Personen från Skolverket

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Dolda kunskaper avslutande möte
Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Syftet med uppdraget Att under åren planera och genomföra systematiska utvecklingsinsatser inom ämnesområdena.
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Kvalitet i förskolan Regeringens förskoleproposition
Varför fokus på nyanlända just nu
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Världens bästa skola Linda Norberg.
 Vikande resultat i matematik hos svenska elever  Undervisningen präglas av allt för mycket individuellt arbete  Eleverna erbjuds inte möjlighet att.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Hälsa, lärande och trygghet
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Föräldraråd
Ann-Britt Åsebol Riksdagsledamot sedan 2010 Bakgrund som lärare, skolledare, lärarutbildare Startat frigymnasium Arbetar i socialförsäkringsutskottet.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Läslyftet det senaste nuläget.
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten.
Disposition och utgångspunkter
Christian Olsson, projektchef Emma Anderberg, förstelärare
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING - nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv Teknikcollege Östergötland
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Nuläge och utmaningar i elevhälsan. SKL:s elevhälsoundersökning  Varför undersökning?  Vad visade den?  Reflektioner  På gång.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Regelbunden tillsyn i Timrå kommun Återföring. Innehållet Inledning Genomgång av beslut Systematiskt kvalitetsarbete Vad händer sedan? SPSM.
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Vad vet ni om Vård och Omsorgscollege?
Vad är studiero? Eleverna kan ägna sig åt de planerade aktiviteterna
Skolutveckling tillsammans, Topp
Varannan i mål - En kvalitetsgranskning av gymnasieskolors förmåga att få alla elever att fullfölja sin utbildning Skolinspektionens dag 2009.
Framtidens elevhälsa Stockholm september
Välkomna till webbinarium- ”Så skapar du slutredovisningen för arbetet med riktade insatser för nyanlända elever”
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Karriär för lärare Nuläge Anställningsvillkor Roll o Ansvar
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
Särskilt begåvade och högpresterande elever
Nyheter i skollagen från och med
Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Bättre skola, Rikskonferens Skövde Peter Fredriksson, GD Skolverket,
Bygga svenska åk 1-6.
Presentationens avskrift:

Personen från Skolverket Likvärdighet i utbildningen Ort & datum Personen från Skolverket

Läget med likvärdigheten Enligt skollagen: Lika tillgång till utbildning. Lika kvalitet i utbildningen. Skolans uppdrag att kompensera för skillnader i elevernas förutsättningar. Så ser det ut: Elevers socioekonomiska bakgrund fått ökad betydelse för studieresultaten Skolsegregationen har ökat Skillnaderna mellan skolors betygsresultat har ökat

Att stärka likvärdigheten lokalt Identifiera lokala behov att stärka likvärdigheten Nationellt stöd för lokal skolutveckling Sätt in rätt stöd tidigt Få koll på forskning och öka din kompetens Öka studieron och minska kränkningar Rusta din personal med rätt kompetens Främja goda studieresultat genom att främja hälsa Ansök om statsbidrag Säkra kvaliteten i arbetsplatsförlagt lärande Riktade insatser

Identifiera lokala behov Inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet kan huvudman och rektor göra en nulägesanalys med fokus på likvärdigheten. Resultatet visar vad verksamheten behöver utveckla för att stärka likvärdigheten i utbildningen. Här finns stöd för det: Systematiskt kvalitetsarbete - så fungerar det Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete Kvalitetsverkstaden, ett processtöd för huvudmannaorganisationen Analysverktyg inom satsningen Samverkan för bästa skola Råd och vägledning för samordnare för nyanländas lärande

Sätt in rätt stöd tidigt Som chef kan du ge förutsättningar för att ge extra stöd till elever genom till exempel att organisera extra anpassningar och särskilt stöd planera för lovskola i grundskolan förbygga avhopp i gymnasiet Med kartläggningsmaterial får läraren tidigt syn på elever som är i behov av extra anpassningar, särskilt stöd eller särskilda utmaningar. Då kan skolan tidigt sätta in rätt stöd. Syftet med bedömningstödet är att främja en likvärdig bedömning och betygssättning i skolan.

Öka studieron och minska kränkningar Det som gynnar elever med sämre förutsättningar är ofta bra för alla elever. Ett tryggt skolklimat med studiero är betydelsefullt för hur eleverna lyckas nå målen för utbildningen. Med självskattningsverktygen ringar ni in områdena och utifrån resultatet kan ni därefter gå vidare till stödmaterialet som finns för respektive område: Koll på trygghet och studiero Koll på främlingsfientlighet och rasism

Främja goda studieresultat genom att främja hälsa När elever mår bra lär de också bra. Alla elever har inte samma förutsättningar och att på olika sätt främja elevers hälsa är därför en viktig del av skolans kompensatoriska uppdrag. Som chef kan du skapa förutsättningar för det arbetet. Du kan också se till att det finns tillgång till en fungerande elevhälsa när väl eleverna behöver det. Vårt stöd: Leda elevhälsan i skolan Stöd i att på olika sätt främja elevers hälsa och därmed studier

Säkra kvaliteten i apl Många gymnasielever får under långa perioder sin utbildning på en arbetsplats. För att alla elever ska få den utbildning som styrdokumenten beskriver erbjuder vi stöd i arbetet med apl. Som skolchef har du viktig roll i att apl blir likvärdigt. Vi erbjuder stöd : Organisera arbetsplatsförlagt lärande Apl-handledarutbildning Apl-utvecklarutbildning för yrkeslärare En nationell apl-utvecklare kan kostnadsfritt stödja skolan Lärlingscentrum - starta lärlingsutbildning

Koll på forskning och ökad kompetens Som chef och ledare tar du strategiska beslut och leder förändringsarbetet. Ta hjälp av våra forskningsöversikter som ger en bild av på kunskapsläget inom utvalda områden. Vi har också kompetensutveckling som gör dig redo för att leda förändringen i din verksamhet. Kunskapsöversikterna i serien Forskning för skolan Forskningsartiklar inom området specialpedagogik Boken Integrerade elever Leda förändring, kompetensutveckling

Ansök om statsbidrag Med våra statsbidrag får er verksamhet ökade möjligheter att elever bättre förutsättningar att lära sig. Några av statsbidragen är särskilt användbara för att kompensera för elevers olika förutsättningar och öka likvärdigheten: Statsbidrag för likvärdig skola Statsbidrag för högskolestudier i specialpedagogik Statsbidrag för specialpedagogik för lärande Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän Statsbidrag för ökad undervisningstid för nyanlända elever Statsbidrag för arbetet mot sexuella trakasserier Statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogik

Rusta för din personal med rätt kompetens Rusta din personal för att möta utmaningen i att anpassa undervisningen för elevers olika förutsättningar. Kompetensutveckling: Specialpedagogik för lärande, för lärare i grundskolan Webbkurs om tillgängligt lärande med digitala verktyg Material på lärportalen: Matematikdidaktik och specialpedagogik åk 1-9 Läslyftets material för grundsärskolan och gymnasiesärskolan Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända Material för kollegialt lärande kring värdegrund

Riktade insatser Samverkan för bästa skola vänder sig till skolor som har svåra förutsättningar och låga resultat. I tätt samarbete med huvudman arbetar vi för att stärka arbetet med att planera, följa upp och utveckla utbildningen. Insatser för nyanlända elever som vänder sig till kommuner som tagit emot ett stort antal nyanlända elever. Syftet med satsningen är att erbjuda kommunerna stöd i arbetet med att ta emot nyanlända elever och ge dem bra utbildning.

Tack!