Vägen till en bra novell

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Vad är ett hundhem? Tror Du att Du vet..?.
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
Sagan om Piffy.
En Modern Saga Grodkonungen.
Barnanpassad utredning
Hans och Greta.
Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss Som var barn på 50-talet, 60-talet och 70-talet inte ha överlevt.
Beteende Orsaker Orsaker Orsaker.
Centrum för lättläst
Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.
Härnöstudier.
Les meilleures photos de
”Existensen föregår essensen!”
VIKTIGT! TAG DETTA BUDSKAP PÅ ALLVAR!
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
= att visa istället för att berätta
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
En dag bestämde sig en kvinna för att testa om hennes 3 svärsöner verkligen tyckte om henne, eller om de bara lät som det för att göra henne till lags.
Svärmor går på oväntat besök hem till sin nygifta svärdotter
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Romantiken 1760 – 1840.
Dramaturgin i august strindbergs tragedi fröken julie
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Vad kännetecknar en novell?
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Novell & Krönika.
Hur kan man bestämma kön på fåglar? Fram till nu har detta varit ett svårt problem. I många fall har endoskopi varit den enda säkra metoden.
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
En kvinna kommer in på en bilverkstad och frågar efter lock 710.
Etik Moral Filosofi.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ex 1: Jag vaknar av att något surrar runt mitt ansikte. Klart irriterande, men ändå en gammal känsla av härlig sommar och minnen från sommarstugan börjar.
Att inleda och avsluta en berättelse
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Skriva noveller.
Stilgrepp.
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
Varför dog Jesus? Vad är problemet? Vad kunde God göra åt det?
Två killar är med om ett bankrån och vill nu lösa det på egen hand. Men inte bara det utan även ett mord som dom blir vittnen till. Efter ledtrådar kommer.
Att Skapa Serier.
Utveckla skrivandet.
Godhet “Att gör gott”.
MAKTLEKAR.
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.
1800-talet.
Här är en pojke. Han heter Erik. Erik tycker att spela brandboll. Han tycker brandboll är med de sport bra.
Buddhismen.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Det var en gång....
Berättande text.
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Regler för citatteknik
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Skriven utifrån en enda händelse Få personer Utspelar sig under kort tid Beskriver en förändring mellan början och slut Ofta slut med överraskningar,
Eller ska vi ta … VECKA BE ® BrucElvis
Novellanalys.
Filmtajm!.
Den ryska revolutionen
För stadens bästa Markusevangeliet 6:30-44
Presentationens avskrift:

Vägen till en bra novell Hur kommer man igång? Vägen till en bra novell

Novellens ”regler” • En eller ett fåtal personer • En eller ett fåtal platser • En eller ett fåtal personer • En enda (gärna udda) händelse • Novellen ska nå ett klimax, en höjdpunkt. • Texten ska vara tät och koncentrerad. Undvik sidospår eller bihandlingar • Slutet ska vara oväntat eller tankeväckande.

Att komma igång Vad? Typ av förvandling, metamorfos? Konflikt/problem som måste lösas Vem? Huvudkaraktären? Vem som är utsatt, vem man kan identifiera sig med. Var? Bestäm miljön – var och när utspelar sig historien? Hur ser det ut där? Hur? Hur drabbas huvudpersonen? Hur försöker han eller hon lösa sitt problem?  Berättarperspektiv.

Den första idén Att komma igång ”En kvinna som just missat tåget blir slagen av blixten där hon står på perrongen.”

Utveckla idén Att komma igång Det slår oss just att kvinnan överlevde blixtnedslaget... det betyder att berättelsen kan förlängas. Hurra!

Att komma igång Här är en tanke: kvinnan transporteras till ett sjukhus där hon under några dygn svävar mellan liv och död. Kanske får vi följa med i de märkliga drömmar hon har i detta livshotande tillstånd. Hon vaknar så småningom till liv, men är på ett genomgripande sätt förändrad.

Att komma igång Några frågor som dyker upp: Vem är kvinnan? Vart var hon på väg? Varför skulle hon ta tåget? Varför kom hon för sent? Hur lång tid tog det innan ambulansen kom? Kom några och hälsade på henne på sjukhuset?

Att komma igång Första meningen Måla upp en stämning ”Regnet kom plötsligt den där svarta höstkvällen, människorna spände upp sina trötta gamla paraplyer och skyndade fram genom den hetsiga stadstrafiken för att komma under tak”. Spänning ”Hela dagen hade han känt sig olustig, och när han nu borstade tänderna upptäckte han att tungan saknades i munnen”.

Hur kan man börja? En morgon när Gregor Samsa vaknade ur sina oroliga drömmar, fann han sig förvandlad till en insekt (Kafka, Förvandlingen)

Det är en lätt dag och solen står snett över slätten Det är en lätt dag och solen står snett över slätten. Snart skall klockorna ringa, ty det är söndag. Mellan ett par rågåkrar har två unga hittat en stig som de aldrig förut gått och i slättens tre byar blänker fönsterrutorna. Män rakar sig framför speglarna på köksborden och kvinnor skär gnolande upp bröd till kaffet och barn sitter på golven och knäpper sina livstycken. Det är den lyckliga morgonen till en ond dag, ty denna dag skall ett barn dödas i den tredje byn av en lycklig man. (Stig Dagerman, Att döda ett barn)

Pojken som snart skulle dö skrattade och gjorde sig fri. (Håkan Nesser, Carambole)