Www.shedo.org.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
DIGITALA MEDIER I #ALMEDALEN Maj Innehåll  Digitala medier – grunderna  Digitalt PR-arbete  Digitala medier i Almedalen.
Advertisements

januari : Fotboll februari : bloggen och Basket boll mars : Bord tennis april : Skriva projektet för fototävling.
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
LUSTFYLLDA MELLANMÅL för cancersjuka barn
KICK_OFF samordning och strategier för fler enskilda konstnärer i skolan / skapande skola.
Föräldrautbildning Schysst på nätet
Kommunikation som påverkar Göteborg 4 oktober 2012 Välkommen!
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Att arbeta med forskningscirklar Ett projekt vid Uppsala universitet Kerstin Rydbeck, Institutionen för ABM Mia Carlberg, Universitetsbiblioteket
Solanderskolan presenterar
PRESENTERAR:. LOKALA PROJEKT SOM RÄDDAR VÄRLDEN FRÅN UNDERGÅNG.
1 Intervjuer med 39 Kvinnliga företagare i Vara Kommun Genomförda under juni – augusti 2006, av Ingrid Ullberg, Mångfald i Vinköl inom projektet Utveckling.
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Centrum för lättläst
Öppen träning för åringar Hattrick 4 all
Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser
Välkommen till Forskarhjälpen 2013! Medicinjakten Guldjakten Soljakten.
Ungas frågor om alkohol och droger
BLINK MOBILFILMSFESTIVAL. Bakgrund Dansk Lommefilm festival -08 I april 2008 fick filmer tagna med mobiltelefon en egen filmfestival. Tävlingen startade.
Nationella strokekampanjen Ett initativ från Sveriges landsting och regioner Norrbottens Läns Landsting.
Nationella Nätverket NATIONELLA NÄTVERKET NAVIGATORCENTRUM • april 2010 Nationella Nätverket Med bidrag från Ungdomsstyrelsen 2008,
Handbok för Civilförsvarsförbundet
Lärare om unga elever på nätet T Microsoft Synovate Temo: David Ahlin, Marika Lindgren Åsbrink Datum:
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
Flödesschema Unga in Inflöde Start Individuell anpassning Utflöde Uppföljning Jobb Studier Annan känd planering Okänd orsak 1.
…och lite annat smått och gott som kan vara (arbets)livsavgörande…
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
Södra Älvsborgs Sjukhus Självskadenoder Satsning av regeringen Överenskommelse mellan regering och SKL Södra Älvsborgs Sjukhus.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Söderhamnsmodellen inflytande barn & unga
LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Ungdomsråd i region Mitt. Blunda… Tänk på det roligaste/grymmaste/bästa du kan komma på inom gymnastiken. Något du redan upplevt.. Något du skulle vilja.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
NIKE –Nätverket för invandrarkvinnor
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Varmt välkomna till Skelleftehamn, Ånge, Iggesund Sandviken, Stockholm, Helsingborg Kumla, Skoghall, Boxholm Oskarshamn och Trollhättan.
Framgångsrika strategier för högfungerande autister
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Nordstjernen Film og TV De tysta barnens röst Dialog- och informationsfilmer om och med barn till föräldrar med en psykisk sjukdom.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Kampanjen (H)järnkoll För ett psykisk friskare Sverige XX XX, ambassadör i Hjärnkoll, e-postadress, tel nr
Välkomna till uppstartsmöte i Lundalands ungdomsprojekt
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
OnlineSkolan Tillbaka till Lärandet 2008 Bergsjön - Gunnared, Göteborgs Stad.
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
FORUM 3: PPT material Instruktioner De efterföljande PPT bilderna kommer att guida gruppen igenom Forum 3 med presentationer och övningar steg för steg.
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
KOMMUNIKATION SOM PÅVERKAR SUNDSVALL 13 FEBRUARI 2012
Av: Sara, Mimmi och Salko.. I NNEHÅLLSFÖRTECKNING  Vad Är EXIT?  Historia  Fakta  Har ni lyssnat?  Facit.
Presentation och sammanfattning SAMBA ”Barn i risk! Samt förslag till fortsättning.
Grupparbete 1 Reflektera över eget motiv eller av saknaden av motiv till att delta i Lärande på arbetsplatsen.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Min skola Bedrivs år Riktar sig till elever med NPF på högstadiet och gymnasiet Anhöriga och skolpersonal är också målgrupper i projektet.
Våga prata om psykisk ohälsa!
Fokus Yrkesutbildning VO
Medlemsvård – Hur gör vi?
Presentationens avskrift:

