Komplement Bornholmsmodell för förskolan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

AUTISMSPEKTRUMTILLSTÅND
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Välkommen till föräldramöte åk 4-6
Digitala möjligheter i studiehandledning på modersmål
Referat En sammanfattning.
ClaroReadPro V5 B engt Österlind Solna Skoldatatek 18 november 2009.
Swedex Muntligt test A2 40 poäng.
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Lära sig läsa, skriva och räkna med datorn som första verktyg.
Att skriva sig till läsning
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Att läsa och studera.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Är din triangel rättvänd? (Den enklaste förklaringen)
Ändra till startrubrik
speciallärare specialpedagog pedagogisk kartläggning
Hur bemöter jag personer som använder kommunikationshjälpmedel
Varför grammatik? Vad är ordklasser?
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Observation av språk i dagligt samspel
Startsidan ger kunskap Om vad som är möjligt att göra Och vem som står bakom. Blocken för ämne och organisationer Är klickbara och leder till sidan för.
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA 1. UTHÅLLIGHET. 2. KONCENTRATIONSFÖRMÅGA Uthållig bara korta stunder i taget Slutför oftast arbetsuppgifter.
Eller formativt lärande…
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Lokal Pedagogisk Planering
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
SVENSKA.
Musikens grundbegrepp och symboler
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Word Read Plus 08 talsyntes
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Läroplansnätverk förskola
Språklig medvetenhet.
Hur gör du för att förstå en text?
Nordstjernen Film og TV De tysta barnens röst Dialog- och informationsfilmer om och med barn till föräldrar med en psykisk sjukdom.
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Kap 11 Språk Kap 11
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Projekt ”TAKK för Språket”
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Gå inte för fort fram! Anpassa till barnen.
Förmågan att dra korrekta slutsatser. Cannabisrökaren upplever sin personliga historia som höljd i dimmoln. Försämring har noterats inom följande funktionsområden:
Formellt, skarpt och snyggt
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Roligt att så många är här.
Autism och Asbergers Syndrom
Eva-Kristina Salameh Logkurs 5p
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Exempel på skriftligt omdöme
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
STUDIETEKNIK.
- Hon läser så bra, snabbt och med flyt. - Nu läser han kapitelböcker själv, så nu behöver vi inte högläsa längre. Vad är egentligen läsning?
Konsten att samtala och leda ett samtal. Att vara en god samtalare och lyssnare Tittar på den som talar Spinner vidare på vad andra säger Håller sig till.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
Talspråk - kommunikation.  Språk är “ett mänskligt system för kommunikation”.  I talande språksystem skapar man mentala symboler (tänker i bilder) som.
Mitt utvecklingssamtal VT 2016 Namn:. Min trivsel Så här trivs jag på Sätunaskolan Vad är bra? Vad kan bli bättre? Hur trivs du i klassen?
Att stötta en kollega som lär sig svenska
4 processer att behärska:
Måndag den 5 februari 2018.
Helhet och allsidighet
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

Komplement Bornholmsmodell för förskolan 1 – 7 okt 2013

Samspel Kommunikation Uppmärksamhet Språkförståelse Leende Blick Beröring ”Väglett deltagande” (Prat) ”Tittut” ”Ge och ta” ”Rida ranka” Samspel Kommunikation Uppmärksamhet Språkförståelse Mest relevant för språkutvecklingen i början PEKNING! Är den tydligaste formen för förspråklig kommunikation om föremål i omgivningen. Barnet har förstått att man kan rikta andras uppmärksamhet mot något och det kan förstå att när någon pekar ska barnet titta däråt. ”Barnanpassat tal” ger god kommunikation under de första åren; Enkla, korta meningar med tydligt uttal Talar lite långsammare, betonar de viktigaste orden

Två språk eller flera? Innehåll; Exempel på frågor Vilket språk ska vi tala med barnet då vi föräldrar har olika modersmål? Vad ska jag göra när mitt barn bara svarar på svenska? Kommer mitt barn att lära sig svenska om jag fortsätter tala mitt modersmål med barnet? Hur kan jag stödja mitt barns utveckling i svenska? Finns på 16 olika språk Skolverkets hemsida, svart fält längst ned till vä. Skriv ”Två språk eller flera” i sökrutan gunbritt.hedstrom@kungsanget.se

Hur kan vi inspirera till meningsbyggnad? Begreppet MENING är svårt för ett litet barn. ”Prat” Räkna ord i meningar (chokladkaka) ”min tröja är vit”, ”räven sover”, ”boken ligger på bordet” (ej sammansatta ord!) INDIVIDUALISERA! Mening Visa, vid läsning, på en mening. Det finns olika; Lång, kort Sök en kort mening i texten Ge barnet ett ”ord” be det göra en mening där ordet finns med.

Arbeta med bokstävernas LJUD, inte deras namn, till att börja med Bokstäver är symboler för ljud. Formell bokstavskunskap (bokstavsnamn) rabbla bokstavsramsan och Funktionell bokstavskunskap (bokstavsfunktion) förstå bokstävernas funktion, dvs att kombinationer bildar ord Arbeta med bokstävernas LJUD, inte deras namn, till att börja med Använd gärna klossar eller andra markörer för att markera de olika ljuden. Barnen ger ofta bokstäverna namn Ex. ”pappas bokstav” B som i Bosse Visa barnen på den grafiska formen (utan bokstavskunskap) ”sök” former ö, s… gunbritt.hedstrom@kungsanget.se

Språklig medvetenhet – språklig förmåga är olika förmågor BARN MED FLERA SPRÅK.. Språklig medvetenhet – språklig förmåga är olika förmågor Förståelse och produktion – olika. Förstår men kan inte hitta ord och tvärtom -korrekt uttal men brister i begrepp och förståelse. Svårt att generalisera, dvs föra över kunskap från ett ord/begrepp till ett annat Nytt språk är även en ny kultur Språkförståelse viktig vid läsförståelse, kan visa sig först i mellanstadiet Var uppmärksam på barn som väljer bort språkstunder 15 min/dag=50tim/år =250 tim/förskoletid