Sprutbyte för injektionsnarkomaner - en effektiv åtgärd för att begränsa spridningen av blodburna virus Martin Kåberg Psykiater/Beroendeläkare Infektionsläkare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Advertisements

Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland
Missbruksutredningens förslag
Missbruks-och Beroendeenheten i Luleå
Utredning och behandling av beroende och missbruk inom psykiatri och socialtjänst, var görs insatserna? Rätts psykiatri Allmän psykiatri Dubbeldiagnos.
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Vuxna NLL, Sekretariatet/K Sandberg Valdeltagande till kommunfullmäktige åren 2006 och Norrbottens kommuner. Procent.
Verktyg för ökad patientsäkerhet
Nu till mentometerfrågor
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Caroline Fruberg, Utvecklingsledare i Landstinget i Jönköpings län
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom skolhälsovården
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Område Psykiatriska specialiteters upptagningsområde
Sprutbytesprogrammet i Malmö:
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
10 års erfarenhet i Sverige Långtidsbehandling för Svårt psykiskt störda missbrukare i Jönköpings kommun Ulf Eek Vårdenhetschef/samordnare.
Regeringens proposition 2005/06:50 Strategi för ett samordnat arbete mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade sjukdomar Smittskydd Halland
Missbruksuppdraget.
Calicivirus små runda virus vinterkräksjuka
HIV/AIDS.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Landstinget Dalarnas beroendevård
Samordnad Individuell Plan
Yrkeskunnande Enkät till kontaktpersoner i DOK. Kunskapsstyrning … att i allt högre grad, oavsett vilka former som kommer till användning, utveckla, sprida.
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland 2015 Bakgrund Kommunerna ska enligt 5 kap. 8§ socialtjänstlagen göra sig väl förtrogen med.
Svenska Akupunkturförbundet Traditionell Kinesisk Medicin TCM
Tillgänglighet sommaren 2011 Vårdgarantin Lagstadgade tidsgränserna 0,7,90,90 dagar Kömiljarden kronor fördelas minst 70 procent av patienterna.
Konferens och evenemang KTH / Universitetsförvaltningen / Avdelningen för kommunikation och internationella relationer.
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Projekt Röda Tråden Målgruppen: ”Vissa personer med psykiska funktionshinder som också har ett svårt missbruk och/eller kriminalitet t ex med LRV- dom.
Detta ska vi prata om… En tillbakablick – vad har hänt? Finansiering Beställning TV Barn- och ungdomstandvård Uppsökande tandvård Tredje steget.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Smittspårarutbildning
Region Skånes 1177-tjänster ger ökad tillgång till kvalitetssäkrad information, underlättar kontakten med vård och omsorg och ger bättre möjlighet till.
En säker e-tjänst till vården
Beardslees familjeintervention
Remisskonferens om Missbruksutredningen
2 oktober 2015Lene Lindberg1 Vad är orsaken till den skiftande klamydia- utvecklingen de senaste åren i Sverige? Vad kan bidra till framgångsrik klamydia-
Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar Personer med Injektionsmissbruk Lättillgänglig testning för personer med injektionsmissbruk.
Ungdomar med hiv - hivskola Christina Ralsgård Nyköping
Vaccination mot influensa
Ingemar Götestrand Goda exempel på hälsoinriktad struktur Vårdprogram Flödesmodeller Livsstilsteam Livsstilsmottagning Hälsorum Egenvårdsrum.
Lokala hälsoinsatser Region Skåne Gilbert Tribo (FP) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Sprututbyte ur infektionssynpunkt Stephan Stenmark Infektionsläkare Smittskyddsläkare.
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
1 Forskningsläget rörande sprututbyte Nils Stenström
1. 2 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner.
Förberedelse av pilot ”Fråga alla” Alla elever får vid elevhälsodamtalet frågor om psykosociala risker i i hemmiljön – pilot hösten 2016 i Enköping och.
Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband.
Sammanfattning av nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Vuxenpsykiatriska mottagningen 1 & 2 Köping
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
God Man till ensamkommande barn
Hälso- och sjukvård i Region Östergötland Hur söker jag vård?
Vaccination mot influensa
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet Presentation drogFOKUS Carola Bardage,
LSA-uppdrag Gunilla Stridh Ekman apotekare & teamledare.
Presentationens avskrift:

