Livsmedelsbegränsningar vid neutropeni efter allogen stamcellstransplantation Erik Sjögren Nellie Haraldsson
Syfte & Frågeställning ”Sammanställa och jämföra isoleringsrutiner gällande livsmedelsbegränsningar för patienter vid Sveriges hematoloigavdelningar där allogen transplantation sker och jämföra aktuell forskning bakom dessa rutiner” Har Sveriges sjukhus samma rutiner? Vad säger forskningen?
Livsmedelsbegränsningar Minskad infektionsrisk? Sämre nutritionsstatus? Ökat lidande?
Litteraturstudie Fyra av studierna var randomiserade kontrollerade studier (RCT) Två var kvantitativa icke experimentella studier Endast en med fokus på STC Deltagarantalet varierar mellan 19 och 339 Fyra av studierna var genomförda i USA, en i Tyskland och en i Nederländerna En studie hade låg kvalitet, övriga fem hade medel
Resultat Litteraturstudie Livsmedelsbegränsningar – Olika definitioner i studierna Neutropeni – Liknande definitioner
Resultat Litteraturstudie Infektionsincidens – Ingen av de granskade studierna finner någon signifikans för att låg bakteriell diet varken minskar antalet eller hur allvarliga infektioner patienterna får Malnutrition och Livskvalitet – Ingen skillnad mellan grupperna
Tvärsnittsstudie Insamling av livsmedelsrutiner - Uppsala, Göteborg, Stockholm, Umeå, Linköping, Lund Jämförelse av implementering/avslutning Jämföra vilka livsmedel som begränsas
Resultat Tvärsnittsstudie När livsmedelsbegränsningar implementeras och avslutas.
Resultat Tvärsnittsstudie Alla gör olika
Tack för oss!