Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen
Advertisements

Myndighets-presentation
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Om stöd till anhöriga.
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
VÅRD & OMSORG.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Systematiskt kvalitetsarbete
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Samordnad individuell plan
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Föreståndares kompetens
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så vådligt att.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Handläggning enligt SoL
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Uppsökande och förebyggande arbete
Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl.
Socialtjänstlagen, SoL
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
Föreskrifter/ allm råd Systematiskt kvalitetsarbete SN ska ha rutiner för att upptäcka och åtgärda missförhållanden i fam hemmet eller HVB inleda.
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
Normering, tillsyn, kunskap
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Äldreomsorgen informerar!
Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
Samordnad Individuell Plan
Socialpsykiatriska avdelningen
Nya föreskrifter och allmänna råd
UPPDRAG för vård och omsorg
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Socialstyrelsens arbete på äldreområdet Lars-Erik Holm SPF-konferens, Stockholm, 25 april 2012.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Resultat: Antalet personcentrerade genomförandeplaner i verksamheten har ökat från 62% till 100%.. Våra kollegor har, med hjälp av ”verktygen”, fått ökad.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Annika Davidsson Avdelningen för Redovisning och Intern revision 1 Intern styrning och kontroll i den svenska statsförvaltningen Annika Davidsson.
Välkomna !.
Kvalitet i särskilt boende
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Kvalitetsarbete.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Material för socialtjänsten
Nätverksträff för deltagare i NKR
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Presentationens avskrift:

Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson

Bakgrund Socialstyrelsen publicerade år 2010 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom – rekommendationer som bygger på forskning och evidensbaserad kunskap. Socialstyrelsen har i tillsynen sett stora brister i bemanningen bl.a. på natten.

Problem Insatserna utgår inte från den enskildes behov så som anges i socialtjänstlagen. Personer får anpassa sig efter vilken bemanningen som finns – bemanningen anpassas inte efter vilka behov som finns.

Regeringsuppdrag Att vägleda kommunerna om organiseringen av verksamheter för personer med demenssjukdom

Nämndens ansvar ? AVTAL - Beställning NÄMNDEN SÄBO

personer med demenssjukdom Nämndens ansvar för personer med demenssjukdom AVTAL NÄMNDEN 11 kap. 1 § SoL 4 kap. 1 § SoL SÄBO HSL SoL BESLUT SoL

SOSFS 2012:12 Socialstyrelsen har tagit fram föreskrifter och allmänna råd för att komma tillrätta med att personer med demenssjukdom inte får sina behov tillgodosedda i särskilda boenden på grund av bristande bemanning. Synliggöra individens behov.

Lagstiftning Lag - bindande Riksdagen Förordning - bindande Regeringen Föreskrifter – bindande Myndigheter -------------------------------------------------------------- Allmänna råd - rekommendationer om hur en författning ska tillämpas

SOSFS 2012.12 reglerar Socialnämndens ansvar för personer med demenssjukdom Ansvaret för den som driver ett särskilt boende där det bor personer med demenssjukdom

Nämndens ansvar Utreda och bedöma den enskildes behov av insatser Fatta beslut där det framgår vilka hemtjänst -insatser som beviljats – vad Följa upp beslut på individnivå Vidta åtgärder Säkerställa att boendet är bemannat dygnet runt så enskilda kan få hjälp till skydd för liv, personlig säkerhet och hälsa

Den som bedriver särskilda boendets ansvar Upprätta genomförandeplan - när och hur Bemanna efter beslut och genomförandeplan Bemanna verksamheten dygnet runt så enskilda kan få hjälp till skydd för liv, personlig säkerhet och hälsa

Individens behov ska styra bemanningen Den enskilde ska få sina behov tillgodosedda. Vi reglerar inte minimibemanning. Andra faktorer påverkar t.ex. lokalernas utformning, vilken kompetens personalen har, möjlighet att se och höra.

SOSFS 2012:12 Socialnämnden ska säkerställa Att boendet är bemannat dygnet runt så att personal snabbt kan uppmärksamma om en person är i behov av hjälp och utan dröjsmål kan ge hjälp som är till skydd för liv, personlig säkerhet och hälsa. Motsvarande bestämmelse för den som bedriver boendet.

Insatser av god kvalitet AR Socialnämnden bör erbjuda bostad och hemtjänstinsatser i boende som är bemannat så att Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom kan följas.

Insatser av god kvalitet AR Socialnämnden bör erbjuda ett särskilt boende där Omsorgspersonalen har kompetens och kunskaper om värdegrund och demenssjukdom. Tillgång till någon som kan stödja och vägleda med befogenhet att omfördela arbetsuppgifter, dygnet runt. Omsorgspersonalen får handledning.

Insatser av god kvalitet AR Motsvarande AR för den som bedriver särskilda boendet.

Utredning av behovsområden med ICF - AR Utred vissa områden Utgångspunkt - Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF) Ett gemensamt språk och ett kodsystem för beskrivningar av funktionstillstånd (WHO 2003) Behovsstyrda bedömningar

ICF

Dokumentation av beslut Av beslutet ska det framgå vilka hemtjänstinsatser som beviljats. Det står klart vad beslutet eller besluten kommer att innebära för honom eller henne i praktiken. Tydliga beslut – vad

Hemtjänstinsatser i särskilda boenden Serviceuppgifter t.ex. hjälp med skötsel av hemmet, matlagning och distribution av färdiglagad mat.

Hemtjänstinsatser i särskilda boenden Personlig omvårdnad t.ex. hjälp med att äta och dricka, förflytta sig, sköta personlig hygien och klä sig, att bryta isolering, få tillsyn för att känna sig trygg och säker.

Genomförandeplan Socialnämnden ska säkerställa att boendet upprättar en genomförandeplan.

Uppföljning av beslut Socialnämnden ska regelbundet följa upp beslut. Personligt sammanträffande på boendet, inhämta närståendes uppfattning, klagomål m.m. Följa upp hur hemtjänstinsatserna har genomförts i förhållande till genomförandeplanen. Vidta det åtgärder som behövs till skydd för liv, personlig säkerhet och hälsa.

Ansvar vid genomförande av insatser i särskilt boende Bemanna boendet så att personen får de hemtjänstinsatser som beviljats och att insatserna kan genomföras enligt genomförandeplan.

Genomförandeplan Genomförandeplan ska upprättas med utgångspunkt i beslutet om hemtjänstinsatser. På vilket sätt hemtjänstinsatserna ska genomföras praktiskt utifrån hur och när personen behöver få sina behov tillgodosedda. Regelbundet följa upp genomförandeplanen.

Analysera behovet av personal - AR Utgångspunkt det samlade behovet av hemtjänstinsatser . Hur boendet ska bemannas för att säkerställa att behoven tillgodoses enligt genomförandeplan. Ta hänsyn till andra arbetsuppgifter t.ex. dokumentation, köksarbete, förrådsarbete, städning och personalmöten.

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ta fram processer och rutiner som behövs för att följa lagstiftning

Nytt regeringsuppdrag Ge vägledning om organiseringen av särskilda boenden för äldre. Socialstyrelsen planerar att ta fram föreskrifter och allmänna råd som gäller alla äldre på särskilda boenden. Ska även omfatta hälso- och sjukvård. Träder ikraft 2014.