Ett metodstöd i arbetet med vårdmiljön

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Advertisements

Stödprocess för God Vårdmiljö,
Roller för ledning och styrning av verksamhetsövergripande processer
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Centrala innehåll och kunskapskrav
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Hur tänka och göra som processtödjare
Individuellt utvecklingssamtal - mall
Logistik på SU
Förbättringsområde enligt handlingsplan: ___________________________________ Mål: ________________________________________ Aktivitet (åtgärd/förändring.
Som man frågar får man svar. Vad är intressant? Varför?
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Processorienterat förbättringsarbete
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Läroplansträff Välkomna.
Välkommen till Ledardagen!
Att representera Greppa Näringen Stina Olofsson
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Mål- och resultatstyrning
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Förberedelser inför LS1 – Förbättringsteam (en beskrivning av patientprocess per område utifrån.
Välkomna till Kommunikationsplanerin g Linköping 7/12.
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
Effektivare vårdadministration - ett förbättringsprogram
PGSA-hjulet.
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Förändring och motstånd
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Ständiga förändringar
Läroplansträff fritidshem
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
Elisabeth Ingesson, Kalmar Läns Landstingsavdelning 097
Roller för ledning och styrning av verksamhetsövergripande processer
SAMVERKAN För att bygga upp en stabil och varaktig samverkan krävs ett strukturerat och systematiskt arbetssätt. En metod kan vara att arbeta utifrån en.
Ledningskraft för god och säker vård - Fortsatt arbete hemma
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Hållbarhetsportalen är webbaserad, vilket möjliggör enkel, gemensam och kontinuerlig uppföljning av mål i Kalmar län. Inga installationer krävs.
Hur kan vi förstå begreppet?
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Förberedelser inför LS1 – Ledningsteam Vilket är ert uppdrag/syfte? Vilka är era strategiska/övergripande.
Modell för systematiskt arbetsmiljöarbete
Nämndplan 2015.
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
PDSA cykel - förbättringsprocessen
L E D A R S K P International Aluminium Casting Sweden AB s produktionssystem Ständiga förbättringar 1 Prioritering Säkerhet/Miljö Kvalitet Leverans Ekonomi.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Framtidskartläggning
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Musikkompendium Test. Musikkompendium Test 2 Musikkompendium Test 3.
Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lundens måltidsprojekt
Nästa steg utifrån vad vi lärt: Nytt PGSA eller implementering.
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
på personer i behov av hjälp
Strategiska principer
Ett verktyg för systematisk uppföljning i missbruksbruksvården
Ett inspirationsmaterial inför samtalet mellan chef och medarbetare.
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Verktyget Utmärkelsen….
på personer i behov av hjälp
på personer i behov av hjälp
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat
Gnosjö kommuns styrmodell
Maria Nordin Institutionen för psykologi
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Medarbetarenkät 2018 – sammanfattning och analys
Presentationens avskrift:

Ett metodstöd i arbetet med vårdmiljön Frigör tid till vård Ett metodstöd i arbetet med vårdmiljön

Kort om Frigör tid till vård Arbetsmodell för att utveckla psykiatrisk heldygnsvård Bygger på PGSA-cykeln och Lean-principer Komplett manual med verktyg för hur medarbetarna kan mäta, förbättra, standardisera och följa upp alla delar av avdelningsarbetet Förbereda Mäta/ Kartlägga Analysera Utvärdera Planera Åtgärda/ testa

På vilket sätt stödjer det vårdmiljöarbetet? Första steget i arbetet är att skapa en vision Förstå hur ni ligger till i förhållande till avdelningens vision och övergripande mål att förbättra patientsäkerheten, tillförlitligheten, upplevelsen, arbetsmiljön och vårdens effekt och resultat = ett gott värdskap Att ge det som patienterna behöver och i rätt tid med rätt fokus och med en hög patientsäkerhet och ett bemötande som gör att helhetsupplevelsen blir bra. Arbetet ska hela tiden också följa personalens välbefinnande utifrån arbetsklimat och stressnivå, detta motsvarar delen i det goda värdskapet som handlar om ”hur vi bemöter varandra” och som påverkar hur vi möter våra kunder. Att vi ska vara effektiva betyder att vi ägnar oss åt det som är värdeskapande och arbetar med att städa bort ”slöserier” vilket också är en del i att bli framgångsrika med det vi ska leverera. Vi tar ansvar och följer våra resultat och ser oss själva som en del av hur det resultatet utvecklas. Sammantaget blir detta ”ett gott värdskap”

Centrala målområden Centrala målområden lyder enligt följande……De mätningar vi följer genom hela arbetet ska täcka dessa fyra områden (minst ett mått/område ska finnas)

Fokusområden Vi mäter för att veta att de förändringar som genomförs bidrar till att uppnå visionen för avdelningen och att den vård som tillhandahålls bidrar till organisationens strategiska mål. Ordning och reda – vi behöver komplettera arbetet med att ha en fysisk arbetsmiljö/vårdmiljö som stödjer vårat arbete och att allt material är på rätt plats vid rätt tillfälle och att miljön är trivsam och hålls ren och ska stödja i att minska antalet risker och negativa händelser. Vi sorterar och strukturerar så att allt material kan hittas på 3 sek. Rätt information ska gå snabbt att ta till sig och patientens vårdprocess ska tydliggöras. Vi utför ändamålsenliga observationer som skapar trygghet (och inte är inkräktande) och arbetar fram tydliga processer för in- & utskrivning som ska minska försummelser i information och därmed förbättra patientupplevelsen. Måltidssituationen och dess miljö ska vara trevlig och stressfri, servering ska gå snabbt och smidigt till förmån för att stödja och observera måltidssituationen. Patientens upplevelse av kvalitet påverkas av faktorer såsom egen och anhörigas delaktighet, att ha tydliga roller, skapa ett enhetligt och samverkande förhållningssätt och inte minst se vården med patientens ögon (patientens fokus). Att omforma vårdens innehåll och att rätt kompetenser utnyttjas så att vården utgör bästa möjliga stöd under patientens väg mot tillfrisknande. Ronder och behandlingskonferenser är navet för patienternas vårdplanering och hur vi gör detta påverkar patientens grad av delaktighet, informationsnivå och vägledning vilket avsevärt påverkar patientens upplevelse av respektfullt bemötande.

Avslutningsvis Frigör tid till vård och ni får en God vårdmiljö både fysiskt och vad gäller innehåll och bemötande. Vill ni veta mer om detta arbete kontakta mig: catrine.magnusson@sll.se