Vuxenutbildningen Definition

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Taktisk grupp Programområde Psykiatri
Lärcentra- strategiska noder Dagens sanning eller morgondagens utopi? Projekt som finansieras av.
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Nu formas Sveriges innovationsstrategi Statssekreterare Catharina Håkansson Boman SISP Innovationsriksdag Kalmar 10 maj 2011 Ny innovationsstrategi och.
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Kompetensplattform Halland
Kompetensplattform Östergötland i tre delar
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Uppdraget: Enligt villkorsbrev för 2010 har Region Gävleborg av regeringen fått uppdraget att i Gävleborgs län etablera kompetens-plattformar för: ”Samverkan.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Uppdrag att stärka utveckling av lokal service Syfte: Ökad tillgänglighet till service i gles- och landsbygder.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Länets kommuner i samverkan
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
Utbildningsdepartementet Vuxenutbildningen i BP 09.
Utbildningsdepartementet. Remissynpunkter 128 remissinstanser ca 60 spontana remissynpunkter.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Tillväxtverket 1 Sverige – ett föredöme för företagsamhet med hållbar tillväxt.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
En plattform för samhällsekonomisk analys
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
OECD Territorial Review of Sweden
Uppdrag validering Björn Scheéle
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö UC
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Varför behövs KOBRA? Framtidens kompetensförsörjning är en gemensam stor utmaning för Sverige, Norge och Danmark. Arbetsmarknaden förändras allt snabbare.
Kompetensförsörjning i Skåne
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Pilotlän för grön utveckling
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Competence Academy – Public Sector
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Upplägg Utredningens uppdrag Våra arbetshypoteser kring vägledning
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Göteborgsregionens kompetensråd
Presentationens avskrift:

Vuxenutbildningen Definition All samhällsstödd utbildning för vuxna vid sidan av högskolan dvs. bl.a. kommunernas vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildningar

Mål för området för vuxnas lärande enligt riksdagsbeslut 2001 Alla vuxna skall ges möjlighet att utvidga sina kunskaper och utveckla sin kompetens i syfte att främja personlig utveckling, demokrati, jämställdhet, ekonomisk tillväxt och sysselsättning samt en rättvis fördelning.

Kommunernas vuxenutbildning Målen återspeglas i regeringens skollagsförslag Utgångspunkten är den enskildes behov och önskemål- kräver kommunala behovsanalyser Huvudmännen ska utveckla en samverkan med verksamheter tillhörande andra politikområden – en infrastruktur för lärande

Kommunernas vuxenutbildning Samverkan bör t ex ske med Af, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branscher etc. liksom mellan kommunala verksamheter Utbildningen ska kännetecknas av ett valideringsperspektiv -> bl.a. högre effektivitet Individuella vägledningen viktig för bl.a. optimalt resursutnyttjande och för att förmedla signaler om kompetensbehov i samhället I den pågående yrkesvuxsatsningen är dessa utgångspunkter ett villkor för att kommunerna ska få pengar- men ska känneteckna all vuxenutbildning

Yrkeshögskolan Yrkeshögskolans utbildningar bygger på arbetslivets behov Ska borga för kvalitet och efterfrågestyrd utbildning i arbetslivet Ställer krav på föränderlighet i innehåll

Vuxenutbildningen Berör flera politikområden och ingår ofta som en av många förutsättningar för måluppfyllelse i tillväxt-, närings-, social-, integration och arbetsmarknadspolitik. Utgångspunkt för den regionala nivån t ex då det gäller politikens inriktning De regionala kompetensplattformarna medverka till att förbättra den infrastruktur som stöder den vuxnes behov av utbildning och kompetensutveckling.

Samverkan För att satsningen inom exempelvis yrkesvux och yrkeshögskola ska uppfylla sitt syfte är en samverkan på såväl den regionala som nationella nivån av stor betydelse och även dem emellan. Nödvändigt för att omsätta de behovsanalyser som kommunerna i regionerna gör avseende medborgarnas behov av kommunal vuxenutbildning samt de behovsanalyser som görs inom ramen för yrkeshögskolan då det gäller arbetslivets behov. Skapar bättre förutsättningar för ett optimalt resursutnyttjande och minskar risken för konkurrens om målgrupper mellan olika politikområden samt för dubbelfinansiering.

Vuxenutbildningen Övriga reformer Ny lagreglering av kommunernas vux (skollagen) Kvalitetssatsningar i sfi En ny lärarutbildning Lärarlegitimation En ny betygsskala Möjlighet för utbildningsanordnare att få betygsrätt En reformerad gymnasial vuxenutbildning med bl. a yrkesexamen för vuxna

Vuxenutbildningen Politikövergripande insatser Inrättande av regionala plattformar för arbetet med kompetensförsörjning – kommunerna måste visa en högre grad av aktivitet avseende sin vuxenutbildning Uppdrag om myndighetssamverkan mellan berörda myndigheter inom området kompetensförsörjning – Yh myndigheten samordnar

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet – deltagande myndigheter Beslut av regeringen den 25 mars 2010 Uppdrag pågår t.o.m. 2 maj 2012. Gemensamt uppdrag till: Statens skolverk, Myndigheten för yrkeshögskolan, Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket, samt Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar. Samråd med Högskoleverket och Vinnova i analysarbetet. Myndigheten för yrkeshögskolan samordningsansvarig myndighet.

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet - Syftet Stärka förutsättningarna för att privat och offentlig verksamhet får tillgång till efterfrågad kompetens och därmed stärka konkurrenskraften och bidra till hållbar nationell och regional tillväxt. Bidra till att skapa bättre planeringsförutsättningar och resursutnyttjande avseende kompetensförsörjningsinsatser.

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet - Uppdraget Tre delar: Analys, dialog/information, hinder och utmaningar Samordna analyser av kompetensförsörjningsbehovet, ta fram nationella analyser av hur framtida kompetensförsörjningsbehov kan komma att se ut. Främja nationell samordning, dialog samt informations- och kunskapsförmedling mellan myndigheter med ansvar inom kompetensförsörjningsområdet. Identifiera eventuella hinder och utmaningar för samverkan kring kompetensförsörjning utifrån befintliga regelverk, mål och syften.

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet – samverkan i övrigt Andra relevanta aktörer såsom representanter för universitet och högskolor, arbetsmarknadens parter, företagarorganisationer, branschorganisationer och ideella föreningar m.fl. bör involveras. Samverkan med den regionala nivån kan ske via de regionala kompetensplattformar för kompetensförsörjning och utbildningsplanering.

BP 10: Beslutade och föreslagna medel inom yrkesvux och YH Miljoner kronor resp. antal årsplatser 2009 2010 2011 Yrkesvux YH BP09 200 50 400 100 600 Prop. 08/09:97 398 494 208 145 112 VÅP 09 48 S:a årsplatser 5 600 1 500 8 300 3 000 8 800 2 000 BP10 1 080 146 860 294 10 000 Platser totalt 18 300 4 500 18 800 5 000