Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen
Advertisements

Lagstiftning – en översikt
Brukarfokus i biståndshandläggning
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vem ansvarar för vad i kommunal vård och omsorg?
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Socialstyrelsens tillsyn
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Information kring Tema Hjälpmedel på 1177.se
Agenda Utbildning för verksamhetschef
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
PRIMÄRVÅRDEN.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
…en del av vård och behandling
Medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Vad menar vi med begreppet behov?
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Missbruks- och beroendevården – reglering och organisation
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Sjukgymnastik för äldre personer
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Behov av habilitering och rehabilitering
Juridiska aspekter Eva Nordin-Olson 2007.
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Tillsammans för världens säkraste vård
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Normering, tillsyn, kunskap
Förtroendemannautbildningen
Ändra till startrubrik
Äldreomsorgen informerar!
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
UPPDRAG för vård och omsorg
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Delegering Vem får delegera?
Att vara eller inte vara medicinskt ansvarig sjuksköterska, det är frågan…
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Detta är God Vård
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Delegeringsutbildning
Kvalitetsarbete.
Monica Zetterman Landsmöte myelom 27 augusti 2016
Framtidens elevhälsa Stockholm september
…en del av vård och behandling
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård
Nätverket för barn-och elevhälsan
Presentationens avskrift:

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Ramlag Skyldighet att erbjuda – kan inte överklagas Övergripande mål: God hälsa och vård på lika villkor Krav: God kvalitet Trygghet i vården God hygienisk standard Respekt för integritet och självbestämmande Patientens samtycke

Socialtjänstlagen (SOL) Ramlag Rättighetslag – kan överklagas Övergripande mål: Ekonomisk/social trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor Krav: Skälig levnadsnivå Yttersta ansvaret Respekt för integritet och självbestämmande Förbud att göra insatser för personer som inte samtycker

Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) Kan överklagas Övergripande mål: Den enskildes rätt till att få leva som andra trots funktionshinder Krav: Ingen inskränkning i den enskildes rättigheter enligt någon annan lag Goda levnadsvillkor Respekt för integritet och självbestämmande Full delaktighet i samhällslivet

Kommunens hälso- och sjukvård Styrs av samma lagar som landstinget SFS 1982:763 Hälso- och sjukvårdslagen SOSFS 1997:14 Delegering av arbetsuppgifter SOSFS 2005:28 Lex Maria SFS 2008:355 Patientdatalagen SFS 2010:659 Patientsäkerhetslag

MAS I varje kommun ska finnas en särskilt medicinskt ansvarig sjuksköterska. Ansvaret regleras i HSL §24, patientsäkerhetsförord-ningen (SFS 2010:1369) samt i SOSFS 1997:10. Kvalitetssäkring Dokumentation Läkemedelshantering Rutinkontakt med hälso- och sjukvårdspersonal Delegering Anmälan av skador Lex Maria Rehabilitering, habilitering och hjälpmedel Samverkan / samordning andra instanser

Kommunal hälso- och sjukvårdspersonal Enligt SFS 2010:659 Leg sjuksköterska Leg arbetsterapeut Leg sjukgymnast Leg dietist Socialtjänstpersonal som delegeras en hälso- och sjukvårdsuppgift

Ansvarsfördelning ”God och säker vård” Omsorgsstyrelse Verksamhetschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hälso- och sjukvårdspersonal Övergripande ansvar för att den hälso- och sjuk-vård som kommunen er-bjuder uppfyller lagens krav på god vård av god kvalitet och med god hygienisk standard. HSL 18§, 2a§ Där det bedrivs hälso- och sjukvård ska det fin-nas den personal, de lokaler och den utrust-ning som behövs för att god vård ska kunna ges. HSL 2e§ Inom hälso- och sjukvår-den ska finnas någon som svarar för verksam-heten. HSL 29§ Ansvara för att verksam-heten tillgodoser hög sä-kerhet för patienterna, god kvalitet och kost-nadseffektivitet. Se till att medicinskt ansvarig sjuksköterskas rutiner är kända och efterlevs i den dagliga verksamheten. Se till att avvikelser an-mäls till MAS. Tillse att det finns rutiner så att personalens kom-petens upprätthålls ge-nom adekvata vidare-utbildningsinsatser. SOSFS 1997:8 Ansvar utövas genom att planera, styra, kontrollera, dokumentera och redo-visa verksamhetens kva-litet och säkerhet. SOSFS 1997:10 Ansvara för att det finns rutiner. HSL 24§ I ansvaret ingår att tillse att författningsbestämmel-ser och andra regler är kända och efterlevs. Ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och be-prövad erfarenhet. En patient ska ges sakkun-nig och omsorgsfull hälso- och sjukvård som uppfyller dessa krav. Den som är hälso- och sjukvårdspersonal får delegera en arbetsupp-gift till någon annan när det är förenligt med kravet på god och sä-ker vård. SFS 2010: 659 Ska följa de rutiner som utarbetats av MAS.