DykSMART Dykeri, Statens MAritima Resurser i Samverkan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Advertisements

Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Östersjöstrategin i Sverige Björne Hegefeldt Internationella Avdelningen.
Programområde Personer med funktionsnedsättning
botnia-atlantica.eu Europeiska unionen
Det fastighetsjuridiska och tekniska stödet i planprocessen
Södertörns projekt ”Introduktion Södertörn” implementerades 2010 genom samfinansiering av en gemensam introduktionsstrateg (8 kommuner och arbetsförmedling)
Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
- vidareutveckla metoder för jämställdhetsintegrering, - skapa forum för erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering, - informera.
Beskrivning av området samhällsskydd och beredskap
Internationellt föredöme inom hållbart boende och bostadsbyggande Positive Footprint Housing.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB
Environmental and Safety Management Cooperation in Oil Spill Response
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Att skapa vägar in – arbete, utbildning och unga i utanförskap Leif Klingensjö Sveriges Kommuner.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Regional krissamverkan i Jönköpings län. Regional krissamverkan i Jönköpings län Fördjupa samverkan mellan myndigheter och samverkande organisationer.
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare KS
Anläggningsbranschen
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Storstockholms brandförsvar
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
W w w. b a l t i c m a s t e r. o r g. AIS kl
ÅRJÄNGS KOMMUN Sunne kommun Creare Vivere Finansierat av Europeiska socialfonden.
Hur har lagstiftningens förändring av kompetenskraven på räddningschef och ställföreträdare fallit ut? LSO 3 kap 14§: Den personal som för kommunens räkning.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Vi har bildat ett internationellt nätverk med andra Östersjökommuner för Östersjöns gemensamma miljö.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Årsrapport 2013 RMPG Rehabilitering och smärta. Aktiva grupper 2014 Ryggmärgsskador FoU Smärta.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Vad är SAMÖ 2016? SAMÖ 2016 är en övning för att pröva och beskriva den gemensamma nationella förmågan att hantera en kris i samhället. Övningen ska pröva.
Målgrupp Flyktingar och anhöriga utgör huvudmålgrupp.
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
” Lokala Engagemang - Globala resultat ” A I R I C O L E ” Lokala Engagemang - Globala resultat ”
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar - att uppnå gemensam inriktning och samordning Namn Efternamn Datum Version 1.0,
Rickard Broddvall, eHälsomyndigheten Tove Gemzell, Inspektionen för vård och omsorg Verksamhets- och utförardomän – ett samordningsarbete.
Öva enkelt! Övningsstöd för aktörer inom samhällsskydd och beredskap.
Kriskommunikationssamverkan i Västra Götalands län – inriktning och rutiner.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Mobilisering av en innovationsmiljö SKB:s laboratorier och tillväxt i regionen.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Utmaningar med flyktingarbetet - tio ideella organisationers erfarenheter.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Forum Securitatis Peter Stenumgaard.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Material och metodstöd När projekt LOS avslutas kommer MSB:s linjeverksamhet att fortsätta.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Gränslös samverkan.
Projekt Gränslös Räddningstjänst i GR
Nuvab Näringslivsprogram
Reglab Medlemsmöte 12 sept.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
Forskningsrådet Formas
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

DykSMART Dykeri, Statens MAritima Resurser i Samverkan

Bakgrund Costa Concordia ”lessons learned”. Diskussion initierades därefter mellan Kustbevakningens och Försvarsmaktens dykare, liknande problematik finns på hemmaplan. Kontakt med samverkanspartners, mycket positiv respons och intresse! Ansökan MSB; målsättning - databas, övningar, insatsrutiner, gemensamma dykjournaler/rapport. Under våren 2012 föreläste Giampaulo Consoli (Italien Divers and Raiders Command) om italienska dykares räddningsarbete under Costa Concordia tillbudet. På frågan om vad som kunnat gjorts för att vara bättre förberedd svarade han bl a kartläggning av kompetenser/utrustning, mobiliseringsrutiner för dessa, uthållighetsaspekten vid ett större tillbud. Engagemanget var omedelbar från KBV och FM:s dykare, likaså har vi sällan erfarit ett sådant positivt intresse, mottagande och stöd från er, de samverkanspartners vi kontaktade. Projektet söktes och beviljades under våren 2013, och huvudmålsättningarna är snarlika Lessons Learned; en kartläggning av kompetenser och utrustning som läggs in i en databas tillgänglig för alla samverkanspartners i enlighet med deras villkor, ett förslag på gemensamma dykjournaler, och en gemensam SOP.

