Arbetsmiljö angår alla. Bra för både dig och din verksamhet. Att arbeta tillsammans för att förebygga risker Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv 2012-2013.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riskbedömning – nyckeln till ett hälsosamt arbetsliv
Advertisements

Landsorganisationen i Sverige =LO
Arbetsmiljö Vad är det?.
Skyddsombuds- utbildning
Talarens namn och titel
FTFs motionsskola.
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Europeisk opinionsundersökning beträffande säkerhet och hälsa på arbetsplatsen Resultat från hela Europa och Sverige - Maj 2013 Representativa urval från.
EU:s strukturfonder Strukturfondspartnerskap
Introduktion till kampanjen
Att delta i arbetsmiljöarbetet Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv Talarens namn och titel Datum | Evenemang Arbetsmiljö angår alla. Bra för både.
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Att arbeta tillsammans för att förebygga risker Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv Talarens namn och titel Datum | Evenemang Arbetsmiljö angår.
Mitt jobb & Min karriär.
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Nationell riskbedömning
1 Tekniken i skolans 13 år Anders Nyström, Adj. Teknik Ur Ny Teknik sept Rubrik Teknikens baksmälla Naturvetenskap och teknik har det rykte de förtjänar.
Utredningen om revisorer och revision EU har initiativet De små företagens kostnader för administration skall minskas med 25% till år 2012.
PÅ GILLA JOBBET FÅR DU… träffa forskare träffa näringslivsföreträdare och beslutsfattare inspiration till att förbättra arbetsmiljön på din arbets- plats.

Systematiskt arbetsmiljöarbete
Verksamhet och arbetsliv i utveckling
Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv
Kapitel 10 Kalkyler med täckningsbidrag.
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
En nationell kampanj för digital delaktighet i Sverige
If I ruled the EU…!. EU: s budget för 2013 är 150,9 miljarder Euro.
Arbetsrelaterad stress och riskbedömning
Vinster med förebyggande företagshälsovård
KULTURRÅDET/KULTURKONTAKT SVERIGE EU:s KULTURPROGRAM.
Distriktet i Stockholm
Resultat från hela Europa och Sverige
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Vanliga fel vid riskbedömning
Arbetstagarnas medverkan Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv Att delta i arbetsmiljöarbetet Datum | Evenemang.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Internationell Ekonomi
Nationell ledarskapsutbildning för chefer i äldreomsorgen Fyrbodals kommunalförbund 3 april 2013 Pär Lönegård.
KULTURRÅDET/KULTURKONTAKT SVERIGE EU:s KULTURPROGRAM.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Askersunds kommun
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Stormöte för kunskapsregionen Fredag den 19 oktober 2012 Norra Latin, Stockholm.
Microsoft och CERO 1. Vad vill vi åstadkomma? Mer miljömedvetna –färre resor Flexiblare arbetsliv Häsosammare livsstil –mer motion Måsättning: 10% CO2-reduktion,
Genera Nya Ideer FOXPOPULI “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
MODIGT MEDARBETARSKAP
Vilket stöd finns vid rehabilitering?
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Tidiga preventionsinsatser i kommuner och företag Policyarbete och åtgärder mot riskbruk.
Idébanken Företag.
Ansvarsroller för arbetsmiljön
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
Medarbetarundersökning Helsingborgs lasarett 2010 Medarbetarundersökning 2010.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Angeles Bermudez-Svankvist G eneraldirektör, Arbetsförmedlingen
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Arbetsmiljön 2012 – svar från ST skyddsombud
Presentation 4: Hur kan jag veta om nanomaterial finns på min arbetsplats?
Presentation 6: Dela med dig av din kunskap och erfarenhet.
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
RUTIN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE (SAM)  RISKBEDÖMNING MED HANDLINGSPLAN SAMVERKAN  AVTAL  APT - ARBETSPLATSTRÄFFAR  SAMVERKANSGRUPPER.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Arbetspensionspengarna i omlopp inom den privata och den offentliga sektorn år 2017 Uppdaterad: April 2018.
Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete
Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete
Presentationens avskrift:

Arbetsmiljö angår alla. Bra för både dig och din verksamhet. Att arbeta tillsammans för att förebygga risker Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv Talarens namn och titel Datum | Evenemang

2 Problemets omfattning Varför är det viktigt med en god arbetsmiljö? Bra för företagen, de anställda och samhället i stort Det har gjorts stora framsteg inom EU under de senaste decennierna, men … Varje år omkommer över personer i arbetsplatsolyckor avlider till följd av arbetsrelaterade sjukdomar (ILO:s uppskattningar) Den sammantagna kostnaden i EU är 490 miljarder euro

3 Det är bättre att förebygga än att bota Förebyggande arbete är en hörnsten i EU:s strategi för att hantera risker. Förebyggande handlar om att hantera arbetsrelaterade risker i syfte att minska antalet arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar för att i slutändan helt få bort dem.

4 Kampanjens mål Kampanjen har följande beståndsdelar: Att uppmuntra chefer att visa prov på ledarskap på arbetsmiljöområdet Att aktivt engagera arbetstagare och tillämpa bästa strategier för att förebygga risker Att uppmuntra arbetstagare och deras företrädare att utbyta idéer och aktivt samarbeta med ledningen Ledningen har huvudansvaret för arbetsmiljön

5 Vem kan delta? Kampanjen står öppen för alla organisationer och enskilda på lokal, nationell och europeisk nivå, däribland alla arbetstagare och arbetsgivare i den offentliga och privata sektorn chefer och arbetsledare fackföreningar skyddsombud

6 Hur kan du delta? Informations- och kampanjmaterialet är gratis Allt finns på 24 språk Kontakta din nationella kontaktpunkt om du vill ha information om evenemang: Och mycket mer…

7 Europeiska priset för god arbetsmiljöpraxis Två kategorier: Arbetsplatser med färre än 100 personer Arbetsplatser med fler än 100 personer Vinnarna utses bland bidrag inskickade av de nationella kontaktpunkterna

Kampanjen startar18 april 2012 Europeiska arbetsmiljöveckoroktober 2012 och 2013 Utdelning av pris för god arbetsmiljöpraxisapril 2013 Toppmöte om Ett hälsosamt arbetslivnovember Viktiga datum