av vattentäkt Enklare form av skydd än vattenskyddsområden Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa Kommunen beslutar med stöd av 9 kap miljöbalken om särskilda bestämmelser för vissa områden Föreskrifterna kan t. ex. ange anmälan till kommunen för vissa åtgärder Utbildning – Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – våren 2009 – Dalarnas kommuner - Länsstyrelsen 36

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel Sammanfattning Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel Ni är viktiga eftersom ni har ansvaret för att dricksvattnet uppfyller kvalitetskraven när det når användaren Egenkontroll = Riskbaserad, Förebygga, Reducera, Övervaka, Åtgärda Utvärdera och förbättra vid behov 37

Länkar på internet www.svensktvatten.se www.livsmedelsverket.se www.socialstyrelsen.se www.sgu.se Utbildningen - Drift och skötsel av enskild dricksvattenanläggning – hemsida: www.lansstyrelsen.se/dalarna/dv2009 Övrigt www.boverket.se (radon) www.radonguiden.se www.stralsakerhetsmyndigheten.se (radon) www.vattenportalen.se (labb) www.miljomal.se (miljömål) 38