Förintelsen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomens historia – första delen av filmen.
Advertisements

Världsreligioner – Ni ska känna till:
Amerikanska revolutionen
Barnanpassad utredning
Soldater i trettioåriga kriget
Etnisk rensning ? Massaker ? Utrotning ?.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Att förklara kriser och krig
Mellankrigstiden.
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Demokrati.
Verkar otroligt ! General Dwight D. Eisenhower hade rätt när han gav order om att man skulle göra filmerna och ta fotona.
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Katolska kyrkan Läs sidorna
Förintelsen del 5 Avslutning
Jenny Nyström.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
- Konsten att ge feed-back
Världens äldsta religion
Judendomen.
Kriget efter 1940.
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Romantiken 1760 – 1840.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Judendomen.
Andra världskriget
Kort sammanfattning Mellankrigstiden.
USA under andra världskriget
Industriella revolutionen del 2
Fakta om andravärdskriget
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen?
Att inleda och avsluta en berättelse
Mannen som gav tiotusentals judar livet
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
Stora terrorn & Gulag.
Bakgrund och orsaker till andra världskriget och förintelsen
Gud På dessa fem pelare vilar ett liv i islam = ett liv enligt guds vilja, som leder till gemenskap med gud i detta livet och nästa. Bönen: fem gånger.
ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄGEN Om hur Hitlers plan blir verklighet TILL KRIG.
Tyskland från krig till krig
Rasbiologi – ett mörkt kapitel i Europas historia
Förintelsen Holocaust
En värld i lågor Andra Världskriget.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Propaganda.
Två killar är med om ett bankrån och vill nu lösa det på egen hand. Men inte bara det utan även ett mord som dom blir vittnen till. Efter ledtrådar kommer.
Kolonialism s
1800-talet.
ANDRA VÄRLDSKRIGET KRIGET Om de allierades framgångar VÄNDER.
Grekerna.
JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Det stora utvandringen.
Kemi finns överallt runtomkring oss.
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Andra världskriget.
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Antisemitism & Nazi Ideologi
Molotov- Ribbentrop pakten
Karl XII & Stora Nordiska kriget
NAZISTERNA GRIPER MAKTEN. KRISEN HJÄLPER NAZISTERNA PROPAGANDA! FREDEN I VERSAILLES – “FÖRRÄDISKA TYSKAR” RASSKILLNADER – GERMANSKA RASEN DEN ENDA RÄTTA!
Mellankrigstiden.
Förintelsen – holocaust
Den ryska revolutionen
Presentationens avskrift:

Förintelsen

Upptrappningen När Nürnberglagarna började gälla 1935 hade en del judar redan flytt Tyskland. Men de flesta kunde inte tro att Hitler menade vad han sa, att han ville se Tyskland helt fritt från judar, romer, homosexuella och förståndshandikappade. Fler och fler diskriminerande regler och lagar infördes. Judar fängslades och skickades till koncentrationsläger där de fick arbeta som slavar. Men det var från ungefär 1941 som ledande nazister började tala om ”den slutliga lösningen”. Det man skulle ”lösa” var judefrågan – genom att systematiskt utrota alla Europas 11 miljoner judar.

Dödsindustri Man började testa alternativa och mer effektiva sätt att mörda, t.ex. genom att leda in bilavgaserna i ett förslutet utrymme i en lastbil. 1941 utfördes de första experimenten med gasen Zyklon B – egentligen avsett som insektsmedel. De första som dödades på detta sätt var sovjetiska krigsfångar. Från 1942 användes det i industriell skala. De äldre koncentrationslägren kompletterades nu av några rena dödsläger. Dödandet skulle skötas industriellt, som ett löpande band, helst utan spår för omvärlden och eftervärlden. Det mest berömda var Auschwitz i Polen.

Ca 7 miljoner mördade Vid krigets slut befriades de få överlevande i några av lägren. I de flesta fall hade tyskarna försökt dölja sin verksamhet så mycket som möjligt innan de retirerade men t.ex. Auschwitz finns kvar än idag. Amerikanska och brittiska soldater tvingade den tyska civilbefolkningen att komma och titta på vad dessa läger hade använts till. 6 miljoner judar dödades under dessa år, plus ca 1 miljon romer, handikappade, kommunister, homosexuella och oliktänkande. Idag finns det en del som förnekar förintelsen. De påstår att allt är lögn och att alla bildbevis och minnen skulle vara fejkade. De brukar kallas revisionister.

Hur var det möjligt? Det kusligaste är nästan att de som utförde detta ”arbete” var högst vanliga människor. Visst fanns det en och annan sadist bland SS-männen men de flesta verkar faktiskt ha varit helt normala. Efter dagens jobb kunde de gå hem till sina familjer och leka med sina barn, precis som vem som helst. Många forskare menar att ”avhumaniseringen” av fienden är avgörande för att något sånt här skulle kunna hända. Efter lång tids hjärntvätt var många i Tyskland alltså övertygade om att t.ex. judar inte var riktiga människor. Därför var det inte fel att utföra detta uppdrag. Skulle det kunna hända igen? Hur skulle du ha reagerat om de levt i Tyskland på den här tiden?

Vad gjorde omvärlden? Olika historiker har olika svar men många anser att förintelsen började bli allmänt känd över världen redan 1941-42. Det var omöjligt att hålla en sådan sak hemlig och nyheten sipprade ut med besökare, de få som lyckades fly eller civilbefolkningen som bodde i närheten av de olika lägren. Men många, både ledare och vanligt folk, hade oerhört svårt att tro på dessa rykten. Det kunde inte vara möjligt. Mot slutet av kriget tycks dock de flesta ha börjat förstå omfattningen av ondskan och det finns ju också exempel på människor som verkligen försökte göra något, som Raoul Wallenberg t.ex.