Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften"— Presentationens avskrift:

1 Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften

2 Gravitation upptäcktes av vetenskapsmannen, Isaac Newton.

3 Enligt sägnen upptäcktes tyngdkraften då han fått ett äpple i huvudet, när han satt under ett träd.

4 Vad är gravitation? Newton kom på att all materia drar i varandra med en kraft, gravitationskraft. Släpper vi ett föremål faller det mot jordens centrum. Gravitationskraften verkar mellan alla föremål tex en penna och ett suddgummi som ligger på bänken. Suddgummit drar i pennan och pennan i suddgummit. De flyttar inte på sig för kraften är så svag.

5 Gravitationens storlek beror på
Massan/vikten och avståndet mellan materian/föremålen. Ju större massa och ju mindre avstånd desto större blir gravitationen. Jordens gravitationsfält ger upphov till en tyngdkraft på ett föremål i närheten av jordytan och kan beräknas som produkten av föremålets massa och tyngdaccelerationen g = 9,82 m/s2. Oftast avrundas den till 10.

6 På månen Blir gravitationen större, mindre eller lika stor på månen?

7 Månen har mindre massa än jorden därför blir gravitationen (tyngdkraften) mindre på månen.
Gravitationskraften är 1/6 av den som är på jorden. Du trycks inte ner/dras inte mot månen med samma kraft och kan därför göra högre hopp på månen än på jorden.

8 Varför cirkulerar månen runt jorden?
Jorden och månen är två kroppar som påverkar varandra med gravitationskraften. Åker ett föremål ut från jorden och framåthastigheten bli så hög att föremålet hamnar bredvid jorden innan den hinner falla ner så hamnar föremålet i en omloppsbana runt jorden. Jordens tyngdkraft drar fortfarande i föremålet men föremålet och också en framåthastighet därför fortsätter föremålet falla runt jorden. Ex på föremål som åker runt jorden är månen och andra konstgjorda satelliter.

9 Konstgjorda satelliter
Olika satelliter Vädersatelliter Kommunikationssatelliter Övervakningssatelliter Bemannad satellit kallas Rymdstation

10 Omloppsbana runt jorden
För att ett föremål ska hamna i en omloppsbana runt jorden måste den skickas ut i rätt vinkel och hastighet. För låg hastighet faller den ner på jorden. För hög hastighet far den ut i rymden.

11 Månen Man tror att månen kom till när jorden krockade med en mindre planet när Jorden bildades. Den lilla planeten smälte ihop med Jorden men vid krocken kastades det ut en massa stenar i rymden. Stenarna slogs ihop och blev månen.

12 Ebb och flod Vi kan se att månen påverkar jorden med sin dragningskraft. Det märks på vattnet i haven. Högvatten = Flod Lågvatten = Ebb

13 Varför svävar du i rymden?
Avståndet mellan dig och närmsta föremål är så stort att gravitationen blir svag och du svävar.

14 Läxa Varför svävar planeterna runt solen? Vad är rymdskrot?
Vilket av följande alternativ är ett naturvetenskapligt påstående? Motivera ditt val. A. Det sägs att det är bäst att skörda vete vid fullmåne. B. Månen påverkas av jordens dragningskraft C. Både män och kvinnors humör påverkas när det är fullmåne. D. Det kostar ofantligt mycket pengar att resa till månen.


Ladda ner ppt "Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften"

Liknande presentationer


Google-annonser