? ? ? ! 3 min (30 min ex prat) 35 min Nu ska vi tala om dilemman. Ett äkta dilemma är en svår situation som inte förefaller ha någon.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Men det här är väl ingenting nytt?
Advertisements

Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
En förskola att förundras i!
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Aldijana Puskar Brinellgymnasiet
Hur är läget i kommunerna? • 31 kommuner har inventerat sitt bostadsbestånd • Flest hinder kvar i vårdcentraler, socialkontor och skolor • Hälften har.
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Kommunikation.
Föreläsning 7 Analys av algoritmer T(n) och ordo
Innovativa pengar Det är inte alltid så lätt att lyfta blicken. Men jag har anat mig till att en av de lite större bistånds- och utvecklingsdiskussionerna.
Interpersonal Dynamics Inventory (IDI)
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Algebra och ekvationer
Tänkande och språk Våga Visa
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Skolresultat och psykisk hälsa ett spiralformat samband Inledning Björn Wickström Temaledare Psynk
Bemötande. Varför denna lärfråga? Hypotes: Vi trodde att vårt bemötande påverkar elevers ansvarstagande för sin skolsituation.
Trygghet ger resultat  Enligt läroplan 2011 är det varje elevs rättighet att ha en trygg tillvaro i skolan.  Med gemensamma värdegrunder skapas trygghet.
Elevenkät Volgsjö skola År Höstterminen 2008.
Läroplansträff fritidshem
Du har FRÅGAN Vi har SVARET. Communication leads to community, that is, to understanding, intimacy and mutual valuing. Rollo May, Psykolog.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
 Långsiktig matematiksatsning  Projektförslaget är baserat på forskningsöversikter och kartläggningar  Varje enhet ska bedriva utvecklingsarbeten.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
glädje-trygghet-kamratskap-nyfikenhet
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Att stötta en kollega som lär sig svenska Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)1.
Inkludering Lizbeth Engström Phd, universitetslektor Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
LAVI solution. Utgångspunkter Hur skapar vi förutsättningar att utveckla entreprenöriella förmågor? Läroplanen: Forma eleverna till kritiskt självständigt.
Sammanställning synpunkter remisskonferens. Övergripande målsättning Starkt stöd för den övergripande målsättningen att bättre anpassa vården för de mest.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Lösningsfokus och tolk Sara Walsöe Pedersen Verksamhetschef Västmanlands Tolkservice ek förening Telefon: E-post:
Konfliktens ABC A Attityd C sakfrågor Motsättningar B Beteende.
En lärarhandledning från MÄN

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Coaching.
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Främjande miljöer för lärande, utveckling och hälsa
POLITIK 2. Vem ska bestämma?.
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
ETIK Att göra det rätta….
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Dagens diversifierade klassrum
Närsjukvårdsmöte Eugenia Strandberg.
Närsjukvårdsmöte
Särskilt begåvade och högpresterande elever
Nyheter i skollagen från och med
Tips för bättre kommunikation
Elevhälsan – en kartläggning av aktiviteter
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Att håll och utvecklas som ledare
Samverkansråd
Att vara idrottsförälder
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

