20 år med förändringar i skolan: Vad har hänt med likvärdigheten?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Vetenskaplig studie av det alkoholpreventiva
Utredningen om män och jämställdhet
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9
Kopplingen mellan utredning och behandling – vad är det?
Skolan och framtida utmaningar för sammanhållning och rättvisa
Provbetyg – Slutbetyg Likvärdig bedömning? En statistisk analys av sambandet mellan nationella prov och slutbetyg i grundskolan,
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Elever med utländsk bakgrund -
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Forskning om skolan – en liten översikt
”Likvärdig utbildning i svensk grundskola?” (Skolverket/Sverker)
Järfälla, Lidingö, Sigtuna, Solna, Upplands Bro
Får inte flickor klä sig i rosa nu
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
1 Kommentarer ”Lika skola med olika resurser?” Peter Fredriksson IFAU.
Statsrådsberedningen Utbildningsdepartementet Tid för varje elev i en jämlik skola Reformer för att vända utvecklingen i skolan.
SKOLAN, PISA OCH FÖLJDER AV EN MARKNAD ALMEDALEN 2014 GUNNAR BERG K G KARLSSON MAGNUS OSKARSSON MITTUNIVERSITETET.
Fakta om undersökningen
Jan-Eric Gustafsson Göteborgs universitet
Hälsa, lärande och trygghet
Tillsammans kan vi förbättra resultaten i skolan Anna Ekström, Generaldirektör Skolverket.
Elevströmmar i Stockholm - grundskola
Att tidigt upptäcka barn i behov av särskilt stöd
Blir det bättre med vårdval i primärvården? DLF symposium 15 nov 2012 Anders Anell Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Fakta om undersökningen
För kunskap och bildning MATEMATIK I FINLÄNDSK UTBILDNING Henrik Laurén Mötets namn Datum
1 Vad visar PISA -undersökningarna? KEFUDAGEN Den 4 juni 2013 Anita Wester, Skolverket OH-mallen.
/X Regelbunden tillsyn höstterminen 2009 Skolinspektionen bedömer att det kvalitetsarbete som bedrivs har en god struktur och är kopplat till.
Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten.
Kommentarer Anders Björklund SOFI, Stockholms universitet
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
Decentralisering, skolval och fristående skolor: resultat och likvärdighet i svensk skola Diskussion Jan-Eric Gustafsson Institutionen för pedagogik.
Decentralisering, skolval och friskolor: resultat och likvärdighet i svensk skola av Helena Holmlund, Josefin Hägglund, Erika Lindahl, Sara Martinson,
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Finns det en nyckel till Finlands framgång i matematik?
| Svarsparametrar Andel viktminskningar >5% Andel fall Andel trycksår.
Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Tankar om effekter och vidareutveckling.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Eneffektiv användning En effektiv användning av resurser.
Liv & Hälsa ung Ojämlikhet i hälsan Källa: - ”På väg mot Sveriges Friskaste län år med Liv & Hälsa ung. Hur mår niondeklassare i Sörmland?” -
En analys om denna fallande skolprestation i Sverige. 1.
Nämndplan 2015.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
NLS mars. Betygsskillnader som förklaras av skola, skolområde & kommun Bilden är hämtad från IFAUs studie Decentralisering, skolval och fristående.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
Brukarenkät 2010 Till redovisningen:
Toivo Sjörén Mikaela Ekblad
Delårsrapport Augusti 2017 Barn- och utbildningsnämnden
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Hur mår niondeklassare i Sörmland? Trender
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Socioekonomisk resursfördelning i Stockholm 5 april 2016
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Ekonomiska förutsättningar Fristående enheter Grundskola
Personen från Skolverket
Resursfördelning Grundskolenämnden
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

20 år med förändringar i skolan: Vad har hänt med likvärdigheten? Anders Böhlmark och Helena Holmlund

Introduktion Likvärdighet handlar om att alla barn ska ges lika tillgång och lika möjlighet att nå skolans kunskapsmål oavsett ”ovidkommande” faktorer som t.ex. kön, migrationsbakgrund, socioekonomisk bakgrund och geografisk hemvist. Elevens familjebakgrund är mycket starkt relaterad till hennes utbildningsresultat. Den svenska grundskolan har genomgått stora förändringar de senaste 20 åren – hur har det påverkat likvärdigheten? Exempelvis har skolan kommunaliserats och fria skolval har införts. Även budgetnedskärningar under 90-talet påverkade skolan.

Syfte Belysa utvecklingen av likvärdigheten i kunskap i grundskolan 1988-2009. Skolans och familjens betydelse för betyg i åk 9 (matematik och engelska). Notera skillnad mellan ojämlikhet i betygssättning och ojämlikhet i kunskap. Resultat från internationella kunskapstestet PISA. Undersöka effekterna av fria skolval på socioekonomisk sortering och likvärdighet. Vi använder dessa ämnen eftersom de är förankrade i resultat på nationella prov och vi vet att de i mindre utsträckning än andra betyg är inflaterade. Frågan om rättssäker betygsättning är också viktig, men inte vårt fokus här. Tidigare belagt att det råder problem med betygsinflation och tolkningarna av betygskriterierna. Vi vill studera likvördighet i kunskap, och därför kommer vi också i vår analys bortse från betygsskillnader som beror på hur betygssystemet tillämpas år från år.

