Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Skola och arbetsliv i samverkan
Välkomna.
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Kvalitet i förskolan Regeringens förskoleproposition
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Utvecklingsdagar för rektorer och förskolechefer Storhogna 5-6/9
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Redovisning av uppdrag ang
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Systematiskt kvalitetsarbete
Dagordning föräldraråd 2/6
Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun. Skolverkets utbildningsinspektion Vi inspekterar för att förbättra!
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
UTREDNING OM CENTRAL AVGIFTSHANTERING. Inledning  Stadens budget 2013: – ”Kommunstyrelsen ska i samråd med utbildningsnämnden utreda hur en central avgiftshantering.
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Barn och utbildningsförvaltningens systematiska kvalitetsarbete
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Regelbunden tillsyn i Älvdalens kommun
Skolinspektionen Kvalitetsgranskning av svenskundervisning för invandrare i Falkenbergs kommun.
Disposition och utgångspunkter
Systematiskt kvalitetsarbete
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Generella synpunkter Tydlig och mer lättöverskådlig struktur Bra med gemensam reglering för verksamhetsformer och huvudmän Bra att förskolan blir egen.
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Verksamhetsplan Regional utbildningsstrategi Utvecklingsledargruppen
Riksdagen Skollagen Kommunfullmäktige Inriktningsmål Barn- och utbildningsnämnd Förväntade resultat Skolverket Läroplaner Barn- och utbildningssförvaltning.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Skollagen och Delegation Syfte, reglering och fackliga aspekter Stockholm
Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen!. Systematiskt kvalitetsarbete 1 juli 2011 förstärktes kravet på ett systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsredovisningen.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Elevhälsa Elevers behov och skolans insatser Projektledare Anna Blom Elevhälsan 1.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
Regelbunden tillsyn i Timrå kommun Återföring. Innehållet Inledning Genomgång av beslut Systematiskt kvalitetsarbete Vad händer sedan? SPSM.
Lite tankar för Nynäshamn i det systematiska kvalitetsarbetet 1. Utveckla kvalitetsdialoger: -Förskolechef samt representanter från verksamheten, representanter.
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Förändrade stadsdels-förvaltningar 1 juli 2018
SKA = systematiskt kvalitetsarbete på Åsaskolan
Välkomna till webbinarium- ”Så skapar du slutredovisningen för arbetet med riktade insatser för nyanlända elever”
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Systematiskt kvalitetsarbete
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat
Personen från Skolverket
Resursfördelning Grundskolenämnden
Systematiskt kvalitetsarbete
Huvudmannauppdrag 7 maj , 13 maj
Digitalisering av kvalitetsledning och kvalitetsuppföljning
Specialpedagogisk samordnare, Örebro Kommun Malin Nilsson
Presentationens avskrift:

Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016 Den sammanfattande bedömningen för varje skolform

Sammanfattning kritikområden (dec 2015) Grundskolan Bergsgård F-3 Bergum F-3 Bergum 4-9 Björsared Bläsebo Eriksbo Gunnilse Gårdsten Hammarkullen Hjällbo Lövgärdet Nytorp Rannebergen Vättle 4-9 Undervisning och lärande   Extra anpassningar och särskilt stöd 1 Bedömning och betygssättning Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling Förutsättningar för lärande och trygghet Styrning och utveckling av verksamheten

Sammanfattning kritikområden (april 2016) Grundskolan Bergsgård F-3 Bergum F-3 Bergum 4-9 Björsared Bläsebo Eriksbo Gunnilse Gårdsten Hammarkullen Hjällbo Lövgärdet Nytorp Rannebergen Vättle 4-9 Undervisning och lärande   Extra anpassningar och särskilt stöd 1 Bedömning och betygssättning Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling Förutsättningar för lärande och trygghet Styrning och utveckling av verksamheten

Grundsärskolan – kritikområden (dec 2015) Bergsgård F-3 Emmaskolan Eriksbo Gårdsten Nytorp Tretjärn Vättle 4-9 Undervisning och lärande   Extra anpassningar och särskilt stöd Bedömning och betygssättning Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling Förutsättningar för lärande och trygghet Styrning och utveckling av verksamheten

Grundsärskolan – kritikområden (april 2016) Bergsgård F-3 Emmaskolan Eriksbo Gårdsten Nytorp Tretjärn Vättle 4-9 Undervisning och lärande   Extra anpassningar och särskilt stöd Bedömning och betygssättning Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling Förutsättningar för lärande och trygghet Styrning och utveckling av verksamheten

