VFU-ledarkonferens 15:e augusti 2012 Wallenbergs konferenscentrum

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skolverkets allmänna råd
Advertisements

Om mänskliga rättigheter
En lektion om de mänskliga rättigheterna
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Disposition - Hållbar utveckling
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Exempel utifrån ett antal målområden
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Värdegrund och lika rättigheter i skolan
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Caroline Dyrefors Grufman
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
Mänskliga rättigheter
Mänskliga rättigheter
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Vad är identitet?.
ILOs rekommendation 202 Social Protection Floors
Vad innebär ett barnperspektiv
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Ny diskrimineringslag
Lagar och överenskommelser
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Bör staten styra skolan?
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
En liten plan för likabehandling
Östermalsmsskolans föräldramöte
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Mänskliga rättigheter
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
Folkhälsoinsatser utifrån ett rättighetsperspektiv
Diskrimineringslagen
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
Nämndplan 2015.
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Välkomna till styrd helpdesk
Integritet läroplansanalys.
Konventionens juridiska status i Sverige
Studeranderätt och diskriminering
Inkludering och skolans uppdrag
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Likabehandlingsplanen
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Presentationens avskrift:

VFU-ledarkonferens 15:e augusti 2012 Wallenbergs konferenscentrum Mänskliga rättigheter Vad är det Och vad gör vi med dem i lärarutbildningen? Anna Brodin 1

Bedömningskriterier för VFU i LP01: Så här står det t.ex. för Steg 3 / Värdegrund: ”Visa förmåga att i det pedagogiska arbetet utgå ifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna. för Steg 4 / Värdegrund: ”Förmedla, förankra och tillämpa regelverk som syftar till att förebygga och motverka diskriminering och annan kränkande behandling av barn/elever.” Hur mäter / examinerar vi detta?

Mänskliga rättigheter beskriver: Vad som inte får göras mot någon människa Vad som måste göras för varje människa

Mänskliga rättigheter? Juridik (regler) Mänskliga rättigheter Etik (attityder) Politik (agerande)

Internationell rätt (folkrätt) Internationella avtal Internationella avtal Nationell implementering Nationell implementering Nationell implementering

Den Allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter Det första gemensamma internationella dokumentet om mänskliga rättigheter (1948) Består av 30 artiklar i vilka ingår både medborgerliga och politiska och ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Ingen rangordning av artiklarna – de är odelbara och beroende av varandra Enskilda stater är juridiskt ansvariga för att rättigheterna efterlevs såväl nationellt som internationellt

Juridiskt bindande FN-konventioner Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (öppnades för signering 1966 / Sverige ratificerade 1976) Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (1966 / 1976) Konventionen om rasdiskriminering (1965 / 1972) Konventionen om diskriminering av kvinnor (1979 / 1981) Konventionen om tortyr (1984 / 1987) Konventionen om barnets rättigheter (1989 / 1990) Konventionen om migrantarbetares rättigheter (1990 / Sverige har inte undertecknat) Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (2006 /2008)

Från FN till VFU FN-konvention klar att skriva på Staten (regeringen) skriver under / signerar Nationell lagstiftning granskas och ändras vid behov Staten (regeringen) ratificerar efter godkännande av parlamentet Fortsatt implementering på olika nivåer i det politiska systemet t.ex. lokal skolverksamhet Återkommande granskningsförfarande

Vart tar rättigheterna vägen? Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet förverkligas (…) Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, art. 22

Vart tar rättigheterna vägen? ”Konventionsstaterna erkänner rätten för var och en till social trygghet, där ibland socialförsäkring” Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, art. 9   ”Konventionsstaterna erkänner rätten för var och en till en tillfredsställande levnadsstandard för sig och sin familj, ...” Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, art. 11 ”Samhällets socialtjänst ska på demokratins och solidaritetens grund främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor, aktiva deltagande i samhällslivet” Socialtjänstlagen, 1 Kap 1 §

Ordval - solidaritetsbaserad politik? Jag har behov av hjälp som ska prövas av myndigheten. Eftersom vi känner solidaritet med de utsatta prövar jag denna persons behov enligt gällande lag.

Ordval - rättighetsbaserad politik? Jag har rätt till en rimlig levnadsstandard som bl.a. innebär hjälp från myndigheten. Jag har ansvar för att tillgodose denna persons rättighet just därför att det är hans/hennes rättighet.

Du och din granne till vänster Hur bra är Sverige på att efterleva mänskliga rättigheter? Vad behöver göras för att få en bättre efterlevnad?

Diskrimineringslagen 2008:567 Diskrimineringsgrunder: kön etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionshinder sexuell läggning könsöverskridande identitet eller uttryck ålder Undantag kan accepteras om – befogat – nödvändigt – lämpligt – explicit - propotionalitet Ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen Diskrimineringsersättning

Kunskapsuppbyggnad och metodutveckling Vad är på gång i Sverige 2012? Fokus aktiva förebyggande åtgärder Kunskapsuppbyggnad och metodutveckling Systematiska insatser (ej ”ad hoc”) Tillgänglighet Ålder ALLA (utbildning, vård)

Högskolesektorn i Sverige och MR 2007 Examensförordningar för 27 yrkesutbildningar – explicita målformuleringar kring värderingsförmågor och förhållningssätt kopplade till MR Examensförordningen för förskola, grundskola, ämneslärare och yrkeslärare – motsvarande krav Lika-behandlingslagstiftning. Diskrimineringslag.

Skolväsendet i Sverige och MR Ny Skollag 1 juli 2010 SFS 2010:800 Kap 1. Syftet med utbildningen inom skolväsendet 4§ ”Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov .. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.”

Ny Skollag 1 juli 2010 SFS 2010:800 – Forts. Kap. 1 Utformningen av utbildningen 5§ ”Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna .. Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Kap. 7 Skolplikt och rätt till utbildning 2§ ”Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt..”

Bedömningskriterier för VFU i LP01: Hur mäter / examinerar vi nu detta: ”Visa förmåga att i det pedagogiska arbetet utgå ifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna. ”Förmedla, förankra och tillämpa regelverk som syftar till att förebygga och motverka diskriminering och annan kränkande behandling av barn/elever.”