Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Studie- och yrkesvägledare ”SyvMi” Campbell

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Studie- och yrkesvägledare ”SyvMi” Campbell"— Presentationens avskrift:

1 Studie- och yrkesvägledare ”SyvMi” Campbell
eller Aktuell information från mig hittar ni på Morkarlbyhöjdens hemsida, under fliken studie- och yrkesvägledning.

2 VIKTIGA DATUM åk 8 2018 Vecka 42 onsdag 17/10
Alla elever ska ha lämnat in lapp till SYV om var de ska ha sin PRAO Vecka 46 PRAO för 8A, 8B och 8C Vecka 47 PRAO för 8D och 8E De som behöver hjälp med att ordna PRAO-plats tar kontakt med SYV Mi Campbell så snart som möjligt

3 Prao höstterminen 2018 Från och med läsåret 2018/2019 så är 10 dagars prao obligatoriskt i åk 8 och/eller , dagarna kan förläggas fritt under åk 8 och/eller åk 9. Detta läsår har Morkarlbyhöjden valt att lägga 5 dagars prao nu, på höstterminen i åk 8 och sedan ytterligare 5 dagar under vårterminen i åk 8. Alla föräldrar/vårdnadshavare har fått ett informationsbrev om praoveckorna via brev. Har man missat det finns det att läsa på skolans hemsida. I flera studier uttrycker ungdomar att de vet för lite om yrken och arbetsmarknaden. Prao är därför viktig för deras yrkesval och framtida etablering på arbetsmarknaden. Praon ger inblick i arbetslivets tempo, krav, olika yrkeskulturer och yrkesetik. Viktigt att vi vuxna stöttar eleverna att tänka till vid val av praoplats, så att den fyller sitt syfte och kan vara eleverna till hjälp vid val av gymnasieprogram i åk 9. Samtliga åk 8-elever ska ha en bekräftad praoplats senast den 17 oktober, då lapp med information ska ha lämnats till SyvMi eller i hennes postfack.

4 SyvMi´s uppmaning till eleverna angående prao hos föräldrar
Förlägg din prao på annan arbetsplats än där dina föräldrar arbetar, är ni nyfikna på era föräldrars yrke, prata om det hemma och följ med på ett lov om möjlighet finns. Är intresset genuint och du funderar på att gå i någon förälders fotspår, kom in till mig så pratar vi alternativ och hur du får ut mest av din prao! Att ha sin förälder som praohandledare ger andra förutsättningar än om du har någon du inte sedan tidigare har en relation med. Den aspekten är en del av syftet med prao: att få förståelse för och erfarenheter om yrken, arbetsliv och vad det innebär att ”vara anställd”.

5 Gymnasievalet åk 9 Det är bra att redan i åk 8 börja tänka på att gymnasievalet ligger framför era barn. Här får ni en kort information om vilka program som finns och vad det innebär att vara behörig att söka till gymnasiet.

6 Yrkesförberedande program
Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet* Hantverksprogrammet * * = programmet finns på annan ort Hotell- och turismprogrammet * Industritekniska programmet* Naturbruksprogrammet * Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet * Vård- och omsorgsprogram Behörighetskrav: Minst betyget E i svenska, engelska och matematik, samt ytterligare minst fem ämnen med minst betyget E, sammanlagt åtta betyg.

7 Högskoleförberedande program
Estetiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomiprogrammet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Behörighetskrav: Minst betyget E i svenska, engelska och matematik, samt ytterligare minst nio ämnen med minst betyget E, sammanlagt tolv betyg. Vilka ämnen som krävs beror på vilket program man söker till.

8 Behörighetskrav och antagning till gymnasieprogram
Observera – behörighet ger rätt att söka till program, inte automatiskt en plats på sökt program, inte heller garanterar behörighetsnivå studiemässig kompetens att klara programmet. Eleven konkurrerar om gymnasieplatserna med sina betyg – fler och högre betyg ger högre meritpoäng. Huruvida man blir antagen är beroende av hur många som söker programmet och hur höga betyg de sökande har, d.v.s. hur höga antagningspoängen till programmet blir.


Ladda ner ppt "Studie- och yrkesvägledare ”SyvMi” Campbell"

Liknande presentationer


Google-annonser