Mellan äldreomsorg och psykiatri

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
Advertisements

Religionens återkomst och potential i ett mångkulturellt Sverige.
Med fokus på äldre med psykisk ohälsa
Hälsoeffekter, tidiga tecken vid stress och psykisk ohälsa
Varför är inte multisjuka äldre välkomna på sjukhus?
Folkhälsoarbete i Munkedal
Mårten Lagergren Gysinge 5 oktober 2011
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
Nytt landskap: helgsupande avtar; vardagsdrickande tilltar Ett gäng typiska alkoholister.
Tre attitydkomponenter som påverkar våra bilder av äldre
Vill du ha jobb efter gymnasiet?. Då ska du söka Vård och omsorgsprogrammet på Ållebergsgymnasiet…
Psykisk hälsa på 1177.se och UMO.se
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Mentala störningar forts.
om vuxenpsykiatriska verksamheten om äldrepsykiatri vår målgrupp
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Centre for Research Ethics & Bioethics När det inte längre finns en bot - palliativmedicin inom barnonkologin Li Jalmsell, Doktorand i palliativ barnmedicin.
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Mellan äldreomsorg och psykiatri
Agneta Hellne Anhöriga kastas många gånger brutalt mellan glädje och den yttersta förtvivlan.
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
SKL och Socialdepartementets riktlinjer
Sjukgymnastik för äldre personer
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Område Psykiatriska specialiteters upptagningsområde
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Formuläret Liv & hälsa år 2008 November 2008/ Margareta Lindén-Boström & Carina Persson Liv & hälsa år 2008 – en urvalsundersökning våren 2008.
Vad är en depression? Nedstämdhet eller minskat intresse eller glädje måste föreligga. Dessutom har man minst fem av följande symtom under samma tvåveckorsperiod:
Vital i Norr Bättre liv för våra äldre Screening av depression Lena Andersson.
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Hälsa på lika villor? Befolkningsundersökning Norrland - Norrbotten 2010 Sandberg, K
Kris & katastrofpsykologi Landstingsgemensamt kunskapscentrum
Äldrepsykiatri/Minnesmottagning
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
Äldres psykiska ohälsa ALINGSÅS BORÅS KINNA Susanne Rolfner Suvanto.
Hälsa på lika villkor Presentation för förbundsdirektionen 10 mars 2015, Umeå.
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
Läget i Sverige Sverige har högsta andelen sjukskrivna i Europa. Vår kostnad för förtidspension och sjukskrivning ligger.
Äldres psykiska ohälsa Att fånga upp psykisk ohälsa hos äldre i handläggningsprocessen 26 maj 2016 Äldreomsorgs/Hälso- och sjukvårdschefsnätverket Sammanställt.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Liv och Hälsa i Västernorrland 2014 Folkhälsoenheten i samarbete med Forskning och Utveckling.
Hälsoprat. Hur står till med hälsan?  Astma & Allergier  Cancersjukdomar  Diabetssjukdomar  Förhöjt blodtryck  Inkontinensbesvär.
Konferens 28 april 2016 Psykisk ohälsa och missbruk bland äldre – möta och bemöta CENTRUM FÖR FORSKNING OCH UTBILDNING KRING RISKBRUK, MISSBRUK OCH BEROENDE.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Psykiatri och Primärvård Diagnosfördelning och remittering.
1 Suicidprevention Äldres säkerhet, Karlstad Jan Beskow Center för Kognitiv Psykoterapi Västsvenska Nätverket för Suicidprevention.
Riv 65-årsgränsen och rädda liv
Patienter i äldrepsykiatrin, Helsingborg
Befolkningsprognos – färre ska försörja fler
Vårdrelaterade infektioner
Depression hos barn och ungdomar
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Våga prata om psykisk ohälsa!
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Att möta den som inte orkar leva
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Psykisk sjukdom bland äldre och behandling inom vården
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Öppna jämförelser Säker vård-2015 (-16) års resultat
Presentationens avskrift:

Mellan äldreomsorg och psykiatri Om äldres psykiska ohälsa

Mellan äldreomsorg och psykiatri I Sverige finns idag nästan 1, 7 miljoner människor, kvinnor och män, som fyllt 65 år. Psykisk ohälsa – framförallt depression, ångest - är att betraktas som folkhälsosjukdomar ÄNDÅ ÄR DET EFETERSATT!

Mellan äldreomsorg och psykiatri Äldres psykisk (o)hälsa omfattar en heterogen grupp människor med den gemensamma nämnaren att de fyllt 65 år! Det innebär att vi talar om ett område som sträcker sig från det normala åldrandet med dess olika skeenden, livskriser, psykiskt illabefinnande, psykisk sjukdom till psykisk funktionsnedsättning. Och så tror jag att det måste vara!

