Ingegerd Gavelin Förebyggande Socionomer 19 september 2013

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

”Jag är vinden som blåser”
“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Hur kan jag vara viss om min tro?
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Men det här är väl ingenting nytt?
Klassisk familjerock i snabbt lösningstempo
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Patientenkät sommaren -13
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Familjehem och föräldraskap
Känner du att du har rätt att älska vem du vill utan att någon lägger sig i?
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Mindfulness – en hjälp på vägen
Kortseminarium Radical Collaboration, 30 min Presentation av Mixed Minds Presentation av värden Presentation av deltagarna (om de inte är.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Stärk Din självkänsla Workshop – Studenthälsan
Att samtala med ungdomar om tobak
Mental träning Mål & Motivation
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Vad är du för typ av person?
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Ta ställning och handla!
Elizabeth Odalen Bjord
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Världens vän eller Guds vän?
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Slappna av och må bra Barbro Bronsberg.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
Betydelsen av processorientering - Hur kan vi tillsammans med patienten utveckla vårt sätt att tänka och agera! Linköping 18 maj 2010 Regionala gruppen.
Parallella stödgrupper för barn och föräldrar
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Skriva noveller.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
MOTIVATION.
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Förändring – hot eller möjlighet?
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Socialpsykologi.
glädje-trygghet-kamratskap-nyfikenhet
4 årtal Från lydnadskultur till ansvarskultur
Nonviolent Communication
Barn och stress.
För föräldrar till barn 6-12 år
Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum.
Presentationens avskrift:

Ingegerd Gavelin Förebyggande Socionomer 19 september 2013 HOPP OCH FÖRUNDRAN - ATT ARBETA MED FÖRÄLDRAR FÖRÄLDRAMOTTAGNING – VAD ÄR DET? Ingegerd Gavelin Förebyggande Socionomer 19 september 2013

13.00 Inledning och presentation 13.30 Samtal i grupper inkl bensträckare 14.20 Kort om Föräldramottagning 14.40 KAFFE 15.10 Tankar och människosyn Tips och trix Diskussion 17.00 Avslutning

Stefan Morén, Umeå ” Två risktaganden i socialt arbete: Att tränga sig på och kränka när man borde låta vara eller att överge när man borde stå kvar. Att bedöma, stå ut med och behärska denna balansgång, detta gränsland, är socialarbetarens viktigaste kompetens.”

Stefan Morén: Att slå följe med stor lyhördhet i människans sökande efter nya vägval. Risk att tränga sig på eller överge ofta mellanrum, att kunna vänta. Mellanrummen är viktiga och innehållsrika men omvandlas i organisation och dokumentation till tomrum. Därmed blir de otänkta och osagda.

MINA BÖCKER Familjer och missbruk (med Anna-Bodil Bengtsson) 1994 Books-on-Demand Lita på din tonåring – om trots och tillit Prisma 2007, Books-on-Demand 2013 Att möta sitt barn och sig själv – En bok om föräldraskap Norstedts 2010

VILKA ÄR DINA UTGÅNGSPUNKTER? VAD HAR DU LÄRT DIG SOM GJORT SKILLNAD? Tre och tre. 1 berättar, 1 håller koll på tiden. 15 min per person – berättar 8 min, samtal och frågor 7 min Återsamling kl 14.20. Bensträckartid före!

Föräldramottagningen - en öppen mottagning för föräldrar i Sundsvall

FÖRÄLDRAMOTTAGNINGEN I SUNDSVALL Samtal på föräldrars villkor utifrån barns behov Nu 1,5 dagar / vecka 2 socionomer, 1 psykolog, m fl Telefonbokning, 1-3 veckors väntetid 220-250 familjer / år Några bara telefonkontakt, några hänvisas vidare Ingen registrering, anmälningsplikt

2009 56 personer har återkommit efter mer än tre månader. Två grupper för föräldrar till tonåringar (11 deltagare) Grupper från SFI

2009 FÅTT TIPS OM FÖRÄLDRAMOTTAGNINGEN, (Alla inte tillfrågade!) Anhörig + bekant 23 Skolan 15 Socialtjänst 11 Kurator 5 Föreläsning 4 BUP 2 m fl  

BÄRANDE TANKAR Föräldraskap som en stark existentiell kraft Starkt meningsbärande för de flesta. Drivs av så starka känslor och krafter. Historien, generationerna. Ofta obenämnt. Därmed så sårbart   Kraften, den oegennyttiga, kan blockeras av starka känslor och tosiga tankar.

BARNET SOM LÄRARE Barn vet vad dom behöver Den inre rösten Våra egna erfarenheter av att vara barn Våra vuxenerfarenheter Vårt förnuft Hjälp av varandra och av andra Fel och konflikter är nödvändiga Tillräckligt bra

MEN… När våra egna barnminnen väcks blir det tungt för en del föräldrar sorg, vrede, ångest, rädsla Det är när man är barn man lär sig att vara förälder (Winnicott) Vi är olika föräldrar för barn i olika åldrar BARN VÄXER AV SIG SJÄLV

HINDER TANKARNA Om hur det borde vara Om vad det beror på att det inte är som det borde Jämförelser Alla idéer och ideal

Forts HINDER OKUNSKAP Några behöver lugnas Några behöver oroas

Forts HINDER KÄNSLORNA Tröttheten Rädslan och oron Skammen Skulden Vreden Avunden Sorgen

FÖRÄNDRINGAR I FÖRÄLDRALIVET Arbetslivet – all tid eller arbetslöshet Pappornas delaktighet Gemensam vårdnad Separationer Ambitioner och höga krav Experter och internet Lydnadskulturen på väg ut – och på väg in igen. Många är osäkra.