Skolans betydelse för elevens resultat har ökat Skolans betydelse, mätt som andelen variation i elevprestationer som kan hänföras till vilken skola eleven går i, har fördubblats mellan 1988 och 2007. Även om skolans betydelse har ökat mycket – kanska säga att skillnaderna inom skolor mycket större.

Skolans betydelse för elevens resultat har ökat Ökningen av skolfaktorernas betydelse beror delvis på ökad socioekonomisk segregation Har ökad segregation påverkat likvärdigheten? Har ojämlikheten i skolprestationer mellan barn med olika familjebakgrund förändrats?

Andel total variation i betyg som förklaras av familjefaktorer – samvariation i betyg mellan syskon Här ser vi att familjebakgrundens betydelse legat konstant och om något minskat över tid. Skolverkets analys av PISA-data visar på en uppgång I familjebakgrundens betydelse, vår egen analys kan delvis bekräfta detta, men viss osäkerhet. Dock ej för hela perioden med ökad skolsegregation.

Fallande resultat för både hög- och lågpresterande elever Båda de internationella kunskapstesten PISA och TIMSS visar på fallande resultat för svenska elever, både bland hög- och lågpresterande. Tyder på att skolan har ett effektivitetsproblem snarare än ett jämlikhetsproblem. Om familjebakgrundens betydelse hade ökat mycket skulle vi förmodligen se en annan utveckling, med ökade skillnader mellan hög- och lågpresterande grupper.

Ökad socioekonomisk skolsegregation – men ej ökad ojämlikhet i utbildningsprestation Varför? Möjliga förklaringar är Kamratgruppseffekterna är små Positiva effekter av sortering Kompensatorisk resursfördelning fungerar väl Eller mekanismer som motverkar segregationens negativa effekter Ökat deltagande i förskola Ökad jämlikhet i föräldragenerationen Påpeka att detta är möjliga hypotetiska förklaringar, vi vet ej. Forskning visar att förskolan/tidiga satsningar kan ha en betydande utjämnande effekter, genom att det hjälper barn från hem med lägre utbildning. Ökad jämlikhet i föräldragenerationen kan innebära att föräldrarna är mer lika i sin attityd till utbildning, i hjälp med läxor osv, vilket kan ha en utjämnande effekt på barnen. Kan vara en effekt av att föräldrarna själva gått i en mer jämlik skola, jämfört med tidigare föräldragenerationer.

Effekter av det fria skolvalet på socioekonomisk sortering och likvärdighet Idag går ca 10 procent av grundskoleeleverna i en friskola. Men stora skillnader mellan kommuner. Vi jämför kommuner där andelen elever i friskola har ökat mycket med kommuner där andelen elever i friskola ökat lite eller inte alls. Har ökad valfrihet haft effekter på segregation och jämlikhet i skolprestation?

Effekter av det fria skolvalet på socioekonomisk sortering och likvärdighet Det fria skolvalet kan förklara ca hälften av ökningen i den socioekonomiska sorteringen till skolor. Det fria skolvalet har däremot inte lett till större ojämlikhet i elevers resultat i kommunen totalt sett. Vi vet dock inte hur boendesegregationen hade utvecklats om fria skolval hade införts, och detta kan vi inte fullt ut ta hänsyn till i analysen. Dvs skolvalet har endast lett till en omsortering av elever mellan skolor, men inte påverkat deras prestationer och ökat skillnaderna mellan hög och lågpresterande elver totalt sett.

Bör vi oroa oss för ökad sortering? Forskning visar att segregation kan ha både positiva och negativa effekter för elevers prestationer. Segregation kan ha negativa effekter för sammanhållningen i samhället.

Slutsatser För att förhindra sortering som inte beror på preferenser bör antagningssystemet till populära friskolor på grundskolenivå ses över: Kötid som idag tillämpas vid intagning till populära friskolor kan verka sorterande i och med att väletablerade och välinformerade föräldrar tidigt ställer sina barn i kö. Vi föreslår ett lotteriförfarande för att fördela åtråvärda skolplatser, på så sätt minskar betydelsen av elevens bakgrund. Alla familjer måste få objektiv och lättillgänglig information om skolornas kvalitet för goda förutsättningar till ett aktivt val, och för en sund konkurrens mellan skolor.

Slutsatser Uppföljning av hur betydelsen av föräldrabakgrund för elevers prestationer utvecklas, med olika tillgängliga data. De kraftfullaste åtgärderna för att minska familjebakgrundens betydelse ligger sannolikt inte i minskad segregering, utan i andra åtgärder som t.ex. förskolan och skolans inre arbete. Detta med tanke på utvecklingen i PISA och på att olika studier pekar i något olika riktning.