Projektägare: Vaggeryds Kommun,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Är du vår nya kollega i Stockholm?
Välkommen att höra av dig till Petra Lindström, Arbetet sker i samverkan mellan: Söderhamns kommun, Arbetsförmedlingen.
Innehåll Bakgrund Nya Visby BBK Övergripande mål Nyheter i Visby BBK
Integrationsplats För ett mänskligare och tryggare Göteborg.
En kortguide till arbetsmarknaden
Projektledare Anton Olofsson
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
BOSTAD FÖRST ÖREBRO VERDANDI OCH RIA-DORKAS 3 ÅR ( )
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Öppen träning för åringar Hattrick 4 all
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Problemsnack eller bygga lösningar.
Aktivering och Mobilisering inför Arbetslivsintroduktion
Socialt engagemang Som föreningsresurs
Välkommen till föreläsning om hur man kan söka sommarjobb
Mål och betygskriterier
Praktisk arbetslivsorientering
Motivation Arbete Glädje Idrott Cooperation
Arbetslivsintroduktion
Meritportfölj målet - CV och presentation
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Mindfulness – en hjälp på vägen
…och lite annat smått och gott som kan vara (arbets)livsavgörande…
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Demokrati och hur Sverige styrs
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
935 medlemmar 935 medlemmar 23 gruppträningspass per vecka 9 barnträningspass per vecka 29 ledare 17 värdar.
Välkommen till ESF:s seminarium
Värmdö matchning? Värmdö kommun Centrum för arbete och studier (CAS)
Samverkansinsats Trampolinen
Försäkringskassans roll i samverkan
Ersättningen för personlig assistans
ATT SÖKA PROJEKT. VI BÖRJAR MED NÅGRA EXEMPEL Projekt: Stärka regionförbundet och lokalföreningen Projektbeskrivning: Fler ideella Vi vill ha in fler.
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Valideringsprocessen
RAMS -R ehabilitering, A rbets M arknad och S ysselsättning En verksamhet som riktar sig till personer mellan 18 och 64 år som uppbär försörjningsstöd.
Resultatenheten för socialt arbete
Att tillsammans påverka!
EN FRAMTRÄDANDE ROLL Förstudieprojekt finansierat av Europeiska Socialfonden Projektägare: Music Factory Projektperiod: JANUARI 2014 – JULI 2014.
Avtal 2007 Välkommen! En god lönebildning, som resulterar i sakliga löner, är en ständigt pågående process där parterna är överens om vilka moment som.
Söderhamnsmodellen.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
- Ett samarbetsprojekt mellan KLARA i Varberg och Coompanion Halland
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Kort om vår service och nya arbetssätt.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Personligt brev.
Föreningskonferens Kvällens innehåll Bakgrund Idrottslyftet Idrottens stödorganisation till föreningar Er förenings utveckling.
SFI -YRKESUTVECKLING förbättra & snabba på integrationen.
”Nyckeln till vårt land” Samverkansprojekt mellan Vännäs kommun, Svenska kyrkan och ABF.
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
Resursmodellen Södertörn Ett projekt medfinansierat av ESF Perioden t.o.m Programområde 2 Motverka utanförskap: Insatserna ska öka.
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
SSPMs mentorprogram inom Life Science
Samverkanskonferens 7/9 2016
För mer information, kontakta:
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
PRAO Praktisk arbetslivsorientering Katarina Norra
Fokus Yrkesutbildning VO
Presentationens avskrift:

Projektägare: Vaggeryds Kommun, Projekt INFRA 2010-2014 Integration genom att Nyttja Föreningslivets Resurser och kontakter för att komma i Arbete Ett samverkansprojekt mellan: Kultur och Fritidsförvaltningen i Vaggeryds Kommun Teknik och fritidsförvaltningen i Gnosjö Kommun Medborgarförvaltningen Fritidssektionen i Värnamo Kommun Fritidsförvaltningen o Socialförvaltningen i Gislaveds Kommun Projektägare: Vaggeryds Kommun,

Projekt INFRA Projekt INFRA vill skapa plattformar för möten mellan människor, att ge personen livsbalans så att hon/han sedan kan gå stärkt och med nya kunskaper in i arbetslivet Ett mål med projektet är att ge de enskilda deltagarna en ”funktionell kompetens”, d.v.s. göra dem anställningsbara. Ett annat mål är att nyttja deltagarnas kontaktytor inom invandrargrupper för att öka deras deltagande inom föreningslivet utifrån deras ”intressesfär”. Det tredje målet är att så många som möjligt av deltagarna blir aktiva medlemmar inom föreningslivet för och skapa sig en social och aktiv fritidsysselsättning Genom att nyttja några av de cirka tusen föreningar i GGVV – regionen kommer det att finnas möjlighet för den enskilde att hitta ”sin intressesfär” och möjlighet att skapa en bra introduktion för ökad social samvaro och en utveckling av den enskildes kompetens.

