Till vem riktar sig utvecklingspaketet?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Skola och arbetsliv i samverkan
Den nya skollagen.
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Välkomna till LNK MED ELEVEN I CENTRUM. Skolstarten MED ELEVEN I CENTRUM Skolstarten varit bra – mer om hur det varit i klasserna kommer tas upp av lärarna.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 6-9
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Högskoleförberedelse
Centrala innehåll och kunskapskrav
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Entreprenöriellt Lärande _says_schools_kill_creativity.html Hur förbereder vi eleverna att möta en framtid.
Lokal Pedagogisk Planering
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Nätverksträff för idrottsprogram Luleå 6 – 7 januari 2010 Idrottsutbildningar i den reformerade gymnasieskolan.
Vård- och omsorgs-(college)
Välkommen till introduktion av kursen LYVU10 med start HT14
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Välkomna till seminariet
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Den individuella utvecklingsplanen
”Man köper saker man inte behöver för pengar man inte har för att göra intryck på människor som man egentligen inte bryr sig om” ”Inte moralisera utan.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Katrineholm den 25 september 2014
- Introduktion av införande av Lgr 11
Samverkan skola-näringsliv. Syfte: ge eleverna insyn i framtida arbetsmiljöer ge eleverna insikter i yrkesval och utbildningsval höja motivationen och.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
1 4e året på Teknikprogrammet Regionförbundet Östsam svarar på remiss senast den 31 maj -Införande av försöksverksamhet från hösten 2011, T4 -4e året bygger.
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Verksamhetsplan Regional utbildningsstrategi Utvecklingsledargruppen
Uppföljning och utvärdering
Skriftliga omdömen och kommentarbanker
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Hur kan vi förstå begreppet?
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Bedömning - Skolan har ett kunskapsuppdrag som bedömningen ska relateras till - Kunskapssynen uttrycks i styrdokumenten – läroplanen, Lgr 11.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
GY2011. Jag kommer att prata om: Ny gymnasieskola, varför? Nationella program och behörighet Meritpoäng Introduktionsutbildningar Lärlingsutbildningar.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Gy 2011 Anders Johansson.  Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Vård och omsorgsutbildning. Ny Gymnasieutbildning -Gy 11 Förordning om läroplan för gymnasieskolan (SKOLFS 2011:144) trädde i kraft 1 november 2011) -Vux.
Begreppet undervisning
Studie- och yrkesvägledare ”SyvMi” Campbell
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Personen från Skolverket
Arbetsgång Yrkesmässa Leksand
Presentationens avskrift:

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen – inspiration till samverkan

Till vem riktar sig utvecklingspaketet? Lärare Skolledare Studie- och yrkesvägledare

Syftet med utvecklingspaketet – stödja… Implementeringen av Gy 2011. Samarbete kring frågor om studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Nå nationella mål kring studie- och yrkesvägledning.

Varför är det viktigt? En föränderlig arbetsmarknad och många utbildningsvägar efter gymnasieskolan. Skolverkets lägesbedömningar behoven. Höga mål i styrdokumenten – hela skolans ansvar.

Vad säger Skolverkets allmänna råd? Bland annat att det är viktigt att: undervisningen bidrar till att utveckla elevens kunskaper om arbetslivet och tar tillvara elevens erfarenheter, elevernas arbetslivserfarenheter planeras, följs upp och kopplas till undervisning och vägledning samt att undervisningen ger en allsidig bild av hur arbetslivet fungerar.

Vad består utvecklingspaketet av? Inledande text (del 1) samt en sammanställning (del 2) över var man hittar skrivningar i styrdokumenten. Diskussionsfrågor. Exempel på samverkan mellan ämnen på ett högskoleförberedande program. Exempel på samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram.

Tydligare styrdokument Läroplan, examensmål och ämnesplaner innehåller tydliga skrivningar om kunskapsområden som rör SYV-området. Bättre förutsättningar att hitta områden för samverkan. Utrymme för att använda personalens olika kompetenser i undervisningen.

Exempel på skrivningar - läroplanen 2.1 Kunskaper Mål Det är skolans ansvar att varje elev … tillägnar sig goda kunskaper i de kurser som ingår i elevens studieväg och kan använda dessa kunskaper för vidare studier och i samhällsliv, arbetsliv och vardagsliv, har kunskaper om samhälls- och arbetsliv,

Exempel på skrivningar - läroplanen 2.4 Utbildningsval – arbete och samhällsliv Mål Skolans mål är att varje elev … medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning på grundval av samlade erfarenheter och kunskaper, ökar sin förmåga att analysera olika valmöjligheter och bedöma vilka konsekvenser dessa kan ha, har kännedom om arbetslivets villkor, särskilt inom sitt studieområde, Se även riktlinjer för personal och rektors ansvar.

Exempel ur examensmålet för handels- och administrationsprogrammet ”Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att söka, analysera och värdera information från olika branscher och områden.”

Exempel ur examensmålet för estetiska programmet ”Många kulturskapare tar uppdrag som egna företagare. Därför ska det finnas möjlighet för eleverna att utveckla kunskaper i entreprenörskap och företagande.”

Exempel ur ämnesplanen för samhällskunskap Centralt innehåll i kurserna 1a1 och 1b: Arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Arbetsmarknadens parter, deras olika roller och betydelse för samhällsutvecklingen. Arbetsmarknadens sätt att fungera, anställningsvillkor.

Exempel ur ämnesplanen för turism Centralt innehåll i kursen besöksnäringen: Besöksnäringens olika verksamhetsområden, aktörer och yrkesroller.

Exempel ur ämnesplanen för engelska Centralt innehåll i kursen engelska 5: Ämnesområden med anknytning till elevernas utbildning samt samhälls- och arbetsliv; aktuella områden; händelser och händelseförlopp; tankar, åsikter, idéer, erfarenheter och känslor; relationer och etiska frågor.

Struktur på ett exempel planering av ett arbetsområde Hur tänker vi kring: Förankring i läroplan, examensmål och ämnesplaner? Innehåll? Arbetsformer? Bedömning och dokumentation? Uppföljning?

Vad innebär det för vår skola? Exempel på frågor att diskutera inför arbetet: Vilka vinster kan vi identifiera med att samverka; för eleverna, för skolan och för oss som involverad personal? Hur har vi hittills samverkat kring frågor om skola och arbetsliv på skolan? Goda erfarenheter? Vilka etablerade kontakter har skolan med arbetslivet och utbildningsföreträdare som skulle kunna vara till nytta i arbetet? Hur kan vi se till att det finns praktiska förutsättningar för samverkan? (tid, schemapositioner, ekonomiska resurser etc.) Hur ser kompetensen ut hos personalen när det gäller relevanta kunskaper kring studie- och yrkesvägledningsfrågor?

Hur går vi vidare?