Med rätt teknik kan vi rädda miljön

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nedbrytning av plast i Naturen
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Ruschkomposten Förbundet Organisk Biologisk Odling FOBO
Vad är liv?.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Lisa.
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
DAGENS LEKTION Dagens ”Varför är ni här?” Filmvisning av Älskade kött
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
”hur allt hänger samman”
Produkter, hälsa och miljö
Miljö.
Rengöring/Städning.
Cellen och levande ting
Livscykelanalys Livscykelanalys eller LCA är en metod för att åstadkomma en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är under en produkts livscykel.
Judisk kultur och musik
MILJÖ.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Hotet mot miljön.
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Fotosyntesen.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel.
”Hållbar affärsutveckling i ett helhetsperspektiv ” PurNet 24 maj 2011 Thomas Bergmark
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Energiteknik Teknik direkt s
1.
Miljövän naturligtvis
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Geografi – Produktion, handel och transporter
I mitokondrien sker det förbränning.
Vad är temat för dagens lektion?. Tema: Någons skräp, en annans skatt.
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Kvävets kretslopp.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
– levnadsmiljöer försvinner
ÅTERVINNING ÅTERVINNER DU?.
Kemi finns överallt runtomkring oss.
Cellen.
Det är lätt & rätt att återvinna!
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Begreppslista.
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Från malm till metall Sid
© Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Teknik Vad ska vi göra i tekniken?. Vad är skolans uppdrag? När vi lär oss inom skolan kommer vi att arbeta utifrån olika tankesätt  Historia  Internationellt.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ekologi.
Hållbar utveckling.
Energiförsörjningen och miljön
Sammanfattning presentationer
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Eva Svensson Myrin Konsult och forskare inom miljö och hållbara materialflöden, Miljö & Avfallsbyrån Plasten och klimatet.
Presentationens avskrift:

Med rätt teknik kan vi rädda miljön Teknik och miljö Med rätt teknik kan vi rädda miljön s. 199-203 i Teknik Direkt

Vad är miljöproblem? Miljö betyder omgivning Människan har alltid förändrat omgivningen på något sätt, från att jaga djur till att bygga städer Förändringarna kan bli farliga för växter, djur och människor = miljöproblem Vi måste göra något åt det innan vi förstört jorden Vi är beroende av naturen Växterna ser till att koldioxid omvandlas till syre = grunden i alla näringskedjor

Återvinning skapar kretslopp Miljöproblem: saker och ämnen som är på fel plats Ingenting försvinner, allt omvandlas eller hamnar någon annanstans Kretslopp – döda växter och djur blir till jord och näring Det naturliga kretsloppet kan inte ta hand om allt vi tillverkar Skapa kretslopp för det vi tillverkar – återvinning Återvinning – göra nåt nyttigt av saker som skulle slängts Återanvändning, ex returflaskor Materialåtervinning

Tillverkningsindustrin Fram till 1980-talet var industrin inriktad på tillverkning av nytt råmaterial Tar tid att utveckla nya maskiner Maskiner för sortering av material Kompositmaterial - blandning Plast består av många olika ämnen Industrin återvinner spillmaterial

Kompost Matåtervinning Vanligt i trädgårdar Även i hyreshus Komposterar ni?

Hållbar utveckling "Hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra förutsättningarna för kommande generationer att tillfredsställa sina behov." Socialt Ekonomiskt Miljömässigt

En produkts resa Råvaror Förädling Tillverkning Användning Förbrukad Återanvändning / Energiutvinning Ny produkt / Åter i kretsloppet

Från tallfrö, till stol, till aska Livscykelanalys Från tallfrö, till stol, till aska

Livscykelanalys

Textil återvinning och återanvändning Sy om till nya kläder, väskor, gardiner... Sälja på second hand Skänka till hjälporganisationer Mattrasor Panta i klädbutiken Återvinnas till nya tyger

Textil återvinning Bomullsbrist Marken behövs för att odla mat Energikrävande odlingsprocess Sverige först med att återvinna bomull http://www.svt.se/nyheter/sverige/sverige- kan-bli-forst-med-atervunnen-bomull

Uppgift Du ska göra en livscykelanalys på en dagstidning. Vad är det får råvaror i produkten? Hur framställs dessa? Hur länge använder man produkten? Hur mycket av materialet kan återvinnas och vad kan återanvändas? Går det att utvinna någon energi ur produkten när den är förbrukad? Skriftlig inlämning med illustrativa bilder.

Papperstillverkning Se filmer för fakta om papperstillverkning http://www.youtube.com/watch?v=eDt8G-mFr7M http://www.youtube.com/watch?v=bRMvwlYsSaA

Livscykelanalys tidningspapper När ni har kommit igång med uppgiften kan ni se den här filmen som visar hela processen http://www.youtube.com/watch?v=cfLG1DNq6JU Livscykelanalys klädesplagg http://www.radron.se/Upload/Pdf%20tidningen/RRnr7- 2011_jeans.pdf