Föreningen och projekt INFRA Föreningen kan få hjälp med uppgifter som normalt inte hinns med genom att en ny person kommer in i verksamheten med sina kunskaper och intressen Deltagaren får vara med i föreningens ordinarie verksamhet som kan leda till ett medlemskap . En ökad möjlighet att få nya medlemmar. 2000 kr per deltagare/månad/ heltid, eller 1000 kr för halvtid i ersättning för mentorskapet. Föreningen blir kontakten ut till arbetslivet för deltagaren samt är referens när de söker arbete. En eller flera föreningsrepresentanter hjälps åt som mentorer för att öka personens självkänsla. Mötet mellan förening och personen kan medföra ett ökat kulturellt utbud, samt en ömsesidig lärande miljö. Kompetensutvecklingsinsatser genomförs om intresse finns från deltagaren genom att nyttja föreningslivets befintliga ledarresurser, de utvecklingsprogram som finns inom föreningslivet samt kompletterat med kursavsnitt från olika utbildningsanordnare . Förbud: Inga arbetsuppgifter får ”tränga undan” normala anställningar. Föreningens ansvar: Föreningen har trots att deltagaren inte betraktas som anställd ett arbetsmiljö – och säkerhetsansvar på samma sätt som om föreningen vore arbetsgivare och deltagaren anställd. Deltagarna är försäkrade genom Vaggeryds kommun som ”projektdeltagare”, men detta fråntar inte föreningen sitt ansvar.

Projekt INFRA praktik på föreningar i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner Prata med din handläggare om projekt INFRA Din handläggare kontaktar oss

Praktik och gemenskap som ger dig nya kunskaper, en möjlighet att visa vad du kan, en möjlighet att skaffa referenser, en möjlighet att få social samvaro med personer som har liknande intressen, och som underlättar vägen ut i arbetslivet Tillsammans söker vi efter den förening som passar dig bäst Uppföljning / Utvärdering Firma CON TRUST, Nossebro Styrgrupp Representanter från förvaltningar, Arbetsförmedlingen, föreningslivet och kyrkorna Projekt INFRA Projektledning: Bengt-Åke Thelin Projektledare 0370-678179 bengt-ake.thelin@vaggeryd.se Hanna Arvidsson Biträdande projektledare 0370-678´080 hanna.arvidsson@vaggeryd.se Projektet medfinansieras av Europeiska Socialfonden Vi är länken mellan deltagaren och föreningen genom olika medier och besök

Ett exempel : En deltagare på praktik i en fotbollsförening 1. Projektledningen fick en intresseanmälan från en handläggare Den enskilde ville komma ut i praktik, för att utveckla svenska språket, öka sitt sociala nätverk för sina framtida arbetslivsmöjligheter samt för att lära känna personer som är aktiva i den sport som deltagaren själv utövar, d.v.s. i detta fall fotboll. 2. Projektledningen bokade in ett möte med en av fotbollsföreningarna som vi samarbetar med. Projektledningen och deltagaren åkte ut till föreningens anläggning-/klubbstuga där parterna fick träffas, föreningens representant visade runt samt berättade om de praktikuppgifter de kunde erbjuda. Ett avtal skrevs (vilket alltid görs när det känns bra mellan parterna) I avtalet regleras bl.a. vem/vilka som kommer att fungera som mentorer, kontaktuppgifter till parterna, vilka praktikuppgifter som ska utföras, när och hur deltagaren ska kunna vara med i ordinarie verksamhet, arbetstider samt praktikperiodens längd. I detta fall bestämdes en första period till fyra månader (normalt 3 – 6 månader) och en halvtidspraktik då deltagaren går i skolan på förmiddagarna. Praktiktimmarna förlades till eftermiddagar, vissa kvällar samt någon helg. Projektet utgår från en heltidspraktik (skolans timmar kan i vissa fall tillgodoräknas i praktiktiden), samt att deltagaren en dag i veckan ska söka arbete.

3. Det viktiga de första dagarna är att visa runt, berätta om föreningens verksamhet samt att träffa andra medlemmar så att personen blir mer trygg och självsäker. Under praktiktiden ansvarade i detta fall praktikanten för tvätten, lokalvård av anläggningen, målade vissa byggnader, administrativa uppgifter i deras kansli, var med på vissa möten och evenemang , var hjälptränare i ett ungdomslag och spelade själv i deras ”gubbalag”. Idag har deltagaren fortsatt kontakt med föreningen. 4. Under praktiktiden ska kontaktpersonen / mentorn följa upp deltagarens närvaro, och rapportera den på en blankett som tillhandahålls av projektledningen och som ska sändas in varje månad. Föreningen ska också fakturera, senast var tredje månad, till projekt INFRA för att få den avtalade ersättningen för mentorskapet. Projektledningen gör spontanbesök samt ringer emellanåt för att följa upp hur det går för praktikanten och föreningen. Föreningen ska också verka för deltagaren ut mot arbetsmarknaden, tipsa om jobbannonser, vara en referens i deltagarens cv . 5. När praktiktiden är slut eller om deltagaren får ett arbete under tiden så vill vi att föreningen skriver ett intyg för deltagaren samt att personen förhoppningsvis blir kvar i den förening som ex. aktiv idrottare, i styrelsen eller som ledare.

www.projektinfra.se Bengt-Åke Thelin bengt-ake.thelin@vaggeryd.se Kontaktuppgifter: Bengt-Åke Thelin Projektledare bengt-ake.thelin@vaggeryd.se Tfn: 0370 - 678179 Projekt INFRA Vaggeryds Kommun Box 43 568 21 Skillingaryd Hanna Arvidsson Biträdande projektledare hanna.arvidsson@vaggeryd.se Tfn: 0370-678080 Projekt INFRA Fritidssektionen Lagmansgatan 8 331 83 Värnamo Uppföljning /Utvärdering: Ann Britt Karlsson och Monica Johansson Con Trust Essunga Heljesgården 402 465 94 Nossebro con.trust@telia.com www.projektinfra.se 2013-10-03