VAD BEHÖVER BARN? Att bli sedd som jag är Att känna mig värdefull, duga som jag är Att bli tagen på allvar Bli mött med empati När jag inte blir det Ledsenhet, skam, försvar, vrede – i ett hörn När jag står i ett hörn blockeras min mognad och min inlärning

VAD BEHÖVER FÖRÄLDRAR Samma! Hitta sin inre röst, kunna vara autentisk. Hitta sina egna vägar och lösningar Stöd i föräldraskapet - partner, nätverk, samhället Utrymme för sig själv och för vuxenrelationen. Tid för reflektion.

VÅR INRE RÖST, VÅRT PERSONLIGA SPÅK Jag vill Jag vill inte Jag tycker om Jag tycker inte om Att kunna säga ja och nej till sig själv och till andra. Krävs för att leva nära någon, för att hantera konflikter och kärlek. Kräver närvaro

VAD GÖR VI PÅ FÖRÄLDRAMOTTAGNINGEN? De flesta skulle inte ha någon annanstans att vända sig Någon utanför familjen Neutral, kunnig, icke-dömande Att få berätta, bli tagen på allvar Få nya tankar Ibland få konkreta råd

FÖRÄLDRAR BEHÖVER HITTA SITT HOPP. Hopp är avgörande för förändring När jag talar till någon annan talar jag också till mig själv Med våra frågor fokuserar vi mer på resurser än på problem

ATT SÖKA HJÄLP ÄR SVÅRT Lugnet Icke-dömandet Ramar – enskildhet, lugn, kort väntetid Vänlig lokal

SAMTALET Samtal som skydd och som öppning När jag inte måste skydda mig själv kan jag ta till mig nya tankar – och kanske våga berätta mer. Utrymme för inre samtal Utrymme för det obenämnda, t ex känslorna Hoppet och våra drivkrafter finns inuti – men Om de aldrig bekräftas förtvinar de Om de kommer fram i ljuset får de kraft. ”Självsvängning”

ATT BLI TRYGG ATT FÅ BERÄTTA UTAN ATT SKÄMMAS DÅ KAN NYA TANKAR FÖDAS OCH DÅ KAN NYA TANKAR TAS EMOT

TIPS OCH TRIX Frågor om undantag Miniföreläsningar Bryta hopplöshet och tyngd Få in nya tankar Jag får resa på mig och andas Utgångspunkt för frågor Normaliserar – jag är inte ensam!

EXEMPEL PÅ MINIFÖRELÄSNING Arg-bilden Säga nej-bilden Övergångar Då – Nu - Sedan

FLER EXEMPEL PÅ MINIFÖRELÄSNING Acceptans Tänjandet Tanke – Känsla – Kropp – Handling – Möjlighet. Släppa taget och finnas kvar

OCH NÅGRA TILL…. Belöningar Allt tal om beteende Tonårsbilden Uppmuntran – Respekt - Skydd

Beröm Underliggande budskap Fokus på yttre kontroll Fokus på extern bedömning Belönar bara väl utförda, färdigställda uppgifter Fokuserar på mig själv och min personliga vinning Budskap till barnet ”Du är värdefull bara när du gör det jag vill” ”Det går inte att lita på dig.” /”Du måste göra mig nöjd för att duga.”/”Gör mig nöjd eller försvinn.” ”Du måste nå upp till mina krav för att duga.” ”Du är bäst. Du måste fortsätta att vara bättre än andra för att duga.” Möjliga resultat Barnet lär sig att det duger när det anpassar sig. Eller: Barnet ser varje form av samarbete som eftergift. Rädsla för ogillande. Duga genom att behaga. Söka perfektion/rädsla för misslyckande. Bara bäst duger. Komma fram på andras bekostnad. Konkurrens. ("Consultation", Dinkmeyer/Carlson)

Uppmuntran Underliggande budskap Budskap till barnet Möjliga resultat Fokus på barnets förmåga att hantera livet konstruktivt Fokus på inre bedömning Uppmärksamma ansträngning och framsteg Fokusera på tillgångar, bidrag och uppskattning. Budskap till barnet ”Jag litar på att du kommer bli ansvarstagande och självständig.” ”Det viktigaste är hur du känner kring dig själv och dina egna ansträngningar.” ”Du behöver inte vara perfekt. Ansträngning och förbättringar räknas.” ”Ditt bidrag betyder något (för mig). Vi fungerar bättre ihop med dig. Vi uppskattar det du har gjort.” Möjliga resultat Barnet får mod att våga pröva/vara ofullkomlig. Får tillit till sig själv. Personligt ansvarstagande. Kan utvärdera sin egen utveckling, ta egna beslut. Lär sig värdera ansträngning hos sig själv och andra. Lär sig uthållighet. Egna tillgångar får komma alla tillgodo. Kan glädjas med sig själv och andra. ("Consultation", Dinkmeyer/Carlson)

MINDFULNESS OCH FÖRÄLDRASKAP Splittring präglar vår tid Barnen vill att vi ska vara närvarande Svårt för många föräldrar Korta inledningar Meditationer Lätt yoga och avspänning Samtal

MINA ERFARENHETER AV MINDFULNESS OCH FÖRÄLDRASKAP Utrymme för reflektion Utvecklar lyhördhet Lättare förstå både barnet och sig själv Lättare att hitta vägar Acceptans Skapa ett lugnare liv, kunna välja Vi har bara nu. Det som har varit har varit. Framtiden vet vi ingenting om

Två sanningar närmar sig varann Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Ur Mörkerseende (1970)

www.ingegerdgavelin.se ingegerdgavelin@msn.com 070/679 92 75 TACK FÖR MIG! www.ingegerdgavelin.se ingegerdgavelin@msn.com 070/679 92 75