En fantastisk möjlighet. Bakgrunden till denna förening grundar sig i ett projekt som Närljus med stöd av Tillväxtverket genomförde 2009 - 2010. Syftet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkommen till Industritekniska programmet. •3-årig yrkesutbildning •Två inriktningar –Svetsteknik – MIG/MAG, MMA, TIG –Produkt och maskinteknik – svarvning,
Advertisements

AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Inledande information för framtida allmänt vatten och avlopp
Rapport Allmänheten om vegetarisk mat Djurens Rätt
HU2 - Högre utbildning för Hållbar utveckling HU2 Nätverket HU2 - Högre utbildning för Hållbar utveckling - startades den 16 juni 2006 och vänder sig till.
1 Intervjuer med 39 Kvinnliga företagare i Vara Kommun Genomförda under juni – augusti 2006, av Ingrid Ullberg, Mångfald i Vinköl inom projektet Utveckling.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Mycharityprojects Barnhem, Fadderprojekt och hjälparbete
Dagens och framtidens seniorer och deras framtidsförväntningar
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Elektronisk handel,e-order och e-fakturor Kerstin Wiss Holmdahl.

Nationella Nätverket NATIONELLA NÄTVERKET NAVIGATORCENTRUM • april 2010 Nationella Nätverket Med bidrag från Ungdomsstyrelsen 2008,
Levnadsvillkor och resursfördelning
1 ROSENLUNDS HERRGÅRDS VÄNNER Informationsmöte 5 oktober 2009.
Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation
Välkommen! Stormöte 4 februari 2014 Ortsutveckling FLENS STAD.
Gabriella Johansson, Sambib, Lunds universitet
Tillväxtprojektet.
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
Välkommen till Vision! September 2010 September 2011 Beslut Namnsajt 26/10 11:16:29 Fokusgrupper och tester Design Produktion Juridik.
Energiintelligent Dalarna Nätverksträff Dalakommunernas Energi- och klimatgrupp 5 november 2013.
BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1.
Svenskt Friluftsliv har till uppgift att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet Stärka friluftsorganisationernas långsiktiga.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Vår historia Från förhandlingsorganisation till intresse- och företagarorganisation.
Räddningstjänstens Lärlingsutbildning Räddningstjänsten Syd & Räddningstjänsten Landskrona Bengt Arne Larsson, Jonas Bengtsson & Martin Persson, 2012.
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Nätverk i Sveriges HR Förening. Vad är ett nätverk? ” Ett nätverk är en grupp som har en gemensam bas och ett gemensamt mål eller en gemensam idé, med.
Tillväxtföretag i Västernorrland Monica Westberg Projektledare, Länsstyrelsen Västernorrland Monica Westberg StrategiResurs.
Västsvenska paketet.
Demokrati och hur Sverige styrs
Regionkoordinator och hemsideansvarig Skogen i Skolan nationellt
Hushållningssällskapet Norrbotten I snart 200 år har vi arbetat för att utveckla Norrbottens landsbygd och dess småföretag. Inom vårt rådgivningsbolag.
”Vägen mot e-samhället”
Det började med ett kvinnligt kulturellt nätverk. Här fanns massor av erfarenhet och kompetens att ta tillvara.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Sök stöd från Arvsfonden!. Kort om Arvsfonden Fristående förmögenhetsmassa Inrättades år 1928 Arv efter personer som saknar nära släktingar och inte skrivit.
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Ortsutveckling Flen Centrum- och Näringslivsutveckling 29 augusti 2013 BCPW.
Elisabeth Ingesson, Kalmar Läns Landstingsavdelning 097
Agenda myndighetsmötet 21 mars
Företagsekonomi 1 Starta företag.
Samarbete med seniororganisationer Mål: Att få Esther delaktig i sin vård. Att sprida information om nätverket till seniororganisationerna.
Ortsutveckling Skebokvarn
Tankens Trädgård - från idé till PrAkademi! Ordförande Ingrid Thuresson –29 VÄLKOMMEN!
Tankens Trädgård - från idé till PrAkademi! Ordförande Ingrid Thuresson –05 VÄLKOMMEN!
Vision 2020/Danssporten vill ”På väg mot framtiden”
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Granit i Bohuslän -Fem kommuner i samverkan
Utvecklingskraft för svensk livsmedelsindustri. Ett av KK-stiftelsens expertkompetensprogram Styrelsen hämtad från näringslivet Mötesplats för kunskapsutveckling.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
§ 1Mötet öppnas. § 2Fastställande av röstlängd för mötet.
LEADER VÄXTLUST VÄRMLAND KARLSTAD 7 FEBRUARI 2013
SMAK  Projekt SMAK ( )  Kompetensutveckling för aktörer som möter personer NPF i sin yrkesutövning  Regionförbundet och Europeiska socialfonden.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Vad är Leader Göta älv ? Ett samarbete mellan Ale, Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg för att utveckla landsbygden Skapa ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen.
VÄLKOMNA! ÅRSSTÄMMA Verksamhetsberättelse tom Hälsans nya verktyg (HNV) är en ideell förening med målet att skapa tillväxt.
DALNET Ek. För. Möte i Grinstad 21 November 2013 Informationsmöte för medlemmar och intresserade i området.
Klubbfunktionärer. Ledarskap Ansvar Krav Befogenheter Deltagande i möten –Zon, distrikt, multipeldistriktet Representation.
. Presentation vid medlemsmöte februari IKS styrelse Birgitta Sundberger Ordförande Isa Österberg Kassör Thomas Ahlin Sekreterare Agne.
Uppsala Senioruniversitet
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Vision Svenskt Monteringsforum vidareutvecklar Sveriges konkurrenskraft med hjälp av: industriella nätverk forsknings och utvecklingsinsatser samverkan.
”Valberednings- seminarium”
Presentation av förslag
Näringslivets landtransporter 2016, inrikes
SGF Väst Berg Uppstartsmöte 2018
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
Uppsala Senioruniversitet
Presentationens avskrift:

En fantastisk möjlighet

Bakgrunden till denna förening grundar sig i ett projekt som Närljus med stöd av Tillväxtverket genomförde Syftet var att skapa tillväxt och sysselsättning av den skogsråvara som finns i området, skapa affärskontakter via nätverk och marknadskontakter samt utveckla ett kunskaps och kompetenscenter.

Flera företag har varit med under resans gång och nu har en grupp från skogsbolag, energiföretag och entreprenörer jobbat med målsättningen att få igång ett nätverk som kan samordna medlemmars intressen.

Den 22 november 2011 träffades representanter för fyra företag, gymnasieskolan, Mittia och NärLjus för att söka möjligheter för att bilda en förening. En grupp på fem personer utsågs att jobba vidare och se hur ett nätverk kan bildas och hur stort intresset hos berörda företag var. Gruppen utökades och vi var ibland tolv personer på våra möten under tiden november till maj då gruppen träffades åtta gånger. Låt oss berätta om resultatet.

Den 22 mars bjöd vi in till ett öppet möte i Förvaltningshusets Ljusdalssalen dit det kom ett 25-tal företagare och lyssnade på våra idéer. Vid mötet fick deltagarna fylla i enkät och det visade sig att över 80 % sa sig vara intresserade att gå med i föreningen. Vid mötet utsågs en grupp på fem personer att bilda föreningen.

Föreningen bildades 16 april 2012 vid ett möte med ett tiotal företagare i Hembygdsgården i Ljusdal Den 31 maj hölls den första föreningsstämman på samma plats.

Vad är syftet med nätverket?

Många enskilda och företag har idéer och tillsammans med andra kan fantastiska möjligheter utvecklas i grupper med människor med liknande intressen.

Ett starkt nätverk har bra förmåga att påverka myndigheter såsom kommuner, länsstyrelser och statliga verk.

Seminarier, utbildningar och studiebesök med inriktningar på gruppens intressen och verksamhetsområden.

Nätverket kan ge medlemmarna en rejäl verktygslåda att finna lösningar i.

Skogens möjligheter kan samordnas i olika former som kan ge stora vinster. Miljövinster, Transportvinster, Kunskapsutbyten.

