Rättigheter = s. 20.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Advertisements

Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Vad menas med värdegrund? En värdegrund kan beskrivas som en samling viktiga normer eller värden. Den gemensamma statliga värdegrunden reglerar statsförvaltningens.
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Etik - Att göra det rätta.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Konflikter och hotbilder
En snabbkurs i orientering
Christer Borgfeldt Docent Överläkare Kvinnokliniken Lund SUS
Barnets bästa i främsta rummet
Rättssäker examination
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Välkommen till information om lex Sarah
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
Varför läser ni religionskunskap?
4. Vad ska det bestämmas om?
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Upphovsrättslagen, PUL, Offentlighets- och sekretesslagen
Välkomna! Ledarträff Ope IF pojkar 08 Furuparken
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
De tre lagar Inlämningsuppgift 3 del 2
Brottsförebyggande Information
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Regler för upphandling
Arbetsformer XX vattenråd.
Uppställning addition utan tiotalsövergång
Vägledande principer för socialtjänsten
Dorentina Rama, Linda Jönsson och Desirée Frank
Kommer ni ihåg våra STORA frågor?
FÖRMÅGOR OCH KUNSKAPSKRAV
Religion.
Globalisering: Världens länder förs allt närmare varandra och beroendet mellan dem ökar Globalisering förekommer inom följande områden; 1. Ekonomi : internationella.
Upplysningen 1700.
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Överförmyndarnämnden
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
VÄLKOMNA!.
Sakrätt I och II
Den sociologiska blicken
Rättigheter = s. 20.
Rättigheter och skyldigheter
Våra medier.
Så styrs Sverige.
Workshop Mänskliga rättigheter.
Fastighetsmarknad Fastighetsrätt Fastighetsvärdering
Barnkonventionen.
Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige
Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet
Konventionens juridiska status i Sverige
Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt.
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Bodens ungdomsmottagning
Regeringen Så styrs Sverige!.
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Arvid nordquists uppförandekod
Antagande Realism Viktiga aktörer Stater, stormakter sätter agendan
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Så följs Sveriges arbete upp
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Presentationens avskrift:

Rättigheter = s. 20

Mål: genom att arbeta med kapitlet ska du lära dig en del grundläggande begrepp. att förstå att konflikter i ett civiliserat samhälle måste kunna lösas med hjälp av rättsregler och domstolar. att konflikter kan uppstå mellan människor och mellan människor och samhällets myndigheter liksom med företag och andra organisationer. vad medborgarskap innebär. att mänskliga rättigheter gäller oavsett nationsgränser. att äganderätt och upphovsrätt hör till de grundläggande rättigheterna. att integritet och rättssäkerhet är viktigt för alla. = s. 20 Kortfattad beskrivning av detta kapitel.

= s. 21 Konflikter finns i alla mänskliga sammanhang!

= s. 22

= s. 22

= s. 23

= s. 23

= s. 27

= s. 29

= s. 30

= s. 33

= s. 34

= Lärarhandledningen s = Lärarhandledningen s. 2/13 De viktigaste lagarna som reglerar ”djurens rätt”

S. 29. För- och nackdelar med äganderätt/nyttjanderätt

Mer om immaterialrätt (se s. 30-32)

Sammanfattning av kapitel 2, Rättigheter • Rättssystemet bygger på att det finns två parter. • Parterna i ett rättsförhållande har rättigheter och skyldigheter. • Rättsliga konflikter kan uppstå mellan olika människor, men det kan också uppstå mellan människa och myndighet eller mellan två organisationer. • Konflikter mellan myndighet och människa är offentligrättsliga. • Konflikter mellan två människor eller mellan två organisationer (t.ex. företag) är exempel på civilrättsliga konflikter. • Med folkrätt menas medborgarnas rättigheter gentemot myndigheterna men även de regler som gäller staterna emellan. = Lärarhandledningen s. 2/18

• Med mänskliga rättigheter menas att alla människor är födda fria och har lika rättigheter oavsett hudfärg, religion, etnicitet etc. • Djur kan inte vara bärare av rättigheter eller skyldigheter i juridisk mening. • Rättssystemet i Sverige bygger på att det finns en stat som ansvarar för att medborgarna skyddas av rättsväsendet. • Principerna för medborgarskap är olika i olika länder. I Sverige tillämpas härstamningsprincipen, dvs. den som föds av svenska föräldrar blir automatisk svensk medborgare. • Svenska medborgare har alltid rätt att vistas i Sverige, utländska medborgare får vistas i Sverige med vissa restriktioner (olika för olika länders medborgare). • Vissa rättigheter är grundläggande i de flesta samhällen; äganderätten är en sådan rättighet. Rättigheten kan övergå från en ägare till en annan genom olika typer av fång (köp, byte, gåva, arv). = Lärarhandledningen s. 2/18

• Nyttjanderätt innebär att en person äger en sak medan en annan har rätt att utnyttja saken. Exempel: hyra av bil, bostadslägenhet, maskin. • Sådana rättigheter som inte avser en viss ”sak” kallas immateriella rättigheter. Exempel på detta är upphovsrätt till ett musikstycke eller en uppfinning eller ett varumärke. • Även immateriella rättigheter kan ärvas, säljas, utnyttjas mot betalning (licens) eller överlåtas på annat sätt. • Varje människa har rätt att skydda sin integritet, dvs. skydd mot att personliga uppgifter sprids mot personens vilja. Det kan dock vara svårt att åstadkomma i ett modernt samhälle. • Rättssäkerhet innebär att individen ska vara skyddad mot trakasserier från myndigheter och hot och våld från andra människor. Polis, åklagare, domstolar måste fungera utan korruption. = Lärarhandledningen s. 2/18

= s. 20