”Från forskningsobjekt till medaktör” - ett projekt under 3 år som drivs av Handikappförbunden och finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Etanol från cellulosa Vetenskaplig utvärdering Februari 2011 Vincent Eijsink Jack Saddler Liisa Viikari Roland Wimmerstedt.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Kulturförvaltningens verksamhet
Den gula tråden Emil Tyberg Adjunkt i engelska.
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
OBS! Se denna presentation och talarmanus som ett stöd, inför en 30-minuters informationsmöte. Utifrån vilken tid du har väljer du antal bilder och antal.
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
 Hans Olof Gottfridsson, Projektledare, Karlstads universitet (CERUT).  Birgitta Bråned-Hartung, Ekonom, Karlstads universitet.  Per Kristian Alnes,
Tekniken i människans tjänst – hur hittar man balansen?
Kompetensutvecklingsprojektet Koh-I-Noor
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Säkerhetskulturmätningar hos enheter inom Västra Götalandsregionen
Genus i följeforskning & lärande utvärdering
KOMMUNIKATIONSSTRATEGI FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET
Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete mellan Ledarna, Almega, Sveriges Kommuner och Landsting och Bliwa Stiftelsen, Hållbara chefer.
Projekt ”Barnets rättigheter i vårdnadstvister” Projektet drivs i samarbete med Socialstyrelsen, FoU i väst GR, regionförbundet i Örebro och sex kommuner.
1 Följeforskning i KOM-INN! Hanne Randle HSS-konferens, Karlstads universitet, den 4-6 maj 2011.
1. Att leda EU projekt Margareta Holmstedt.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Forum för Stadsmiljö EU Finansiering & Projektutveckling Ola Nord Malmö Stads EU Kontor Bryssel.
Välkommen till ESF:s seminarium
Anders Berntson Workshop Arlanda Nyttan av deltagande i EUs ramprogram för ett forskningsinstitut Ett personligt perspektiv Anders.
Katalysator WS med forskare den 29 maj 2006 Ingenjörshuset – Styrelserummet Ulf Blomqvist.
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Arbetsanpassning och rehabilitering
Projektplanen Vård och stödsamordningsprojektet. Avgränsningar Vård och stödsamordningsprojektet avgränsas inte av några diagnostiska kriterier utan kan.
Kvalitetsarbete i korthet – varför, vad och hur?
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Följeforskning EBP funktionshinderområdet
Sök stöd från Arvsfonden!. Kort om Arvsfonden Fristående förmögenhetsmassa Inrättades år 1928 Arv efter personer som saknar nära släktingar och inte skrivit.
Utvärdering av projekt- att mäta hur förväntningar uppfylls?
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Delaktighet.
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Håkan Jönson Socialhögskolan i Lund
Vad är Allmänna arvsfonden? Fristående förmögenhetsmassa Kammarkollegiet avvecklar dödsbon och förvaltar förmögenheten Arvsfondsdelegationen beslutar om.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
PRODIS – PReventiOn av Dopning I Sverige. STAD:s uppdrag från FHI 1. STAD fått ett uppdrag av FHI att samordna det nationella nätverket PRODIS 2. Aktörerna.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Elevdemokrati i praktiken
Intro Entreprenörskap i skolan. UppdragetUtgångspunkterAktiviteter.
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, otydliga FFU, ÖP Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
Korta fakta om IVO IVO lyder under Socialdepartementet Verksamheten finansieras genom anslag och den årliga budgeten är cirka 650 miljoner kronor IVO har.
”Om vi fick bestämma” - Ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet i musik- och kulturskolan måste stärkas.
HSO i Jönköpings län FIA mé knuff Ett arbetsmarknadsprojekt som har drivits av Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Jönköpings län och finansierats.
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
När projektet blir mer än ett gästspel Växtkraft med EU Carina Åberg APeL FoU.
Utvärdering 1 Fredrik Björk Urbana Studier, Malmö högskola.
Enens förskola - Föräldrar Förskola
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
David Mattsson Hälsopedagog på Sociala omsorgsförvaltningen, Borås stad.
Bättre brukarinflytande 2017
PRODIS – PReventiOn av Dopning I Sverige
ATTENTION! Nelli Kalnak, leg logoped, PhD
Forskningsrådet Formas
Allmänna Arvsfonden Allmänna arvsfonden stöttar det engagemang som finns hos föreningar och organisationer – så att bra idéer kan förvandlas till en.
Ängsblomman Föräldrar Förskola svar, 100%
Futura International Pree-school Skarpäng
Infomationsdag ladok3-projektet
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Presentationens avskrift:

”Från forskningsobjekt till medaktör” - ett projekt under 3 år som drivs av Handikappförbunden och finansieras av Allmänna Arvsfonden

Förväntade resultat • Handikappförbunden är en kunnig och aktiv samverkans- och dialogpart för forskarvärlden • Det finns metoder för brukarorienterad funktionshinderforskning • Handikappförbunden har en intern arbetsorganisation med ansvar för forskningsfrågor • Forskare med egen funktionsnedsättning har fått en stärkt ställning inom forskningen

Med brukarmedverkan menar vi att de som berörs av den forskning som bedrivs, ska vara en aktiv part i en eller flera av forskningens olika delar

Begrepp: Forskning: Med forskning i detta projekt avses samhällsinriktad funktionshinderforskning Brukare: Med brukare avses personer med egen funktionsnedsättning och intresseorganisationer inom handikapprörelsen. Det är situationsberoende hur man använder begreppet och bör förklaras i varje sammanhang.

Tankar om kriterier för brukarmedverkan  Brukare ska ha inflytande över forskningsfrågan  Brukare har inflytande över utformningen av forskningsprojektet  Brukare avlönas eller arvoderas enligt samma principer som övriga medaktörer. Brukare har inflytande över forskningsprojektets budget

 Det finns samhällsrepresentanter, däribland brukare, i de beredningsgrupper som fattar beslut om anslag till forskningsprojekt  Brukare har inflytande över tillgängligheten till forskningsmiljön samt i forskningens olika delar  Brukare har inflytande över var de ska komma in i forskningsprojektet. Forskningsprojektet är transparent med total insyn för medaktörerna

 Brukare har inflytande över analysen av forskningsresultaten. Brukare har möjlighet att skriva eller uttrycka en avvikande mening om analysen av resultaten  Brukare har inflytande över tolkningen av resultaten. Brukare har möjlighet att skriva eller uttrycka en avvikande mening kring tolkningen av resultaten.

 Brukare har inflytande över slutprodukten. Brukare har medverkat i skrivningen av slutprodukten  Brukare har inflytande över spridningen av slutprodukten. Brukare medverkar i kommunikationen av slutprodukten. Brukare, tillsammans med övriga medaktörer, är ägare av slutprodukten

 Brukare har inflytande över utvärderingens utformning. Brukare medverkar i fortlöpande utvärdering under projektets gång där både process och resultat utvärderas.  Antalet fördelar med brukarmedverkan överstiger antalet nackdelar. Både fördelar och nackdelar tillför ny kunskap till forskningsprojektet

Forskningsinitieringscirkel • Handikapprörelsen tar fram idéer till framtida forskning. • Prioritering bland forskningsområden. • Möten mellan handikapprörelse och forskare för fler relevanta forskningsprojekt. • Mer brukarmedverkan i forskningen. • En cirkel avslutad i Stockholm. • I Stockholm och Lund pågår våren 2009

Kontaktuppgifter: Anne Sjöberg, projektledare Emil Erdtman, forskningsutvecklare Hemsida: under Projektwww.hso.se