www.shedo.org

Om föreningen Bildades i augusti 2008 och blev då den första föreningen inom sitt område. SHEDO arbetar med ätstörningar och självskadebeteende, samt dubbelproblematiken. Rikstäckande förening med medlemmar samt lokalrepresentanter från norr till söder. Föreningen drivs ur ett salutogent perspektiv vilket innebär att vi fokuserar på framsteg före bakslag, lösningar framför problem och på hälsa framför sjukdom.

Föreningens syfte Sprida information om ätstörningsproblematik och självskadebeteende. Ge stöd åt drabbade och anhöriga. Arbeta opinionsbildande för bättre vård för dessa patientgrupper.

Målgrupp Målgrupp Män och kvinnor i alla åldrar Drabbade Anhöriga Vänner Vårdpersonal Övriga intresserade

SHEDO:s kärnverksamheter Forum (forum.shedo.org) Jourmail (jour@shedo.org) Lokalrepresentanter

SHEDO-forum forum.shedo.org SHEDO driver ett diskussionsforum som en del av föreningens stödjande verksamhet. Forumet är till för dig som lider eller har lidit av ätstörningar och/eller självskadebeteende. SHEDO-forum består även av ett särskilt forum för endast anhöriga, ett så kallat anhörigforum. Forumet följer föreningens salutogena perspektiv och där finns mentorer, moderatorer och administratörer som ser till att reglerna för forumet följs, allt för att minska riskerna för att triggande material publiceras på forumet. forum.shedo.org

SHEDO:s jourmail jour@shedo.org SHEDO driver en jourmail som en del av föreningens stödjande verksamhet. Om du har tankar eller funderingar kring ätstörningar och/eller självskadebeteende är du välkommen att maila till adressen längst ned på sidan. De som svarar på mailen är medlemmar i SHEDO och är förtroendevalda till denna post, de har egen erfarenhet av ätstörningar och/eller självskadebeteende men mår bra idag. Jourmailen ersätter inte vården för denna patientgrupp utan är endast ett komplement. jour@shedo.org

Lokalrepresentanter Att vara lokalrepresentant innebär att man är SHEDO:s representant inom ett visst område, i en stad/ett par städer eller i en region. Lokalrepresentanternas främsta uppgifter är att: - sprida information om föreningen samt sprida föreningens trycksaker - delta i brukarråd/nätverksmöten - arbeta aktivt med media - anordna medlemsträffar inom sitt område I februari 2011 hade SHEDO 3 lokalrepresentanter, för närvarande (2012-09- 08) finns 14 representanter och målet är att det vid årsskiftet 2012/2013 ska finnas minst 15 lokalrepresentanter.

SHEDO-bloggen http://shedoblogg.blogspot.com SHEDO-bloggen drivs av ett antal medlemmar i föreningen. Varje vecka har ett eget inspirerande tema som väljs och presenteras av den ansvariga bloggredaktören. Därefter får vem som helst skicka in bidrag till veckans tema och redaktören publicerar sedan inlägget i SHEDO- bloggen. http://shedoblogg.blogspot.com

Färdighetslista - en hjälp när livet är svårt SHEDO har arbetat fram så kallade färdighetslistor som främst riktar sig till personer som lider av ett självskadebeteende. Färdighetslistan ger tips på vad man kan göra för att stå ut när man mår dåligt, vad man kan göra för att bryta negativa känslor och tankemönster eller vad man kan göra för att få utlopp för starka känslor. Du som önskar färdighetslistor och/eller flyers (informationsblad med information om föreningen) att dela ut är välkommen att kontakta styrelsen på info@shedo.org.