Sprutbyte för injektionsnarkomaner - en effektiv åtgärd för att begränsa spridningen av blodburna virus Martin Kåberg Psykiater/Beroendeläkare Infektionsläkare Karolinska Universitetssjukhuset

Sprutbyten har funnits i världen sedan 1984 Sprutbyten har funnits i världen sedan 1984. Det första sprutbytet öppnade i Holland Sverige var ett av de första länderna i värden som introducerade sprutbyte

Grundtes: HIV och hepatiter sprids genom att injektionsnarkomaner delar sprutor och nålar Om man delar ut sprutor och nålar kan man reducera riskbeteende i gruppen Incidens och prevalens av blodsmittor minskar Även andra missbruksrelaterade infektioner

Sprutbyte Vetenskapliga bevis för: - Hiv-preventiv effekt - reducerat riskbeteende - hepatit C? Rekommenderas av: - WHO, UNAIDS, Röda Korset, FHI, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen Missbruksutredningen

Lagen om Sprutbyte 2006 Begränsningar 20-års gräns journalföring/ID-krav 100% 1:1 byte Behandlingshem/inneliggande vård boende i respektive landsting Stockholm: Beslut i Landstingsfullmäktigemaj 2010 Beslut i Kommunfullmäktige juni 2011

Mål och uppdrag för sprutbytet i Stockholm De viktigaste målen med sprutbytesprogrammet är att minska smittspridningen och att underlätta kontakterna med missbrukarna för att motivera till vård och behandling av själva narkotikamissbruket. Uppdraget för sprutbytesmottagningen kan sammanfattas så här: hantering av byten och återlämning av sprutor och kanyler testning, vaccination och rådgivning kommunikation om säkert injektionsbeteende och smittrisker skapa en kontaktskapande arena motivationsarbete och länkning till beroendevården

Målgrupp Målgruppen är personer som är 20 år och äldre som injicerar narkotika. Injektionsmissbruk ska styrkas med anamnestiska uppgifter och/eller stickmärken. Alla deltagare ska uppge sin identitet i form av korrekt namn och personnummer. Vid nybesök eller om besökaren inte är välkänd ska identiteten styrkas (med legitimation) Uppskattat antal besökare/besök: 3000/30 000 per år

Information, rådgivning, testning och vaccination Information och rådgivning om smittrisker och smittvägar för HIV och hepatit. Information om säker injektionsteknik, preventivmedel och kondomanvändning. HIV- tester minst en gång per halvår. Det är ett krav att deltagarna i sprutbytesprogrammet blir HIV-testade vid första besöket på mottagningen Alla deltagare ska erbjudas hepatit A, B och C tester vid första besöket, samt vaccination mot hepatit A och B. Mottagningen kommer att dela ut kanyler, sprutor, foliekoppar, filter/tussar, (rent vatten) och kondomer.

Motivationsarbete och länkning till avgiftning, vård och behandling Sprutbytet ger möjligheter att nå många tunga missbrukare. En del av dessa saknar förmodligen andra fungerande vårdkontakter. Besöket bör så långt möjligt utnyttjas för samtal om missbrukssituationen, motiverande samtal för att stödja att man upphör med sitt missbruk samt information om behandlingsmöjligheter Vid behov av akuta insatser inom beroendevården ska det finnas ett snabbspår. Vid behov remitteras patienten till den psykiatriska specialistvården. Socialtjänstens insatser vid akuta behov ska ske utan dröjsmål.

Nära samarbete med Socialtjänstens uppsökarenheten på sprutbytesmottagningen som en del av länkningen till socialtjänsten. Uppsökarfunktionen planeras att ha en fast tid vid mottagningen samt vid behov informera deltagarna i programmet om vilka tjänster som socialtjänsten kan erbjuda. Kurator/Case manager

SOCIALTJÄNST KURATOR SJUKSKÖTERSKOR SMITTSKYDD SJUKVÅRD Uppsökarenhet SPRUTBYTE SOCIALTJÄNST KURATOR Uppsökarenhet Länka till socialtjänst Ekonomi/boende Länka till missbruksvård SJUKSKÖTERSKOR Vaccination Provtagning Riskreduktion Motiverande arbete SMITTSKYDD SJUKVÅRD Infektionsläkare Beroendeläkare Barnmorska Tandvård