Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kostcirkeln del 5 - Matfett

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kostcirkeln del 5 - Matfett"— Presentationens avskrift:

1 Kostcirkeln del 5 - Matfett
Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt fett, dvs. fett som kommer ifrån djur såsom grädde, ister och kött. Flytande matfett – Främst oljor som nästan uteslutande innehåller vegetabiliskt fett, dvs. fett som kommer från växtriket

2 Mättat fett Det hårda fettet främst smör, hårt margarin och kött tillhör en grupp som heter mättat fett. Det är fett som är dåligt för dig, framförallt hjärta och kärl, men som fungerar som smakbärare i maten, dvs. maten smakar mer. Vi här uppe i Norden äter överlag för mycket mättat fett och för lite omättat fett. Smör innehåller en större andel mättat fett än margarin.

3 Omättat fett Omättat fetter heter de mjukar fettsorter som framförallt kommer ifrån oljor. Men även fisk, nötteroch kyckling innehåller mycket omättat fett. Det är fett som är bra för dig, bra för ditt hjärta och dina kärl. Dock tillför det inte lika mycket smak till maten som mättat fett. Här uppe i Norden behöver vi äta mer omättat fett och mindre mättat fett. Länder kring medelhavet där man äter mycket olja och fisk har inte alls lika mycket hjärt- och kärlproblem som vi här uppe i Norden.

4 Matfett vid matlagning
Tänk på följande: Olja ger inte så mycket smak till maten. Däremot ger det fin färg. Använd neutral olja när du ska steka, t.ex. raps- eller solrosolja. Olivolja lämpar sig inte för stekning då den inte tål så höga grader. Smör och margarin ger fin smak och bra färg. Dock är det väldigt onyttigt för dig. Det kan vara svårt att se när olja är lagom varm för att steka i då det varken smälter eller låter såsom smör eller margarin gör.


Ladda ner ppt "Kostcirkeln del 5 - Matfett"

Liknande presentationer


Google-annonser