Förskola Det finns brister i kommunens arbete med att säkerställa att samtliga barngrupper i förskolan har en lämplig sammansättning och storlek Verksamheten inom förskolan följs inte upp och utvärderas av huvudmannen på ett tillräckligt systematiskt sätt HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Fritidshem Uppföljning av elevgruppernas sammansättning och storlek Lokaler Rutiner för anmälan av, samt uppföljning av arbetet mot, kränkningar Huvudmannen har inte en samlad bild av resultatet för utbildningen HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Förskoleklass och grundskola Utbildningen är inte likvärdig Effekterna av resursfördelningen måste utvärderas Ett stort antal rektorer tar inte ansvar för att skolenhetens resultat följs upp, utvärderas och används som utgångspunkt i ett systematiskt kvalitetsarbete Argument till varför resursfördelningen måste ses över: ”Göteborgs kommun har i "Kvalitetsrapport utbildning 2015" sett att det skiljer sig mellan dessa skolenheters resultat utifrån resurstilldelningen. Huvudmannens egen slutsats är bland annat att det inte alltid finns en effektiv och ändamålsenlig lärande organisation som kan omvandla resurser till ett långsiktigt utvecklingsarbete.” Bakgrund till punkten om att rektorer inte tar ansvar för… Det systematiska kvalitetsarbetet som är en del i att identifiera åtgärder för att komma tillrätta med bristerna och öka måluppfyllelsen har i vissa delar förbättrats i Göteborgs kommun sedan Skolinspektionens tillsyn läsåret 2011/12. Det finns idag ett gemensamt ramverk att utgå från och den dokumenterade sammanställningen utgår dels från stadsdelsnämndernas kvalitetsarbeten, dels från uppföljningar och utvärderingar på initiativ av bland annat stadsledningskontoret. sid 1 av 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Förskoleklass och grundskola Åtgärder måste vidtas kring alla förhållanden och processer i verksamheten som har betydelse för att eleverna ska nå så höga resultat som möjligt i en trygg miljö Elevens rätt till extra anpassningar och särskilt stöd Tillgång till elevhälsa Resultat för elever i de lägre årskurserna efterfrågas inte av huvudmannen Argument till varför resursfördelningen måste ses över: ”Göteborgs kommun har i "Kvalitetsrapport utbildning 2015" sett att det skiljer sig mellan dessa skolenheters resultat utifrån resurstilldelningen. Huvudmannens egen slutsats är bland annat att det inte alltid finns en effektiv och ändamålsenlig lärande organisation som kan omvandla resurser till ett långsiktigt utvecklingsarbete.” Bakgrund till punkten om att rektorer inte tar ansvar för… Det systematiska kvalitetsarbetet som är en del i att identifiera åtgärder för att komma tillrätta med bristerna och öka måluppfyllelsen har i vissa delar förbättrats i Göteborgs kommun sedan Skolinspektionens tillsyn läsåret 2011/12. Det finns idag ett gemensamt ramverk att utgå från och den dokumenterade sammanställningen utgår dels från stadsdelsnämndernas kvalitetsarbeten, dels från uppföljningar och utvärderingar på initiativ av bland annat stadsledningskontoret. sid 2 av 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Grundsärskola Mottagandet Tillgång till elevhälsa Studie och yrkesvägledning Alla enheter har inte tillgång till skolbibliotek Utbildningen är inte likvärdig Huvudmannen saknar betydande information om de olika enheternas resultat och därigenom underlag för strategiska åtgärder och beslut Tillgång till elevhälsa (kompetenser, samt används inte förebyggande och hälsofrämjande) HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Skolinspektionens huvudmannabeslut Svarsplan Göteborgs stad avrapporterar ett samlat yttrande kring åtgärder efter Skolinspektionens beslut i sept SDN Angered ska överlämna ett svar till SLK i samband med nämndsammanträdet 21 juni. Ett underlag till staden sammanställs med information om/förslag på det som Angered vill att huvudman ska följa upp i syfte att skapa likvärdighet. Lena Bilén tar fram ett underlag inför SDN tillsammans med en chef för varje av de fyra olika verksamheterna. (förskola, fritidshem, grundskola, grundsärskola) Förslaget remitteras till samtliga chefer inom skolan. HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Skolinspektionens huvudmannabeslut Svarsplan Alla stadsdelar har fått en "mall för redovisning av vidtagna åtgärder för att avhjälpa påtalade brister" SDF tar fram förslag till svar för de skolformer de har i uppdrag att ansvara för SLK anordnar workshops för erfarenhetsutbyte och samsyn Varje nämnd beslutar om svar för de skolformer de har i uppdrag att ansvara för Nämndsbeslut, TU och svar skolinspektionen, sänds till SLK SLK samlar ihop svaren och översänder dessa till Skolinspektionen SLK informerar kommunstyrelsen om nämndernas svar samt fortsatt hantering av de påtalade bristerna inom staden.

Skolinspektionens huvudmannabeslut Tidsplan Information i LSG 2016-04-28 TU samt tillhörande bilagor ska samverkas i LSG 2016-06-16 (alt 8/9) SDN behandling 2016-08-30 (alt 27/9) Svar till SLK för behandling i KF 2016-09-28 (Är inte beslutat ännu om det blir augusti eller september nämnden) HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

KONTAKT: Sektor utbildning Angered, Göteborgs Stad Lena Bilén lena KONTAKT: Sektor utbildning Angered, Göteborgs Stad Lena Bilén lena.bilen@angered.goteborg.se