Mellan äldreomsorg och psykiatri Det betyder också att vi omfattar många olika insatser Förebyggande Behandlande Stödjande Det betyder insatser från Kommun Landsting

Mellan äldreomsorg och psykiatri Men det handlar inte bara om samverkan mellan huvudmännen… Primärvård, geriatrik, psykiatri, äldrepsykiatri, äldreomsorg, beroendevård, funktionshinder, socialpsykiatri, ekonomiskt-bistånd …

Mellan äldreomsorg och psykiatri Den stora utmaningen är emellertid våra egna föreställningar; individuellt och organisatoriskt, om ”äldre” och om ”psykisk ohälsa” Ålderism Stigma

Mellan äldreomsorg och psykiatri Kvinna Ganska gammal Svårt att gå; rollator Snäll, glad men kan vara deprimerad Mormor

Mellan äldreomsorg och psykiatri ”Det kan vara vem som helst” En man ca 40 år Det syns på honom, sliten Kanske farlig??

Mellan äldreomsorg och psykiatri Hur vi tänker, hur vi talar och vilka föreställningar vi har om äldre och om psykisk sjukdom har större betydelse för vårt handlande än vad vi tror! Elsa 74 år med schizofreni Elsa 74 år med schizofreni

Mellan äldreomsorg och psykiatri Men hur ser det då ut med den psykisk hälsan och ohälsan hos äldre? Paradox – äldre har en högre självskattad psykisk hälsa än unga men fler självmord och fler med en depressionsdiagnos samt omfattande förskrivning av antidepressiva läkemedel.

Mellan äldreomsorg och psykiatri Om vi tittar på sjukdomsgrupper så är panoramat motsvarande befolkningen i stort och epidemiologiskt ser det ut så här: Depressionssjukdom – 12-15 procent (punktprevalens) Psykossjukdom – 1-2 procent; Bipolär sjukdom – 1-3 procent Andel personer med psykotiska symtom ökar efter 70 - och så alla övriga – NPF, Beroende …

Mellan äldreomsorg och psykiatri Det går också att se på målgruppen/området så här: Att drabbas i samband med åldrandet Att drabbas i unga år och åldras med psykisk funktionsnedsättning Att drabbas av demenssjukdom och annan psykisk ohälsa Att ha upplevt trauma i livet och åldras

Mellan äldreomsorg och psykiatri Det går att förebygga! Psykosociala insatser

Mellan äldreomsorg och psykiatri Depressionssjukdom är vanligare hos äldre än hos yngre Symtombilden har en ”åldersfärgning” Smygande symtom Ofta kroppsliga besvär, värk och trötthet Sänkt sinnesstämning Ängslighet och ångest Svårt att ta sig för saker – minnesproblem Sover för mkt eller för lite, äter för mkt eller för lite Irritabilitet

Mellan äldreomsorg och psykiatri Vi vet att vi har både en under- och en överbehandling av depression hos äldre Depression har en klar association med annan somatisk sjukdom och som leder till ökad mortalitet, minskad följsamhet till behandling och ökat lidande samt ökade behov av sjukvård De nationella riktlinjer för behandling vid ångest och depression - likartade rekommendationer oavsett ålder

Mellan äldreomsorg och psykiatri Äldre med tidigare trauma Fler kroniska sjukdomar, mer psykofarmaka, sämre självupplevd hälsa (Petkus, Gum, King-Kallimanis & Wetherell, 2009) Större svårigheter hantera åldersrelaterade besvär/sjukdomar (Shiraz & Shmotkin, 2008) Högre förekomst av PTSD, depression, ångest, somatisering (Amir & Lev-Wiesel, 2003) PTSD kan fortgå under livet och även reaktiveras i samband med åldrandet (Lindman, Port, Engdahl & Frazier, 2001)

Mellan äldreomsorg och psykiatri PTSD – kunskapen om och betydelsen av detta i samband med åldrandet kan vara bristande. I en studie av äldre kvinnor med erfarenhet av våld, sexuella övergrepp var deras symtom osynliggjorda beroende på: Bristande kunskap Kvinnornas egen oförmåga/ovilja att berätta (Franco, 2007)

Mellan äldreomsorg och psykiatri Att inte längre vilja leva Självmord är vanligare bland äldre i de flesta industrialiserade länder Självmordstalen i Sverige har sjunkit i de flesta åldersgrupper utom bland de yngsta och äldsta Ovanligt att psykiskt friska äldre tappar livsmodet – även ovanligt i ett slutstadiet av cancer Äldre som tar sitt liv har inte sällan kort före varit på besök hos sin läkare En tredjedel har kommunicerat självmordstankar till sin läkare Tre fjärdedelar har kommunicerat självmordstankar till anhöriga

Mellan äldreomsorg och psykiatri Riskfaktorer Depression Psykos Leva ensam – bli ensam Alkohol Fysisk sjukdom … men också tillgången och möjlighet att ta sitt liv bidrar

Mellan äldreomsorg och psykiatri VÅGA FRÅGA – VÅGA SE …

Mellan äldreomsorg och psykiatri Den magiska 65-årsgränsen

Mellan äldreomsorg och psykiatri Vad händer i omvärlden?? Första hjälpen … Verktygslådan Webbutbildning Kliniska riktlinjer Vägledning Nationella satsningar

Mellan äldreomsorg och psykiatri TACK