Rätt men dåligt – om vanliga brister i studenttexter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Biologisk mångfald och Mångfaldskonventionen i Sverige
Liberalism Individer och stater är rationella.
för sjuksköterskeexamen ©
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
Kulturell och ideologisk jämförelse
VAD HÄNDER I DEN EUROPEISKA LOKALDEMOKRATIN - och vad kan Sverige lära? Anders Lidström Umeå universitet.
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Aktör / Struktur.
reliabilitet vid bedömning av vetenskapliga uppsatser
Att skriva sig till läsning
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Språkstimulering – javisst, men varför?
Policy för miljö och hållbar utveckling
Att berätta sin berättelse
Använd svenska nu! Svenska som främmande språk •Mål •Språkinlärning •Bra kommunikation •Arbeta i grupper •Använda ny teknik •Utbyta erfarenheter.
Docent Peter Parnes Luleå tekniska universitet Medieteknik 17 februari, 2005 teknik medie Mänsklig kommunikation.
Att skriva på ett strukturerat sätt med Microsoft Word
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
Muntligt Jag kan….
Vad man kan få ut av statistik över alumnerna - några exempel
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
INFINITE96BLOG PRESENTATION. ÄGARE JAG HETER DEMAN JAG HAR EN PASSION FÖR SKÖNHET OCH VILL HJÄLPA ANDRA NÅ SINA FULLA SKÖNHET POTENTIAL. DÄRFÖR ÖPPNADE.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Brukarenkät IFF Brukarundersökning individ, familj och funktionshinder (IFF) hösten Sammanlagt svarade 185 brukare på enkäten. För IF så var.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Psykologi A henrik LARSSON (LAH)
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Den Glada Internationella Vänskapsveckan.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Lund Studentlitteratur
Eller formativt lärande…
EFTER ATT HA LÄST ERA ARBETEN Orsak, lösning, analys.
Så styrs Sverige.
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Varför finns ondskan? Text: Olov Fahlander
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
V AD ÄR DET FÖR SAKER SOM VÅRA POLITIKER BEHÖVER BRY SIG OM …
Lärandemålklinik – vanliga och ovanliga frågor om lärandemål (=LM) Kvalitetsenheten och Lärcentret samarbetar inom projekt Alcuin, som har som.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
4/7/2017 Juridiska källor Anna Wiberg
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Ja jag tycker väl att alla utbildningar ska vara förankrade i en vetenskaplig grund, annars kan man väl lika gärna läsa en brevkurs inom ämnet, vi är ändå.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Etnicitet och Nationalism
Hur blir man klok på universitetet?
Att skriva på ett strukturerat sätt med Microsoft Word Alexander
SKOP Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning 2011 SKOP:s arkivnummer: S21DEC11 Psykiatri PPH - Läkare, tillsvidareanställd, spec.komp.
Skriva noveller.
Teckenspråk på Språkrådet
om företaget där du gör din praktik!
SLUGs Medlemsundersökning Resultat och kommentarer från studenterna
Kapitel 2 sid S 75. Det liv man lever och den livsstil man väljer handlar mycket om hur stor motivation man har. Vissa vill motionera och röra på.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Formellt, skarpt och snyggt
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
ANVÄNDARUNDERSÖKNING OM STUDENTER OCH TALBÖCKER Pia Hasselrot.
Att studera med funktionsnedsättning
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Bland pumlor och nördar Nyordslobbyister på 2000-talet Ylva Byrman Doktorand i nordiska språk Göteborgs universitet.
Att skriva vetenskapligt
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Demokrati och kunskap om EU
Presentationens avskrift:

Rätt men dåligt – om vanliga brister i studenttexter Henrik Rosenkvist Språk- och litteraturcentrum

Erfarenheter/intryck Inte alla som undervisar vid högskola/universitet har språkvetenskaplig utbildning. Av detta följer att: olika lärare, institutioner och fakulteter har olika synsätt på språkriktighet. gymnasieskolans normer för skrivande ibland vidarebefordras okritiskt. kommentarer som rör språket i uppsatser etc. ofta rör tämligen enkla språkriktighetsfel, medan textens funktionella brister sällan kommenteras. godkända studenttexter på olika nivåer kan vara i princip obegripliga.

Problemkategorier FINT eller FULT – texten ska ha rätt stilvärde. RÄTT eller FEL – texten ska följa skriftspråksnormerna BRA eller DÅLIGT – texten ska fungera bra, dvs. överföra information till läsaren så smidigt som möjligt.

Exempel 1 Politiska processer är något som är väldigt intressant för mig. Ända sedan min gymnasietid har jag varit engagerad i politiskt arbete dock inte partipolitiskt. Jag har varit engagerad i miljöråd, kår och även mitt yrkesliv har genomsyrats av ett intresse för politik, men även ett stort intresse för miljö och trafik finns hos mig. Därför har jag valt att skriva den här uppsatsen. (utdrag från D-uppsats i samhällsvetenskap 2008)

Exempel 2 Enligt Almond och Verba (1989) går det att urskilja tre olika typer av politisk kultur: den provensionella, den lydaktiga och den deltagande. I den provensionella politiska kulturen är medborgarna bara vagt medvetna om landets politiska system. Exempelvis avlägsna stammar och folkgrupper vars liv är relativt opåverkade av nationella beslut fattade på regeringsnivå. I den lydaktiga politiska kulturen ser inte medborgarna som att de själva medverkar i den politiska utvecklingen utan mer som underlydande till regeringen, t.ex. människor som lever i diktaturstater. I den mer liberalare deltagande politiska kulturen anser medborgarna både att de medverkar och blir påverkade av det politiska systemet. Mixen av dessa typer av politisk kultur brukar kallas medborgarkultur, och I den ideala samman-sättningen av dessa tre är medborgarna tillräckligt politiskt aktiva för att ge uttryck åt sina sympatier för de politiska ledarna men inte så engagerade att de vägrar godta beslut som de inte instämmer i. (utdrag från D-uppsats i samhällsvetenskap 2008)

Lösningar Vad ska man göra åt bra/dåligt-problem?  läs många bra uppsatser.  öva på att förenkla krångliga texter.  öva på att objektifiera den egna texten.  lyssna på läsarnas kommentarer.  läs om grundläggande språkproblem av denna typ i till exempel Språkriktighetsboken.

Lästips Rienecker, L. & Jørgensen, P. 2008. Att skriva en bra uppsats. Liber, Malmö. Rosenkvist, Henrik. (2009). Rätt men dåligt. Om felfria studenttexter som inte är bra. Svensson och svenskan. Med sinnen känsliga för språk. Festskrift till Jan Svensson 2010. Red. Gunilla Byrman, Anna Gustafsson & Henrik Rahm, 269–280. Lund. Språkriktighetsboken. 2005. Norstedts Akademiska Förlag. Textvård. Att läsa, skriva och bedöma texter (2006). Skrifter utgivna av Svenska språknämnden, 94. Stockholm: Norstedts Akademiska Förlag, ISBN: 91-7227-472-7. Språkrådet: http://www.sprakradet.se/ Klarspråksgruppen: http://www.regeringen.se/sb/d/2518 Terminologicentrum: http://www.tnc.se/