Visionen Inom 3 år skall vi ha bred och förankrad nationell förmåga och samverkan för att handha situationer liknande Costa Concordia krisen. Hur ska detta ske? Genom beredskap, förmåga och samverkan! Beredskap; att sättas in var det än krävs. Beredskap; att vara redo genom tydlig lednings samt mobiliseringsplan Förmåga - att hantera de situationer som beredskapen kräver. Samverkan - genom tydlig utveckling, övning och samutnyttjande.

DykSMART:s fyra delar; Utveckling av en databas där kompetenser inom dykeri, resurser och mobilisering ska finnas tillgänglig för t ex JRCC/SOS. Utveckling av gemensamma insatsrutiner och mobiliseringsrutiner vid tillbud. Gemensamma utbildnings och övningsinsatser En framtida internationell dimension, med fokus på länderna runt Östersjön.

Databasen Inventering av befintliga dykresurser samt kartläggning av var de befinner sig i landet. Inventering av material samt kartläggning av var de finns i landet. Kartläggning av nationella glapp och brister i kompetens samt resurser. Utveckling av en gemensam nationell resursdatabas samt insortering av resurserna. Utveckling av gemensamma digitala dykjournaler. Utveckling av gemensamma insatsrutiner vid tillbud.

Gemensamma insatsrutiner Utveckling av metoder samt regelverk för dykning i svåra miljöer. Utveckling av insatsledning vid uppdrag. Utveckling av mobiliseringsstrategier samt ledningsprinciper vid insatser i krissituationer.

Utbildnings och övningsinsatser; Genomföra årliga utbildningar och övningar i samverkan Utveckla en övningsplats riktad mot nationella resurser inom dykeri, internationella samverkanspartners, samt näringsliv.

Internationell dimension; Att söka kontakt för utveckling med likartade pågående projekt på europeisk nivå Att uppsöka dykare i motsvarande myndigheter och organisationer i länderna omkring Östersjön, för en utveckling av ett internationellt projekt i ett gemensamt hav.  

Samverkanspartners MSB Sjöfartsverket Räddningstjänsten SÖ Blekinge Storstockholms Brandförsvar Sjöpolisen Blekinge Tekniska Högskola Räddningstjänsten Storgöteborg Baltic Maritime Science Park US Coast Guard I ansökan 9 partners + Kustbevakningen. MSB finansiär. Sjöfartsverket, självskriven partner, inom respons på havet. BMSP ständig stöttepelare och bollplank i alla projektsammanhang. BTH har bistått med entusiastiska studenter som lagt ner oerhört mycket jobb på databasdelen av projektet. Idag tre Räddningstjänster representerade, samt polisen. I ett pussel bestående av omedelbar insats kontra uthållighet har ni en oerhörd viktig roll som första insats, och vi hoppas kunna koppla på fler räddningstjänster framöver. USCG följer projektets utveckling och deltar i mån av möjlighet. Bollplank och studiebesöksmöjlighet.

Kontaktuppgifter Jonas Westerberg (Projektledare) Telefon; 073 654 63 07 Mail; jonas@dykmagasinet.se Johan Genestig (Kustbevakningen) Telefon; 073 448 34 33 Mail; johan.genestig@kustbevakningen.se Jerry Lindén (Försvarsmakten) Telefon; 070 618 90 06 Mail; jerry.linden@mil.se

”Ser vi förbi alla hinder så lyfter vi” Tack! ”Ser vi förbi alla hinder så lyfter vi”