1. Aktiebolagets organisation 2. Regler och ramverk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KODGRUPPEN 1 Svensk kod för bolagsstyrning Presskonferens 16 december 2004.
Advertisements

Stockholmsbörsens regler och svensk kod för bolagsstyrning
1 Tillämpning av Koden Innehåll •Undersökningens metod och uppläggning, inkl. bolagsurval •Sammanfattning •Genomgång av svar på fokusfrågor.
Föreläsning PGA 5 september 2011 Thomas Sonesson MONTREE AB.
Aktiespararna Nya Ägarkrav & Årets Kärnfrågor.
Utvecklad ägarstyrning för landstinget och kommunerna i Norrbotten
Förslag till reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Presentation vid seminarium i Corporate Governance Forum Per Lekvall.
1 Kartläggning av valberedningar till årsstämmor
En kod för alla börsnoterade bolag Presentation av Kollegiets förslag till reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Hans Dalborg.
Arbetsmöte den 13 december 2006 Följa eller förklara Rune Brandinger.
1 Kodens tillkomst, huvudsakliga innehåll samt implementering Bildserie av Kollegiets sekreterare Per Lekvall.
© Copyright 2008, The NASDAQ OMX Group, Inc. All rights reserved. Ny kod och nya regler för noterade bolag Anders Ackebo, 2 oktober 2008.
Stockholmsbörsens granskning av noteringsavtalets krav på information om bolagsstyrning Torsten Örtengren Chef notering och bolagsövervakning, Stockholmsbörsen.
Kartläggning av Valberedningar tillsatta under Maj 2009.
Reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Presentation vid möte i Stockholmsavdelningen av Advokatsamfundet Per Lekvall.
Reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Bakgrund, syfte, innehåll i huvuddrag Informationsdag för nya kodbolag Stockholm
Översyn av stadgar, policys, instruktioner samt komma med förslag till förändringar. Överväga regler för ersättning vid olika upplåtelser och uthyrningar.
En börsnotering Börsrätt VT 2012 LiU. Grundläggande frågor Är bolaget ett publikt bolag? 26:1–5 ABL, ändring av bolagsordningen 7:13 ABL extra bolagsstämma,
bakgrund HSBs uppdrag är att skapa det goda boendet.
Aktiebolagslagen ABL (2005:551)
Informationssystem om arbetsmiljö För en säkrare och effektivare arbetsplats.
Bolagsstyrelse och företagsledning Aktiemarknadsrätt HT 2012.
Nacka kommuns organisation. Kommunfullmäktige Beslutar om mål, avgifter, budget och skatt. Bestämmer vilka nämnder som ska finnas. Väljer ledamöter.
Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedningar Det finns fyra beredningar: öst, nord, syd och mitt. Beredningarna består av förtroendevalda.
Årsmöte 2016 BRÄCKE-HEDE VA- SAMFÄLLIGHETSFÖRENING.
Kommunfullmäktige hur gör man ?. Frågor och interpellationer Rätten för fullmäktiges ledamöter att ställa interpellationer och frågor är viktig från demokratisk.
Årsmöte 31 mars 2016 Tolvåkerskolans mediatek 26-mars 2015Årsmöte SK Lödde1.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Arbete med årsredovisning 2015
Informationsmöte VA till Varola
Ekonomisk redovisning och rapportering för år
DiVA systemägarmöte
Ledardag
Rapport från styrelsen i GU Ventures - Ägaranvisning
Hur går vi vidare? Vad händer nu?
Utredningen om kommunal planering, del 2
Produktstyrningskrav
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Arbetsformer XX vattenråd.
REKTOR Möjlighet till mindre styrelser för universitet och högskolor och om rektors möjlighet att vara ordförande i styrelsen Remiss av promemoria från.
Presentation av förslag
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Uppdatering EIO Q – Nya ISO
FTSE/ISS Corporate Governance Index Rating
Associationsrätt I och II
Kodens tillämpning 2006 Presskonferens
Föreningsstämma 12 juni 2012 Ordinarie stämma
Svensk kod för bolagsstyrning
- ett webbaserat processtöd från Skolverket
Uppföljning folkhögskola
Budgetdialog Kommunfullmäktige, kommunens revisorer, överförmyndaren och vänortskommittén.
Revision i samverkansorgan …. snårigt! Seminarium nr 16
Presentation av förslag
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Framtidsfullmakt Annika Lewerth.
Program 16,30 – 16,45 Inledning Göran J och Per S
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Bättre styrelser med större mångfald?!
Årsmöte 2018 Verksamhetsåret
Rådgivande organ.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Hållbar utveckling måste vara
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Detta bildformat är den första bilden i presentationen
Revisionsredogörelsen 2017
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
- Vad är Regionens Pensionärsråd?
Vad är Funktionshinderrådet i Dalarna?
Samverkansarenor Barn-arenan Barnarenan L-IFO Syfte Deltagare Mandat
Presentationens avskrift:

1. Aktiebolagets organisation 2. Regler och ramverk 3. Kodens uppbyggnad 4. Stämman 5. Styrelsen På denna sida kan du fylla i punkter som behandlas i din presentation.

