Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Nedbrytning av plast i Naturen
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
~ Den första mobiltelefonen ~
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
MELLANKRIGSTIDEN.
Tema boende hösten 2006 Stora arbetslaget Klicka med vänster musknapp för att byta bild © ptra06.
Hög konsumtion = mycket avfall!
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Tio handfasta argument
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
SAMHÄLLSEKONOMI.
Miljarder möjligheter på en plats!
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Värdsbutiken ”Världen” Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika.
Produkter, hälsa och miljö
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Spisens historia.
TuneShop Axel Gärkman Jag är en s.k. sångwriter. Jag komponerar och skriver sånger,som mina kunder sedan får använda.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Intervju inför ViV-projektet.
Det var en gång en igelkott.
Rengöring/Städning.
Vad är avfall och hur ska vi hantera det?
Eva Eiderström Avd Handla Miljövänligt, Bra Miljöval
Rymden Kajsa.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Workshop inför Projektet
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Statistiska problem och möjligheter Viveka Palm, SCB Svensk konsumtions påverkan på miljön i andra länder. Seminarium 15 juni Miljömålsrådet, NV.
Mat och klimat.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Mat.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Sköldpadda. Material: Bomullsgarn I grönt och rosa. Och de verktyg jag använt är en virknål, sax och en rya nål.
Kemikalier på förskolan
SEO Manager för EPiServer LÅT REDAKTÖRERNA VARA REDAKTÖRER.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Val av transport till resmålet.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Tema: Hållbar utveckling
Konsumtionens kemikaliepåverkan på miljön i andra länder
Märkning och symboler.
Miljövän naturligtvis
Anna Larson REPSLAGARMUSEET. Man har hittat målningar av rep som är över år gamla. Man använde senor, hudar, rötter, bark, slanor, gräs m.m. Repen.
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Kolonialism s
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Experiment med vatten Densitet.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Miljö Återvinning Värdefulla metaller Nyttiga Farliga ämnen.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
Kläder och tvätt Hur gör man??.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Presentationens avskrift:

Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning

Shoppingen påverkar! 15% 35% Fördelning i CO2-utsläpp Fördelning i utgifter Källor SCB, Naturvårdsverket

Några exempel - elektronik Det går åt 4 ggr mer energi att tillverka en ny dator än under hela användningsfasen (utöver naturresurser och kemikalier…) 2008 låg det 15 miljoner gamla mobiltelefoner i våra hem. I Sverige säljs nästan 4 miljoner mobiltelefoner per år och i hela världen ungefär 1 miljard 2010 såldes nästan en miljon nya TV-apparater i Sverige. När en platt-TV tillverkas så släpps det under tillverkningen ut ett ämne som heter kvävetriflourid. En växthusgas som är 17 000 gånger starkare än koldioxid

Vad kan du göra? Måste du köpa nytt? Återvinn de gamla – materialet kan användas i nya telefoner, datorer etc Om du köper nytt – ställ frågor!

Kläder… 9 kilo kläder per person och år i Sverige. En stor del av kläderna är gjorda av bomull. För att producera ett kilo bomull går det åt mellan 10-30.000 liter vatten och ca 1 kilo kemikalier, från odling till färdigt klädesplagg. Bristfällig arbetsmiljö på textilfabrikerna. Dålig skyddsutrustning, andas in skadliga textilfibrer, starka kemikalier. Arbetstid 10-15 tim/dag, 6-7 dagar/vecka vanligt.

Vad kan du göra? Köp begagnat (och lämna in/sälj/ge bort gamla kläder förstås) Köp bra kvalitet som håller! Välj bra material Undvik dåliga material Hampa Konventionell bomull Lin … Ull Ekologisk bomull Ställ frågor

Mer info www.medvetenkonsumtion.org

Innan en shoppar loss… Behöver jag verkligen den här varan? Är den viktig för mitt välmående? Går den att hitta begagnad? Om jag måste köpa den ny, hur ser jag till att mitt val blir så bra och miljövänligt som möjligt ? - Har jag råd med ekologiskt ? - Har jag råd med högsta kvalitet på varan så att den håller så länge som möjligt ? Kan jag annars vänta med att köpa tills jag har råd med en miljövänligare ny vara eller hittar den begagnad ? Om jag köper en ny vara kan jag kanske dessutom göra ett val som är bra ur ett rättviseperspektiv. Finns något sånt alternativ för det jag tänkt köpa?

Miljömärkningar Skilj på märkningar och varumärken! - Matmärkningar – Krav, Svenskt Sigill, MSC, Demeter - Övriga märkningar Svanen - varor, tjänster Bra Miljöval - varor, tjänster Fairtrade – kaffe, the, choklad, bomull mm. Förbättra arbets- och levnadsvillkor i utvecklingsländer FSC – papper, byggmaterial, trädgårdsmöbler, grillkol Dra muntligt ur lilla guiden 9

UPPGIFT TEMA KONSUMTION Välj ut en vara/produkt ni köpt in. Inget ät/drickbart. Behövde du verkligen den här varan? Är den viktig för ditt/ert välmående? Gick den att hitta begagnad? Om du behövde köpa den ny, hur såg jag till att mitt val blev så bra och miljövänligt som möjligt ? - Hade jag råd med ekologiskt? - Hade jag råd med högsta kvalitet på varan så att den håller länge? Kunde du annars ha väntat med att köpa tills du hade råd med en miljövänligare ny vara eller hittat den begagnad ? Om du köpte en ny vara – gjorde du ett val som är bra ur ett rättviseperspektiv. Fanns det något sånt alternativ för det du tänkt köpa? Vad är varan gjord av? Var är den producerad? (Hur har den tillverkats?) Vad händer med den sedan?