Sammanfattning presentationer

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkommen till en kort beskrivning av nyttan med att använda MPS, en ORR®- produkt från ITERIT AB. MPS, material och produktionsstyrning, ett hjälpmedel.
Advertisements

Avfallshantering för kollektivtrafikförvaltningen
Nedbrytning av plast i Naturen
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Några nordiska avfallsprojekt
Det är lätt & rätt att återvinna!
Hög konsumtion = mycket avfall!
Kort om miljön och vår konsumtion
Förmågor & Centralt innehåll
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Produkter, hälsa och miljö
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
Kurslitteraturen består av 11 kapitel som var och en belyser olika delar av automatiseringstekniken. De utgör fristående delar men har en gemensam röd.
Vad är avfall och hur ska vi hantera det?
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Livscykelanalys Livscykelanalys eller LCA är en metod för att åstadkomma en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är under en produkts livscykel.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Energikällor.
MILJÖ.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Avfall och återvinning
”Hållbar affärsutveckling i ett helhetsperspektiv ” PurNet 24 maj 2011 Thomas Bergmark
Förslag 10/ LRF Skogsägarnas Agenda för skogen och klimatet.
Klimatförändringarna
Södra Innovation Skogens viktiga roll för klimatet Skogens betydelse för klimatet och som råvarakälla till energi, produkter och kemikalier.
1 Innehåll Branschen  Vision  Förhållningssätt  Fjärrvärmens idé Föreningen  Verksamhetsidé  Rollfördelning  Strategiska prioriteringar Mål  Kommunikation.
Affärsidé Den yttre affärsidén Vad skall produceras ?
Nätverket ”Minskad klimatpåverkan från engångsmaterial” Gemensamt arbete för klimatsmarta produktval och upphandling Sara Richert, miljöcontroller Örebro.
Analys av avfallsläget i Östergötland. Utmaningar Bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och ökande mängd avfall Tillämpa avfallshierarkin ”Nytt” sätt.
Avfall och återvinning
Förordning (2011:1237) om miljöprövningsdelegationer
Det är lätt & rätt att återvinna!
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Miljö Återvinning Värdefulla metaller Nyttiga Farliga ämnen.
© Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Stockholmarnas avfallshantering Mars Inledning Metod Internetundersökning med 461 respondenter i Stockholm. Felmarginal Mellan 2 och 6 % Tidsperiod:
Teknik Vad ska vi göra i tekniken?. Vad är skolans uppdrag? När vi lär oss inom skolan kommer vi att arbeta utifrån olika tankesätt  Historia  Internationellt.
- En metod att beskriva en potentiell miljöpåverkan av en nyttighet (produkt, tjänst eller aktivitet) under hela dess livscykel. -en av de mest etablerade.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Arbetsprocessen Produktutvecklingens steg
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Miljöinsatser vid returautomaten
Miljö Ekonomiska Sociala
Dagens program Presentation av projektet och checklista
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Hur kan vi jobba tillsammans?
Hantering av brännbart avfall
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Peter Nohrstedt Hållbarhetsansvarig SKL Kommentus
Produktion, handel och transport
Redovisa match 3 senast den 8 februari 2019 på mina sidor
Karin Lexén Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Energiförsörjningen och miljön
Emma Strömberg Polymerkemist, forskare IVL Sv. Miljö Institutet, KTH
Returpapper i Sverige Förbrukning, insamling, import och export
Vi har alla ett ansvar för miljön
Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Välkommen till KPLN och Lekplatsgrossisten
Klimatsmart och hållbar upphandling
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Eva Svensson Myrin Konsult och forskare inom miljö och hållbara materialflöden, Miljö & Avfallsbyrån Plasten och klimatet.
Presentationens avskrift:

Sammanfattning presentationer Från konferensen den 6 februari 2018

Se filmen om projektet här! Den 6 februari 2018 hölls ett startseminarium i Uppsala för samverkansprojektet Jakten på plasten: Minskad klimatpåverkan av plast i kommunal verksamhet. Se filmen om projektet här!

Plasten och naturen, Karin Lexén från Naturskyddsföreningen Föreläsning på temat plast och naturen. Karin belyser att biobaserad plast är bra, men samtidigt måste vi ha i åtanke att skogen och åkrarna inte räcker till allt. Därför måste vi jobba med minskad användning av plast, ökad återanvändning och ökad materialåtervinning. Det finns inte oändligt med resurser för biobaserat.

Plasten och klimatet – bra och dålig plast, Eva Svensson Myrin från Miljö- och avfallsbyrån Plast är ett lätt, formbart och ett relativt billigt material. Majoriteten av dagens plast används i förpackningar, som sedan snabbt blir avfall. Nästan all dagens plast är tillverkad av fossil råvara och endast 1% är biobaserad. Eva belyser att vi måste förenkla insamlandet och sorteringen av plast. Exempelvis är det viktigt att belysa att biobaserad plast inte är det samma sak som nedbrytbar.

Plast ur ett livscykelperspektiv, Emma Strömberg, IVL Svenska Miljöinstitutet Att titta på plasten ur ett systemperspektiv och dess livscykel ger insikter om dess påverkan från råvara, till produktion, till användning till produktens slut. Genom att göra LCA-analyser på plasten kan dess klimatpåverkan jämföras med andra material. Man kan också ställa återanvändning, återvinning och förbränning mot varandra och se vad som ger mest klimatpåverkan. I en jämförande LCA-analys mellan biobaserad plast och fossilplast ser man att fossilplast påverkar mest, även om biobaserad också har en anmärkningsvärd påverkan. Återvunnen plast har en liten påverkan.

Plasten som resurs, Anette Löhn från Förpacknings- och tidningsinsamlingen Som plastanvändare kan man ställa krav för att förändra. Som konsument ska man exempelvis undvika svart plast då det inte går att återvinna pga. att den inte är läsbar för IR-ljuset. Förutom att köpa färglös plast ska man vara sparsam med tryck, välja lim som försvinner samt etiketter och svepplast som är enkel att avlägsna. Anette uppmanar alla att ställa krav, återförsäljare vill göra rätt och motivationen finns.

Plast som energi, Anna Karlsson från Länsstyrelsen Uppsala Plasten utgör i dagsläget en stor post i avfallsförbränningen som blir till fjärrvärme, cirka 40% av energin i avfallet är från plast. Cirka 25% av plastanvändningen idag är förpackningar. Cirka 50% av plastförpackningarna sorteras ut för materialåtervinning, men allt går inte att tillverka nya produkter av. Anna belyser att vi måste arbeta mot att minska användandet och öka materialåtervinningen, sedan ska det som inte går att återvinna eller är uttjänt gå till energiåtervinning.

Upphandling av plast, Peter Nohrstedt från SKL kommentus Peter Nohrstedt, SKL Kommentus, föreläser om hållbar upphandling av plast. Hållbar upphandling syftar till att uppnå en balans mellan de tre dimensionerna för hållbar utveckling: ekonomiska, miljö och sociala aspekter. Tidigare var det svårare att ställa miljökrav i upphandling, men idag finns få hinder kvar. Det går att ställa krav på leverantörerna i form av teknisk eller yrkesmässig kapacitet, på tillverkningsprocessen och på miljöegenskaper hos varan/tjänsten.