Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är Funktionshinderrådet i Dalarna?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är Funktionshinderrådet i Dalarna?"— Presentationens avskrift:

1 Vad är Funktionshinderrådet i Dalarna?
Funktionshinderrådet i Dalarna, förkortas FRID Är ett samverkan- och samrådsorgan för funktionshinderfrågor mellan föreningar och organisationer för personer med funktionsnedsättning i länet och Region Dalarna.

2 Reglemente Syfte: Stärka funktionshinderorganisationernas inflytande i frågor som gäller personer med funktionsnedsättning - Verka för att funktionshinderaspekter beaktas i Regionstyrelse, övriga nämnder och förvaltningar - Kunna vara remissorgan i frågor som gäller personer med funktionsnedsättning - Vara forum för opinionsbildning och kunskapsspridning där Region Dalarna får en samlad beskrivning av olika behov och synpunkter vad gäller funktionshinder

3 Arbetsuppgifter Region Dalarnas företrädare ska informera rådet om planer och förändringar som berör personer med funktionsnedsättning i ett så tidigt skede som möjligt. Rådets synpunkter ska förmedlas till beslutande instans. Funktionshinderorganisationerna har möjlighet att arbeta för förändringar och anpassningar i Region Dalarnas verksamheter som berör personer med funktionsnedsättning.

4 Organisation Funktionshinderrådet i Dalarna är organisatoriskt knutet till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionstyrelsen utser 6 ledamöter och 6 ersättare i FRID. Regionstyrelsen utser 7 ledamöter och 7 ersättare från funktionshinderrörelsen i länet, efter förslag från FRID. Funktionshinderrörelsen representeras enligt 5-gruppricipen. * Rörelsehindrade 2 ledamöter * Synskadade 1 ledamot * Hörselskadade, döva och dövblinda 1 ledamot * Medicinskt handikappade 2 ledamöter * Utvecklingsstörda- och psykiskt funktionshindrade 1 ledamot Nominering av representanter får göras av funktionshinderorganisation som har en distriktsorganisation tillhörande en Riksorganisation.

5 Organisation Fast adjungerade ledamöter är:
Förvaltningschef för Hjälpmedel Dalarna Representant för Funktionsrätt Dalarna. Mandatperioden för ledamöter i FRID följer den politiska mandatperioden.

6 Arbetsformer Presidieberedning
Rådet sammanträder minst 4 gånger per år. Sammanträdesplan för året utgör kallelse till sammanträde. Dagordning delges 1 vecka före sammanträdet. Ledamot som ät förhindrad att delta i sammanträde ska själv kalla in ersättare. Protokoll från sammanträde justeras av ledamot från funktionshinderrörelsen. Protokoll delges ledamöter, ersättare och adjungerade, funktionshinderorganisationernas distriktsorganisationer och Regionstyrelsen. Protokollet publiceras också på Regionens hemsida:

7 Övriga bestämmelser Till Funktionshinderorganisationernas ledamöter utgår arvode, traktaments- och reseersättning enligt arvodesreglemente. Reglemente för Funktionshinderrådet fastställs av Regionfullmäktige


Ladda ner ppt "Vad är Funktionshinderrådet i Dalarna?"

Liknande presentationer


Google-annonser