Vem kan dra nytta av nätverket? Alla med intresse och/eller verksamhet inom energibaserade verksamheter, från småbrukaren med igenväxta täktkanter till stora skogsbolag med 1000-tals ha. Alla med idéer och /eller verksamheter som har anknytning till logistikfrågor på järn- eller gummihjul.

Efterfrågan på biobränslen ökar och om bara möjligheten till en bra logistiklösning kommer till stånd kan många arbetstillfällen skapas i regionen.

En stor och avgörande fråga för logistiklösningar för många verksamhetsområden i regionen är hur en lösning av järnvägsterminalen kommer att se ut.

Med en ny rejäl terminal för omlastning från lastbil till järnväg är utvecklingspotentialen för regionen enorm. Grus och bergprodukter Förädlade trävaror Jordprodukter och torv Produkter från mekanföretag

Med välordnad terminal kommer nya infallsvinklar. Gods till och från när och fjärran ges möjligheter. Bra terminal = längre tågset, mindre kö på stambanan.

Styrelsens ordinarie ledamöter är: För tiden fram till nästa ordinarie föreningsstämma. •Mats Karlsson, Exte •Jonas Olinder, Mellanskog •Bengt Persson, Norkonsult •Carl-Eric Lindquist, Neova För tiden fram till ordinarie föreningsstämma •Sverker Johansson, Biobränslekompaniet •Mats Persson, Maskinringen •Stefan Karlsson, Wallbergs Styrelsesuppleanter för tiden fram till nästa ordinarie föreningsstämma är. •Bosse Uddh •Milton Spring •Henrik Nilsson-Öst •Henrik Bruveris Revisorer för tiden fram till nästa ordinarie föreningsstämma •Bertil Asplund sammankallande •Linda Röjd •Lars Johansson som suppleant

Visioner Vår vision är att inom tre år kan regionen leverera upp till tio tåg per vecka vilket med alla kringeffekter kommer att medföra närmare hundra arbetstillfällen. företag I visionen räknar vi med att ett antal mindre företag kan expandera och kanske att nya företag kan födas i såväl skogen, på terminaler som inom transportsektorn. Alla skogsägare kommer att få ett högre markvärde och bättre avkastning när bioenergitransporter på järnväg startar i större skala från regionen. En annan möjlighet som vi har sett och även hört från industrier i regionen är att med en terminallösning kan conteinerlösningar komma till stånd med möjligheter till bättre logistiklösningar både inom landet och för export. Vilket visat sig i att företag utan direkt anknytning till bioenergibranschen sökt medlemskap i vår förening.

Målsättning Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att bedriva samordnad verksamhet inom framtagning, försäljning och transporter av biobränsle samt främja utveckling och utbildning. Föreningen ska även kunna företräda medlemmarna i kontakter med myndigheter. Medlem deltar i verksamheten genom att tillföra kunskap och kompetens för att vidareutveckla verksamheten i föreningens medlemsföretag. Föreningen kommer att arbeta med fem olika arbetsområden med en representant från styrelsen som sammankallande och tillsammans med ca fem medlemmar från föreningen och/eller spetskompetens från utomstående.

Arbetsgrupper Grupp 1 Avverkning klipp och skotning grot. Samordnare, Sverker Johansson Grupp 2 Krossning flisning sortering transport. Samordnare, Mats Persson Grupp 3 Framtidens järnvägsterminal och logistik. Samordnare, Jonas Olinder Grupp 4 Marknadsföring, mässor mm. Samordnare, Milton Spring Grupp 5 Seminarier, kontakt med skolor studiebesök mm. Samordnare Bengt Persson

Verksamhetsområdet kan växa från lokalt till globalt. Möjligheterna är oändliga.

Vill du vara med att skapa regionens kanske största logistikförändring sedan järnvägen kom till regionen? Vill du vara med att skapa arbetstillfällen i regionen? Vill du vara med att skapa bättre lönsamhet för skogsägare företag? Bli medlem med oss! Just nu hittar du oss på NärLjus hemsida. Inom kort finns vi på en egen. bilof.se