Andra exempel från vår verksamhet SHEDO är en del av NSPH, både på riksnivå och i flera regioner SHEDO håller föreläsningar runt om i Sverige, t. Ex till vården, skolan och andra föreningar Ingår i olika arbetsgrupper som ett komplement till vården, t. Ex i det nationella självskadeprojektet. Strategiska planen avseende självskadebeteende – ett gott exempel

Facebook och Twitter www.facebook.com/foreningenSHEDO www.twitter.com/foreningenSHEDO

Informationsprojektet Ego Nova Ett projekt av: Projektet genomförs med stöd av:

Bakgrund Projektet genomförs av föreningen SHEDO (Self harm and eating disorders organisation) Projektet pågår under perioden 2012-2015 och finansieras av Allmänna Arvsfonden Enligt en studie genomförd 2008 har 40% av alla ungdomar någon gång avsiktligt skadat sig själv och cirka 8% av samtliga ungdomar har skadat sig vid upprepade tillfällen vilket gör ssb till en av vår tids stora samhällsproblem!

Syfte Projektets syfte är att skapa ett brett informationsprojekt som kan verka förebyggande för personer som är drabbade, eller som är i riskzonen att bli drabbade och anhöriga/närstående. Projektet riktar sig också till professionella inom skolan, socialtjänsten och vården som möter vår målgrupp.

Hur uppnås detta syfte Projektverktyg kommer att skapas som därefter ska spridas rikstäckande. Dessa projektverktyg är: - Bok på temat - Två dramadokumentärer - En forumteater Samarbete med flera centralorganisationer som bidrar med kompetens och spridning exempelvis BRIS, Studieförbundet Sensus, Region Skåne och Handisam m.fl.

Boken Boken kommer bestå av intervjuer gjorda med: Före detta drabbade som berättar om sin väg tillbaka och hur de idag ser på sitt tidigare självskadebeteende och hanterar vardagen. Anhöriga som berättar om sin vardag och delar med sig av strategier för att hantera situationen Professionella som genom sitt arbete inspirerar. Lärare, terapeut m.fl. Ger svaret på hur man kan arbeta med målgruppen. Vägar som leder vidare. Boken kommer också innehålla handledningar utformade av Studieförbundet Sensus pedagoger som ger konkreta tips om hur materialet kan användas.

Filmerna Två dramadokumentärer kommer produceras av den prisbelönte filmaren Jan Linell. Jan Linell har gjort flera uppmärksammade dramadokumentärer bland annat ”Svarta dagar och vita nätter” som gjordes 1991 och var en av de första filmerna om ätstörningsproblematik i Sverige. Även till filmerna kommer handledningar utformas av Studieförbundet Sensus i samarbete med SHEDO för att kunna användas på skolor, arbetsplatser, föreningar och inom vården.

Forumteater En forumteater på det här temat kommer sättas upp i olika delar av landet. Informationsprojektet samarbetar med teatergruppen Solvere. Solvere har sen 1993 satt upp forumteater kring många olika samhällsproblem och samarbetat med en mängd föreningar och myndigheter i skapandet av sina uppsättningar.

Projektorganisationen Projektledare Projektgrupp (SHEDO:s styrelse, samt engagerade medlemmar och projektledaren) Ungdomsnätverk som genom workshops ger idéer till projektverktygens utformning, är intervjupersoner i boken och kommer föreläsa i olika delar av Sverige med boken och filmerna som utgångspunkt. De som ger sina berättelser, föreläser och blir därigenom också informationsbärare. Referensgruppen består av representanter från centralorganisationer som fungerar som ”bollplank” till projektet och som genom sina organisationer kommer hjälpa till med spridningsarbetet. De som hittills ingår i referensgruppen är BRIS, Handisam, Sveriges skolledareförbund, Sveriges elevrådsorganisation, AB-kontakt, Killfrågor, Region Skåne, Sveriges skolsjuksköterskor, Studieförbundet Sensus, UMO, och SKL. Om er organisation inte är med här, hör av er!

Projektets fortlevnad Genom att skapa breda projektverktyg och ”plantera” dem i större centralorganisationer blir de material som används i organisationerna som möter målgruppen Boken och filmerna placeras på Sveriges bibliotek och skolbibliotek Dramadokumentärerna har en fortlevnad på cirka 10 år efter inspelning Boken ges till befintliga och nya medlemmar i SHEDO Boken och dramadokumentärerna används av SHEDO:s lokalrepresentanter vid framtida föreläsningar runt om i Sverige

Kontakt Vid frågor eller funderingar om projektet kontakta projektledare Conny Allaskog, tel. 0735-56 50 17, egonova@shedo.org Läs mer på projektet Ego Novas hemsida: www.egonova.se Projektet drivs med stöd av: Och genomförs av: