Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Syror och baser Syror och baser.
Jordens processer som formar jordytan
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Ryggradslösa djur.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Meteorologi Läran om vädret.
Meteorologi Läran om det som svävar i luften
Meteorologi Läran om vädret.
Uppbyggande/nedbrytande krafter Jordens processer som formar jordytan
Vatten är liv.
Vatten.
VATTEN Livets källa.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Fysik Materia Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Kemirepetition år 7.
Vattnets kretslopp.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
VATTEN.
Fysik Materia Del 2.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
LUFT.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
VATTEN - geografiska begrepp
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Människan och naturens samverkan med varandra.
Väder.
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Ekologi Naturkunskap 1.
Copyright 2011, Sebastian Manberg.  Det finns olika sorters vatten.  Vatten från kran  Vatten från bergskällan (Loka) copyright 2011, Sebastian Manberg.
Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan!
Åska Moln Nederbörd Fronter Vind 1pt 1 pt 1 pt 1pt 1 pt 2 pt 2 pt 2pt
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Kolets kretslopp.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Akvatiska och terrestra system
Viktiga ord och begrepp
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Luft och Vatten.
Vår jord Geografi åk 4.
Meteorologi Läran om vädret
Fysik Materia Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Vatten.
Varifrån kommer kranvattnet?
Varifrån kommer kranvattnet?
Jordens processer som formar jordytan
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Presentationens avskrift:

Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten Vatten finns överallt VATTEN Det vanligaste ämnet på jorden. Det viktigaste ämnet. Du kan inte leva utan vatten www.lektion.se

Jorden, vattenplaneten Jorden ligger precis på lagom avstånd från solen för att det ska kunna finnas rinnande vatten. Tack vare vattnet finns det liv här: växter, djur och människor. Den största delen, tre fjärdedelar är täckt av vatten.

Vatten finns överallt Hav, älvar, sjöar, åar och träsk. Inlandsis och glaciärer. Regn, dimma, moln, hagel och snö. I markens håligheter där växter suger upp vatten. Grundvatten som söker sig fram genom olika jordlager. I öknen mellan sandkornen. Oaser

Det livsviktiga vattnet Vatten löser socker salt och de flesta ämnen. Vattnet löser viktiga ämnen i marken och transporterar dem till växterna. Vattnet löser ut det som är viktigt i maten som djur och människor äter. Vatten löser smuts och gift som vi människor släpper ut. VATTEN ÄR DET BÄSTA LÖSNINGSMEDEL SOM FINNS.

Salt vatten och sött vatten 3 % av allt vatten på jorden är sötvatten. Människor och djur behöver sötvatten för att kunna leva. I de fattiga länderna är det brist på sötvatten. Varför är haven salta? Regnvattnet sköljer över jordytan och löser upp olika salter som det tar med sej ut i haven.

Ytspänning De starka krafter som håller ihop molekyler, är de krafter som gör att vattendroppar kan bildas eller att föremål kan flyta på vatten. Man säger att vatten (och andra vätskor) har ytspänning. Tvål, diskmedel och andra rengöringsmedel sänker vattnets ytspänning.

Kapillärverkan Gör att vätskor kan sugas in i ihåligheter och kanaler som kan finnas i ett ämne. Ställer man ner glasrör i olika tjocklekar i vatten kommer vattnet att stiga olika högt i rören (ju smalare rör, desto högre stiger vattnet). Det beror på kapillärverkan, d.v.s. den dragningskraft som vattnets och i detta fall glasets molekyler har på varandra.

Det märkliga vattnet TRE FASER: Is Flytande Ånga

Vattnet är alltid på väg Vattnets kretslopp Vattnet är ständigt i rörelse: som ånga från havet, som moln och nederbörd (regn eller snö), som vatten i jorden, som vatten i bäcken och sedan åter till havet. Den drivande kraften, som får vattnet att röra sig är solen.

Vattnets kretslopp

Reningsverk