AKTIEBOLAGETS ORGANISATION Aktieägare Aktieägare Aktieägare Bolagsstämma Förklaringar Bolaget ABL, Bolagsordning Aktieägaravtal Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter. Styrelse Aktieägaravtalet utan verkan

REGLER OCH RAMVERK ABL Börskontraktet Aktiemarknadsnämnden Koden Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

NÅGRA GRUNDPRINCIPER Aktieägarna påverkar bolaget genom bolagsstämman Styrelsens lojalitetsplikt mot bolaget

KODENS UPPBYGGNAD Ny kod från 1 juli 2008 - omfattar alla bolag vars aktier är upptagna på en reglerad marknad Följ eller förklara Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

BOLAGSSTÄMMAN Kallelsen och förslag ska läggas ut på webben (gäller även protokoll) Beslutsför styrelse ska närvara på bolagsstämman samt ordförande Valbredningen ska utses av bolagsstämman och vara offentlig Valberedningen lämnar förslag på styrelse, arvoden och stämmoordförande Bolaget ska ha en valberedning Oberoende ledamöter ska vara i majoritet Ordförande i styrelsen ska inte vara ordförande i valberedningen Presentation av nya styrelsen Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

STYRELSENS UPPGIFTER Verksamhetsmål och strategi Tillsätta, utvärdera, avsätta VD Uppföljning och kontroll av bolagets verksamhet Kontroll av efterlevnad av lagar och regler Etiska regler Öppen, korrekt och relevant informationsgivning Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING Storlek som är anpassad till bolagets storlek och utvecklingsskede Mångsidighet Jämn könsfördelning Inga suppleanter för stämmovalda styrelseledamöter Högst en stämmovald skall arbeta i bolaget Majoriteten skall vara oberoende till bolaget och ledningen Minst två ledamöter ska vara oberoende till större aktieägare Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

STYRELSENS ORDFÖRANDE Om anställd – tydlig arbetsfördelning mot VD Organisera och leda arbetet Erforderlig introduktionsutbildning Styrelens uppdatering och kunskap Ägarkontakter Tillfredsställande underlag till styrelsen för beslut Dagordning inför möten Följa upp verkställande av beslut Utvärdering Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

ARBETSFORMER Arbetsordning Uppdelning mellan utskott och styrelsen om sådana inrättats. Tydliga mandat. Protokoll Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

UTVÄRDERINGSPROCESSSEN Ska finnas en strukturerad process för utvärdering av styrelsens arbete och effektivitet. Återkoppling till valberedningen. Ska även regelbundet utveckla VD:s arbete. Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

ERSÄTTNING TILL LEDNINGEN Ersättningsutskott. (Kan vara hela styrelsen) Bolagsstämman ska besluta om incitamentsprogram. Styrelsen ska inte delta i samma program som ledningen. Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

RAPPORTERING OCH KONTROLL REVISIONSUTSKOTT – RAPPORTERING OCH KONTROLL Revisionsutskott (minst tre ledamöter) Minst en ledamot ska vara oberoende till bolagets större ägare. Kan vara hela styrelsen. Kvalitetssäkra finansiell rapportering. Fortlöpande träffa revisorerna. Andra tjänster från revisorerna. Utvärdera revisionsinsatsen. Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

ANNAN INTERN KONTROLL Styrelserna ska en gång per år träffa revisorerna utan VD. Styrelsen ska se till att revisorerna översiktligt granskar halvårs- och niomånadersbokslut. Årligen lämna redovisning av vilket system man använder för intern kontroll. Regelbundet utvärdera behov av system för intern kontroll om det inte finns. Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT Bolaget ska upprätta en bolagsstyrningsrapport som bifogas årsredovisningen. Bl a redovisa avvikelser från koden. Sammansättningen av valberedningen Uppgifter om styrelseledamöterna Detta är presentationsmallen. Tänk på att inte ha för mycket text eller för många punkter på varje sida. Strukturera och dela upp texten på flera sidor. Bland mallarna finns en fortsättningssida, med en grå pil efter rubriken, som anger att texten fortsätter.