Så här sköter du din matta!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Råd till barn och föräldrar
Advertisements

Nedbrytning av plast i Naturen
Absolut renad olja- ett vilkor!
Earth hour •Av: Felix, Mihajlo, Filip, Martin och Axel.
VI SKA GÖRA DET BÄSTA LUCIATÅGET NÅGONSIN!
Tvätt och rengöring.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Arbetslokaler och arbetsrum
Colostomi.
På väggen bredvid telefonen finns Visaren med stora knappar med foton på. För att ringa lyfter du på luren och trycker på ett foto. Om en knapp blinkar.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Kort om | skötselråd.
Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”
Handcirkelsågen Sågande maskiner Säkerhet
Mannitoltest Vid frågor ring Peter Josefsson , alt.
Figursågen Sågande maskiner Säkerhet
ThermOmatic ERA 10 Villavärmereglering
Venprovtagning Karina Cvetkovska.
Hemtrivsel.
Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Colour Concept Färgen Colour Concept. Colour Concept Färgen Colour Concept.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Nora, Wilma, Jonathan och William
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
På väggen finns både en familjealmanacka och en anslagstavla där man kan skriva upp viktiga saker. I korgen kan man lägga plånbok, nycklar och mobiltelefon.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Sammanställning av temperaturmätning Dagny, Kerstin, Lise-Lotte.
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Cornflakes historia.
Pernilla Persson 3HB.  Användning förr: -finare åkvagn -fester  Användning nu: -bröllop -betalda åkturer.
Obbola skola – med närhet till skog och hav…
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Grundläggande första hjälpen
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
A NSIKTSMASKER – RENA OCH GE NÄRING. Lermasker Blandas ihop av terapeuten. Mixa ett torrt puder och en aktiv ingrediens till en jämn slät pasta. Ingredienser.
Repetition av näringslära
GUIDE TILL EN GRÖNARE TVÄTT. Tvätta miljöanpassat! Nuförtiden är tvätten den hushållsyssla där vi använder mest kemikalier! En del av kemikalier fastnar.
Orsak till projekt Städning & Hygien Cirka 40 procent av anläggningarna har ett eller flera bakterieöverskridanden varje år. Om också de kemiska parametrarna.
Lekreden för gös Bevaka leken Lokalisera lekplatser för fiskevårdsplanering Förbättra lekmöjligheterna Gynna den lokala stammen av gös.
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Sjuktimmar 1-14 dagar Borås Stads personal
Regel 13 Bollen spelas som den ligger.. Regel 13 Bollen spelas som den ligger.
Träna svenska A och B Häfte 5 Siffror och verb.
Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag
Lundens måltidsprojekt
Kläder och tvätt Hur gör man??.
Kort om | skötselråd.
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Ultraljudsbad!.
Vad gillar du att äta? Vad gillar du inte?
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Instruktioner när sporthallen ska städas efter klisteranvändning
Underhåll av Element Tidigt på hösten när värmen kopplas på i samtliga våra hus behöver vi själva underhålla våra element. Elementen behöver först och.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Varifrån kommer kranvattnet?
Varifrån kommer kranvattnet?
Nycklar och växelkassa
Praktisk handledning, mekanisk rengöring och kemisk desinfektion i kommunal vård och omsorg Desinfektion innebär att föremål eller ytor behandlas så att.
Att tänka på inför samverkan
Jakobsbergs Båtsällskap
Reningsverk.
Presentationens avskrift:

Så här sköter du din matta! Textilgolv är lätta att underhålla och håller länge om man har regelbundna rutiner för städning och skötsel. Det lättaste sättet att sköta en matta är att man ser till att den inte blir smutsig, dvs se till att det finns lämpliga avtorkningsmattor vid ytterdörren. Dammsug regelbundet, ta bort fläcker så fort som möjligt. Det finns många bra fläckborttagningsmedel i fackhandeln och livsmedelsbutikerna. Pröva alltid fläckborttagningsmedlet på en undanskymd del av mattan för att se om mattan tål medlet. Gnugga aldrig när du försöker ta bort en fläck. Du riskerar bara att fläcken sprider sig. Borsta upp mattluggen där fläcken har suttit medan mattan fortfarande är fuktig. Använd gärna en hårfön på svag värme då återfår fibrerna lättare sin form.   Rossini

Tips vid fläckar! Typ av fläck: Mat och dryckes fläckar även vin och kaffe. Åtgärd: Vanish Oxi Action Powerspray för Soffa & Matta är allt du behöver för att ta bort fläckar från dina mattor. Prova alltid på en dold yta av mattan för att kontrollera färgbeständigheten. Låt testytan torka helt innan du granskar den. Om testytans färg förändras ska du inte använda produkten på resten av mattan. 1. Spraya Vanish Oxi Action Powerspray Soffa & Matta direkt på fläcken och badda försiktigt. 2. Låt sprayen verka 1-5 minuter och tvätta sedan som vanligt. 3. Svåra fläckar kan kräva två behandlingar. 4. Efterbehandla med rent vatten. Sug upp och borsta upp mattluggen och torka genom att använda hårfön på svag värme då återfår fibrerna lättare sin form.

Typ av fläck:  Stearin, tuggummi Åtgärd: 1. Dammsug mattan runt fläcken. 2. Kyl ner fläcken med isbitar i en plastpåse. 3. Hacka sönder stearinet/tuggummit och lyft upp det. Droppa försiktigt lite lösningsmedel på ytan. Vänta någon minut och lyft sedan upp återstående stearin/tuggummi. Avlägsna eventuella rester med en vit trasa som fuktats med lösningsmedel. Typ av fläck: Asfalt, färgkritor, läppstift, olja, skokräm, smör, sot. Åtgärd: 1. Skrapa försiktigt (vid sot dammsug) bort så mycket som möjligt av fläcken. 2. Fukta vit trasa med lösningsmedel. Badda fläcken och sug upp. Upprepa förfarandet. 3. Skölj noga ur den upplösta fläcken tills allt fläckborttagningsmedel är borta.