Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- Vad är Regionens Pensionärsråd?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- Vad är Regionens Pensionärsråd?"— Presentationens avskrift:

1 - Vad är Regionens Pensionärsråd?
Region Dalarnas Pensionärsråd är ett samverkans- och samrådsorganför pensionärsorganisationerna i länet, och Region Dalarna. Förkortas RPR

2 Reglemente Syfte: Stärka pensionärsorganisationernas inflytande i frågor som gäller äldre. Verka för att pensionärernas frågor beaktas i Regionstyrelse, nämnder och förvaltningar. Kunna vara remissorgan i frågor som gäller pensionärer. Utgöra ett forum för opinionsbildning och kunskapsspridning.

3 Arbetsuppgifter Region Dalarnas företrädare ska informera RPR om planer och förändringar av samhällsinsatser och organisation som berör pensionärer. RPR:s synpunkter ska förmedlas till beslutande instans. Pensionärernas representanter har i RPR möjlighet att arbeta för förändringar i Region Dalarnas verksamheter. Representanter i RPR kan informera om och ge förslag till anpassningar av det verksamhetsutbud som berör äldre.

4 Organisation RPR är organisatoriskt knutet till hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionstyrelsen utser 4 ledamöter och 4 ersättare i RPR. Bland dessa en ordförande. Minst en av ledamöterna ska vara Regionråd. Regionstyrelsen utser representanter i RPR. Distriktsorganisationen ska tillhöra en riksorganisation och ha medlemmar boende inom Dalarnas län, samt ha verksamhet i minst hälften av i länet ingående kommuner.

5 Organisation Regionstyrelsen fastställer inför varje mandatperiod antalet ledamöter och ersättare i rådet från de pensionärsorganisationer som ska ingå i RPR. Antalet ledamöter från respektive organisation bestäms med hänsyn till antalet medlemmar. Mandatperioden för ledamöter i RPR ska följa den politiska mandatperioden.

6 Arbetsformer Presidieberedning
Rådet sammanträder minst 4 gånger per år. Sammanträdesplan för året. Utgör också kallelse. Dagordning delges 1 vecka före sammanträdet. Ledamot som är förhindrad att delta i sammanträdet är skyldig att kalla in ersättare. Protokoll från sammanträde justeras av en ledamot från en pensionärsorganisation. Protokoll delges ledamöter, ersättare, distriktsexpeditioner etc. Protokoll finns även samlade på:

7 Övriga bestämmelser Till pensionärsorganisationernas representanter utgår arvode, traktaments- och reseersättning enligt arvodesreglemente. Reglemente för RPR fastställs av Regionfullmäktige.


Ladda ner ppt "- Vad är Regionens Pensionärsråd?"

Liknande presentationer


Google-annonser