? ? ? ! 3 min (30 min ex prat) 35 min Nu ska vi tala om dilemman. Ett äkta dilemma är en svår situation som inte förefaller ha någon uppenbar lösning. Motsättningens båda sidor är lika viktiga och för att hantera situationen krävs kreativitet, det vill säga lyhördhet, flexibilitet och utforskande av nya tillvägagångssätt, för att skapa förutsättningar för optimalt lärande för varje elev. Utöver olösliga dilemman finns situationer som kan upplevas som dilemman, fast de är egentligen falska dilemman som snarare handlar om ett tänkande i termer av antingen-eller. Man ser bara två alternativ, två valmöjligheter framför sig, och när ingen av dem löser problemet på ett tillfredställande sätt blir upplevelsen att man hamnat i ett dilemma. Exempel på ett falskt dilemma är att när det finns en eller flera elever i en klass som kräver mycket stöd och uppmärksamhet kan läraren hamna i funderingar om hon eller han bör ägna sin mesta tid och uppmärksamhet på de elever som är de mest behövande, eller om läraren bör fokusera mer på majoriteten av eleverna i klassen som likväl har rätt att utvecklas optimalt utifrån sina villkor. Den förra lösningen skulle ske på bekostnad av majoriteten av eleverna i klassen medan den senare lösningen skulle innebära mindre tid för eleverna som är i behov av extra stöd. Situationen i exemplet kan innebära en svår valsituation, och känslan kan infinna sig att vilket val som än görs så blir det fel. Detta är dock ett falskt dilemma - läraren behöver inte göra något sådant val. Ofta finns en väg framåt bortom ”antingen-eller tänkandet”. I exemplet ovan kunde till exempel flera lärare bli involverade i undervisningssituationen, eller undervisningsaktiviteterna förändras på ett sätt så att de mer behövande eleverna kunde få stöd från kamraterna i arbete med gemensamma uppgifter. Det finns alltid möjliga alternativ att utforska som fungerar olika bra under olika förutsättningar. När antingen-eller-valsituationer upplevs som olösliga dilemman kan det kännas svårt för den enskilda läraren. Kreativitet innebär att vara nyfiken och lyhörd, undersöka, testa och utvärdera om och om igen, i ett utforskande efter det som fungerar bäst för varje enskild elev eller i varje situation. I den här processen behöver lärare samarbeta med varandra, och med fördel ta hjälp av andra aktörer, inte minst elevhälsans personal och elevers vårdnadshavare. Elever i behov av särskilt stöd – hur kan vi anpassa miljön för att bättre inkludera alla elever? Ida Necovski | blogg.spkskola.se

? ? VS ? ! Elever i behov av särskilt stöd – hur kan vi anpassa miljön för att bättre inkludera alla elever? Ida Necovski | blogg.spkskola.se 3 min (30 min ex prat) 35 min Nu ska vi tala om dilemman. Ett äkta dilemma är en svår situation som inte förefaller ha någon uppenbar lösning. Motsättningens båda sidor är lika viktiga och för att hantera situationen krävs kreativitet, det vill säga lyhördhet, flexibilitet och utforskande av nya tillvägagångssätt, för att skapa förutsättningar för optimalt lärande för varje elev. Utöver olösliga dilemman finns situationer som kan upplevas som dilemman, fast de är egentligen falska dilemman som snarare handlar om ett tänkande i termer av antingen-eller. Man ser bara två alternativ, två valmöjligheter framför sig, och när ingen av dem löser problemet på ett tillfredställande sätt blir upplevelsen att man hamnat i ett dilemma. Exempel på ett falskt dilemma är att när det finns en eller flera elever i en klass som kräver mycket stöd och uppmärksamhet kan läraren hamna i funderingar om hon eller han bör ägna sin mesta tid och uppmärksamhet på de elever som är de mest behövande, eller om läraren bör fokusera mer på majoriteten av eleverna i klassen som likväl har rätt att utvecklas optimalt utifrån sina villkor. Den förra lösningen skulle ske på bekostnad av majoriteten av eleverna i klassen medan den senare lösningen skulle innebära mindre tid för eleverna som är i behov av extra stöd. Situationen i exemplet kan innebära en svår valsituation, och känslan kan infinna sig att vilket val som än görs så blir det fel. Detta är dock ett falskt dilemma - läraren behöver inte göra något sådant val. Ofta finns en väg framåt bortom ”antingen-eller tänkandet”. I exemplet ovan kunde till exempel flera lärare bli involverade i undervisningssituationen, eller undervisningsaktiviteterna förändras på ett sätt så att de mer behövande eleverna kunde få stöd från kamraterna i arbete med gemensamma uppgifter. Det finns alltid möjliga alternativ att utforska som fungerar olika bra under olika förutsättningar. När antingen-eller-valsituationer upplevs som olösliga dilemman kan det kännas svårt för den enskilda läraren. Kreativitet innebär att vara nyfiken och lyhörd, undersöka, testa och utvärdera om och om igen, i ett utforskande efter det som fungerar bäst för varje enskild elev eller i varje situation. I den här processen behöver lärare samarbeta med varandra, och med fördel ta hjälp av andra aktörer, inte minst elevhälsans personal och elevers vårdnadshavare.